Національний банк заплутав фондовиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національний банк заплутав фондовиків

Валюта
859
Та ж історія з євро. Офіційний курс європейської валюти розраховується Нацбанком виходячи із двох співвідношень - долар/гривня (офіційний курс НБУ) і євро/долар (курс фіксинга Європейського Центрального банку). У підсумку через подорожчання нацвалюти, наш депозит у євро втратив на курсі майже 2% вартості, або 1700 гривень. Але всі ці втрати були компенсовані сторицею. На минулому тижні пройшли квартальні виплати відсотків по депозиті (плюс 1700 гривень) і по двох облігаціях банку "Хрещатик" і Вінницької міськради (плюс 2500 гривень).
"Збалансований". Більше за всіх подешевшали банки
Цей портфель втратив 1,6% своєї вартості. Причому в складі "Збалансованого" не виявилося жодної акції, яка б виросла в ціні. Кращий результат у паперів "Арселорміттал Кривий Ріг", які за підсумками тижня не змінилися в ціні.
Аутсайдерами стали акції Укрсоцбанку, що подешевшали відразу на 8,7% (тут і далі ціна покупки BID). Не набагато кращі справи й у Райффайзен Банку Аваль, папери якого втратили 6,25%. "І "Аваль", і "Укрсоц" зараз торгуються нижче своєї справедливої вартості, так як яких-небудь новин, здатних негативно вплинути на їхні котирування, не було. Це чисто технічне падіння слідом за ринком", - вважає аналітик "Трійки Діалог Україна" Євген Гребенюк. З колегою погоджується аналітик компанії "Альфа-капітал Україна" Андрій Заріпов. "Акції цих банків добре виросли з початку травня, тому багато інвесторів захотіли зафіксувати по них прибуток. Це й викликало значне зниження цін", - говорить він.
Невтримне зростання цін на нафту (новий рекорд -135 доларів за барель) не допоміг "Укрнафті" - її акції впевнено дешевшали весь минулий тиждень. Підсумок - мінус 8%.
Найуспішнішими в складі "Збалансованого" виявилися папери інвестиційних фондів. Незважаючи на негативний тренд на ринку, обидва фонди в складі "Збалансованого" продемонстрували позитивну прибутковість: "Платинум" під управлінням "Драгон Есет Менеджмент" підріс на 2%, а "Прем'єр фонд Доход і зростання" ("Фоїл Есет Менеджмент") - на 1,5%. Схоже, що керуючі інтервальних фондів навчилися заробляти гроші не тільки на зростаючому ринку.
Піднятися зміг тільки Південний ГЗК
Найбільш значних збитків серед всіх портфелів зазнав "Агресивний". За тиждень він втратив більш ніж 2,5%. Єдиним "героєм" портфеля вивилися папери Південного ГЗК, які подорожчали на 1,2%.
Таке зростання не витримує ніякого порівняння з "мінусом" головного аутсайдера "Агресивного" - "УкрАВТО". За тиждень акції цього емітента подешевшали більш ніж на 22%. Аналітики жартують: "Це реакція ринку на плани компанії провести IPO, озвучені почесним президентом "УкрАВТО" Таріелом Васадзе". Якщо говорити серйозно, таке падіння викликає здивування експертів. "Продажі нових автомобілів у нашій країні ростуть на 60% за рік. При цьому "УкрАВТО" - найбільший дистриб'ютор у країні. За відсутності негативних новин, що стосуються компанії, таке падіння ціни виглядає необґрунтованим", - говорить аналітик "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз" Олексій Некраса. При цьому експерт не виключає, що вартість паперів "УкрАВТО" була знижена в результаті маніпуляцій з котируваннями.
Другими з кінця виявилися акції ще одного лідера своєї галузі - "Мостобуду", - які подешевшали на 8,2%. Не допоміг цьому емітенту й опублікований звіт великої української інвесткомпанії "Конкорд Капітал", у якому паперам "Мостобуду" привласнена рекомендація "купувати" із цільовою ціною 502 долара (поточна - у районі 350 доларів).
20 травня з'явилася новина про те, що група EastOne продала приналежний їй пакет акцій "Дніпроспецсталі". Хоча ім'я покупця не розголошується, на ринку говорять, що новим власником заводу стала компанія VS Energy (підконтрольна російському бізнесменові Олександру Бабакову). Звістка про зміну власника "Дніпроспецсталі" особливого ентузіазму в інвесторів не викликала - папери компанії подешевшали на 5%.
Як надалі оцінювати факт зміни власника, на ринку точно не знають. "Є ймовірність, що плани нового власника виявляться менш прогресивними, ніж були в EastOne (включали капітальні вкладення на 200 мільйонів доларів, IPO). Але через неясність із планами перспективи акцій зараз оцінити важко", - говорить старший аналітик ІФГ "Сократ" Дмитро Хорошун.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас