Банкіри хочуть з'ясувати позицію уряду України щодо фінансової політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри хочуть з'ясувати позицію уряду України щодо фінансової політики

847
Група українських банків доручила першому віце-президентові Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС), голові правління Сведбанку (Київ) Сергію Тігіпко з'ясувати позицію уряду України щодо планованої фінансової політики, повідомив голова правління ВТБ Банку (Київ) Вадим Пушкарьов.
"Ми доручили панові Тігіпко як першому віце-президентові УКБС звернутися до прем'єра із проханням дати коментар фінансової політики уряду та оцінити те, що відбувається. Сьогодні ми не можемо пояснити нашим клієнтам, у якій валюті укладати контракти, брати кредити. (...) Ми не розуміємо, як буде розвиватися ситуація далі. Адже економічних причин для ревальвації гривні нема", - повідомив В.Пушкарьов в інтерв'ю газеті "Экономические известия".
Банкір відзначив, що сформована ситуація може привести до скорочення темпів зростання економіки. "Ми навряд чи досягнемо 6-7% приросту ВВП. Дай боже, щоб це було 2-2,5%", - відзначив В.Пушкарьов.
За його словами, відповідне доручення С.Тігіпко було дано під час зустрічі керівників ПриватБанку (Дніпропетровськ), Укрсиббанку (Харків), Ощадбанку, банку "Форум", Родовід Банку, Альфа-Банку, банку "Дельта" (усі - Київ) наприкінці минулого тижня.
Газета також повідомляє, що Національний банк України (НБУ) закликає банки підготуватися до зустрічі з ризиками, які несе уповільнення темпів зростання банківської системи. "Ми присутні на зборах акціонерів українських банків і нагадуємо про існування статті 16 закону про банки та банківську діяльність. Вона вимагає, щоб у резервний фонд банку направлялося не менше 5% його прибутку, поки розмір фонду не складе 25% капіталу", - цитує видання директора дирекції банківського регулювання і нагляду НБУ Олександра Киреєва.
Як повідомлялося, Нацбанк 21 травень вперше за останні три роки вирішив змінити значення офіційного курсу гривні до долара: гривня була зміцнена на 4% - до 4,8500 грн/$1. На міжбанку з початку року курс гривні зміцнився на 5% - до 4,8 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1. Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1.
Рада НБУ, що поряд із правлінням Нацбанку є керівним органом центробанку, після зміни значення офіційного курсу ветувала це рішення правління. Однак правління Нацбанку подолало вето в рамках чинного законодавства, підтвердивши свою впевненість у раніше ухваленому рішенні.
Дискусія про курс була перенесена в парламент країни, де представники кількох політичних сил розкритикували правління НБУ. Крім того, критика цього рішення пролунала й із секретаріату президента України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас