Не зійшлись курсами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не зійшлись курсами

Валюта
3217
Учора вперше у своїй історії рада Нацбанку ветувала рішення правління центробанку країни. Рада висловилася проти ревальвації гривні до 4,85 грн/$. Втім, правління НБУ проігнорувало вето і підтвердило новий офіційний курс, що вчора дозволив стабілізувати ситуацію на міжбанку. Те, що рада НБУ втрутився у формування курсу гривні, ускладнює прогнозування коливань готівкового долара і стимулює активні спекуляції на ринку, говорять банкіри.
Як учора повідомлялось, у середу ввечері Нацбанк знизив офіційний курс долара США на 22 травня з 5,05 грн/$ до 4,85 грн/$, вийшовши за рамки офіційного валютного коридору. Ревальвувавши гривню, Нацбанк після тривалої паузи в четвер нарешті-то вийшов на міжбанк із покупкою долара за курсом 4,8 грн/$. У підсумку, якщо вранці долар на міжбанку, за даними системи UkrDealing.info, коштував 4,45/4,65 грн/$, то вже до обіду зміцнився відразу до 4,71/4,8 грн/$.
Банкіри заявляють, що вихід НБУ на ринок заспокоїв міжбанк, тому вже в п'ятницю долар міг відвоювати падіння котирувань і на готівковому ринку. "Курс на міжбанку піднявся до 4,72-4,77 грн/$, основні угоди були в районі 4,75 грн/$. Банки не дуже вірили в те, що НБУ вийде на ринок і буде купувати, але НБУ купував по 4,8 грн/$", - розповів у другій половині дня скарбник банку НРБ Дмитро Золотько.
За його словами, якщо рада НБУ, засідання якої було заплановано на 15.00 22 травня, нічого кардинального не прийме, офіційний курс залишиться на рівні 4,85 грн/$, а підтримка НБУ на міжбанку буде 4,8 грн/$, то міжбанк підніметься до 4,77-4,81 грн/$, а готівковий курс -до 4,7-4,75 грн/$.
Однак рада НБУ виступила категорично проти ревальвації гривні до 4,85 грн/$ і вперше з 1999 року наклала відкладене вето на рішення правління НБУ. Вето підтримав весь склад ради (по сім людей від Верховної ради і президента), тоді як голова НБУ Володимир Стельмах утримався від голосування.
Голова ради Нацбанку Петро Порошенко заявив, що рада зобов'язала правління НБУ повернути офіційний курс гривні в межі затвердженого радою прогнозного коридору курсу на 2008 рік -4,95-5,25 грн/$. А до ухвалення нового рішення правління курс повинен діяти на колишньому рівні -5,05 грн/$, підкреслив голова ради.
На його думку, ситуація на міжбанку не давала НБУ права на настільки різку зміну курсу. "У зв'язку з тим, що величезні кошти назбиралися на єдиному казначейському рахунку, на 21 травня більше 27 млрд грн, та іншими факторами неринкового характеру, відбулося істотне зміцнення курсу гривні", - заявив Петро Порошенко. Він сказав, що рада НБУ не проти зміни курсу, але в рамках прогнозного коридору - нижня межа 4,95 грн/$. Розширювати його рада поки не має наміру. "У виступах членів правління аргументації щодо істотного перегляду прогнозних показників убік зміцнення абсолютно недостатньо", - заявив Петро Порошенко. Правління НБУ може запропонувати новий прогнозний коридор не пізніше 27 травня.
Відзначимо, що закон "Про Нацбанк" хоч і дозволяє раді впливати на формування курсової політики, але прямо забороняє їй втручатися в оперативну діяльність НБУ. Тим більше, що сам коридор є прогнозним, тобто дозволяє курсу виходити за його межі. Закон також не містить прямої норми, що дозволяє використовувати право вето на курсові рішення НБУ. А вето ради НБУ для вступу в силу повинно бути схвалено двома третинами правління (див. довідку).
У НБУ впевнені, що рада Нацбанку не мала права приймати рішення про рівень офіційного курсу гривні до долара. "Офіційний курс - це винятково прерогатива правління, а не ради, - сказав заступник директора юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков. - Повноваження ради і правління розмежовані, рада не може повідомляти офіційний курс".
Втім, одна з норм закону "Про Нацбанк" все-таки дозволяє раді за допомогою вето припиняти рішення правління - якщо вони набули чинності до накладення вето. Але, як повідомило джерело в правлінні НБУ, рада ветувала зміну курсу усно, а письмове рішення очікується лише в п'ятницю.
Джерело спростувало слова Петра Порошенка, що правління не аргументувало різку зміну курсу відразу на 20 копійок. "У нас була готова повна детальна аргументація такої необхідності зміни курсу. Якби в нас була можливість висловитися, ми б її надали. Як тільки ми побачимо документ ради, ми зможемо пояснити, чому ми так зробили", - сказав він. На 23 травня правління НБУ підтвердило офіційний курс 4,85 грн/$.
Банкіри впевнені, що неузгоджені дії правління і ради Нацбанку лише збільшать хаос на валютному ринку. "Банки і люди не знають, що буде далі. На міжбанку паніка, населення вилучає кошти, тим самим збільшуючи ажіотаж. При цьому зниження курсу має більше негативу, ніж позитиву, тому що торговельний баланс і без того негативний, а стане ще більше негативним. Якщо долар упаде в ціні, ми відкриємо дорогу імпорту, але не факт, що буде зниження інфляції", - сказав старший аналітик "Форекс Клуб" Олексій Палій.
Дилер одного з найбільших банків на умовах анонімності спрогнозував три сценарії розвитку ситуації. Якщо офіційний курс залишиться 4,85 грн/$, готівковий курс складе 4,7-4,75 грн/$. Якщо офіційний курс буде 5,05 грн/$, але НБУ буде купувати долар на міжбанку дешевше, то готівковий курс підніметься до 4,8-4,95 грн/$. Якщо НБУ проігнорує ринок, курс знову повернеться до 4,55 грн/$. Але в будь-якому разі рішення Нацбанку вдарить по фізичних особах, які активніше будуть продавати долари. "Найбільше радуються спекулянти. Коли курс покупки-продажу 5,0-5,07 грн/$, треба зробити дуже багато рухів, щоб заробити якісь гроші. Зараз долар можна купити по 4,54 грн і відразу ж продати по 4,8 грн.
Для спекулянтів це найкращий час", - говорить експерт. Але ще вчора деякі банки почали встановлювати широкий коридор курсу - понад 10%. Наприклад, головний офіс Правекс-банку купував у населення долар по 4,2 грн, а продавав по 5,05 грн - різниця 85 копійок. Аналогічний розрив 86 копійок і 1,12 грн був при операціях з євро та фунтами стерлінгів відповідно. Голова наглядової ради Правекс-банку Степан Черновецький заявив: "Не такий у нас курс. Для роздрібних клієнтів курс долара 4,4/5,05, а оптовий курс після обіду 4,8. Може, у різних обмінниках?" Такий розрив Черновецький пояснив "великим ризиком". Відзначимо, що в найближчому банку, одному з відділень ПриватБанку, був менший діапазон курсу -4,5-4,76 грн/$.
Як правління Нацбанку може подолати вето ради НБУ
Застосування радою Нацбанку права відкладеного вето регулюється ст. 13 закону "Про Національний банк України". У п. 2 цієї статті говориться, що обов'язковими для виконання правлінням НБУ є рішення ради відносно "Основних принципів грошово-кредитної політики" і питань, визначених пунктами 4-8, 11 ст. 9 закону. Саме п. 11 цієї статті передбачає можливість використання радою права вето, що, втім, прямо не поширюється на курсову політику. А в п. 4 ст. 13 говориться: "Рада Нацбанку не має права втручатися в оперативну діяльність Національного банку України". "У випадку коли рада Нацбанку використовує відкладене вето щодо рішень правління, таке рішення набуває чинності тільки після його підтвердження двома третинами від загальної кількості членів правління Нацбанку не пізніше, ніж через п'ять днів з дня використання вето.
Якщо рішення вчасно не підтверджується двома третинами від загальної кількості членів правління Нацбанку, воно вважається таким, що не вступило в силу", - говориться в п. 5 ст. 13 закону.
Але "якщо рішення правління НБУ набуло чинності до моменту використання відкладеного вето, дія рішення припиняється на період розгляду правлінням НБУ відкладеного вето".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас