EastOne продав свою частку у ВАТ "Дніпроспецсталь" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

EastOne продав свою частку у ВАТ "Дніпроспецсталь"

Фондовий ринок
351
Власник інвестфонду EastOne Віктор Пінчук позбувається від непрофільних активів. Як стало відомо Комерсант-Україна, EastOne закрив угоду із продажу порядку 60% запорізької "Дніпроспецсталі".
Частку викупив акціонер "Дніпроспецсталі" компанія VS Energy Олександра Бабакова, стверджують джерела. Втім, ні для EastOne, ні для VS Energy цей бізнес не є профільним, і через якийсь час VS Energy може продати свою частку профільному інвесторові, вважають експерти.
Інвестиційно-консалтингова група EastOne завершила угоду із продажу пакета акцій ВАТ "Дніпроспецсталь", що перебував раніше під мандатом групи, повідомили вчора в EastOne.
Таким чином, EastOne більше не контролює "Дніпроспецсталь". Угода була зроблена в рамках реалізації портфельної стратегії, що припускає диверсифікованість портфеля активів EastOne. "Наша портфельна стратегія передбачає вихід у нові сектори, що швидко ростуть: зокрема, рітейл, високі технології і фінансові послуги. Сьогодні ми ведемо пошук можливостей для реалізації проектів саме в цих напрямках", - сказав виконавчий директор EastOne Геннадій Газін.
"Дніпроспецсталь" - найбільший виробник металопродукції з нержавіючих марок сталі. В 2007 році зробила 549,1 тис. т сталі і 350,7 тис. т прокату. Виторг торік - $740,8 млн (+47% до 2006 року), EBITDA - $116,5 млн, чистий прибуток - $68,3 млн (+76%). До угоди, за даними Комерсанта, близько 60% акцій підприємства контролював EastOne, 21% - структури, афілійовані із ПриватБанком, 15% - VS Energy (через кіпрську Overcon Enterprises), інші перебували у вільному обігу в ПФТС. Капіталізація на вчора - $915 млн.
Деталі угоди обмежені договором про конфіденційність, уточнили в прес-службі EastOne. "Свою частку Віктор Пінчук продав близько півроку тому, принаймні, саме тоді ми про це довідалися. За моєю інформацією, частку викупили вже існуючі акціонери", - повідомило джерело, близьке до Костянтина Григоришина (до кінця 2006 року володів 30% "Дніпроспецсталі"). Перший заступник голови правління ПриватБанку Тимур Новіков і прес-секретар VS Energy Ірина Фіялко заявили, що їхні компанії не брали участь у викупі акцій Пінчука. Однак джерело в одній з галузевих компаній повідомило, що акції викупило VS Energy. Цю інформацію побічно підтвердило джерело, близьке до VS Energy.
VS Energy російських підприємців Олександра Бабакова і Михайла Спектора офіційно стала акціонером "Дніпроспецсталі" на початку 2007 року. За даними сайту розкриття інформації ДКЦПФР, 19 березня 2007 року афілійована з VS Energy компанія Overcon Enterprises (володіє також 35% "Одесаобленерго") стала акціонером 15% акцій "Дніпроспецсталі". "Виходячи з капіталізації компанії на вчора, 60% акцій коштує $550 млн, а із премією за контроль - $660 млн", - підрахував старший аналітик ІФГ "Сократ" Дмитро Хорошун. Втім, на його думку, компанія недооцінена - її реальна вартість $1,25 млрд, відповідно, пакет пана Пінчука - $750 млн ($900 млн з премією 20%). Чистий борг "Дніпроспецсталі", за даними звіту UFC Capital від 2 квітня,- $115,9 млн.
Аналітик ІК "Уралсиб" Кирило Чуйко вважає, що угода із продажу "Дніпроспецсталі" узгоджується з раніше заявленою стратегією EastOne. "Компанія зробила ставку на інвестиції в сектори, які мають максимальні темпи зростання. Проданий меткомбінат до таких активів не належить", - говорить він. "У компанії немає переваг перед аналогічними виробниками з Китаю, Бразилії і Європи. Собівартість її продукції занадто висока - найбільш дорогу частину сировини "Дніпроспецсталь" закуповує за кордоном. Таким чином, рентабельність компанії невисока - близько 15%, тоді як в інших метпідприємств України вона до 30%",- відзначає в. о. начальника відділу інвестиційного консалтингу Upras Capital Олександр Макаров. Так, в 2007 році витрати "Дніпроспецсталі" на $1 продукції склали $0,85. Але для VS Energy цей бізнес теж непрофільний, говорить аналітик Millennium Capital Юрій Рижков. "Швидше за все, компанія консолідує цей пакет для подальшого перепродажу або обміну", - припускає аналітик
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас