Літній збір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літній збір

357
Страхові компанії знайшли черговий, досить прибутковий вид заробітку - страхування неповнолітніх. Особливо вигідним цей бізнес стає влітку, коли поліси масово збуваються через піонерські табори, бази відпочинку і санаторії. Батьки, як правило, не проти викласти невелику суму в надії, що СК зможуть покрити непередбачені витрати на лікування раптової хвороби дитини. Насправді ж установлені компаніями обмеження роблять одержання страхового відшкодування практично нереальним
Напередодні шкільних канікул страховики почали активно просувати програми страхування дітей на літній період (поліс вважається дитячим для українців віком від одного року до 16 або 18 років залежно від СК). "У нашій компанії діє програма "ТАС-школяр". Середня вартість страховки по ній становить 30 грн. Ми зобов'язуємося оплатити витрати, пов'язані з несподіваним захворюванням або травмою дитини, у межах 5 тис. грн.", - розповіла начальник управління роздрібних продажів страхової групи "ТАС" Ганна Морозова.
"Страховка на три літні місяці, що покриває тимчасовий розлад здоров'я, інвалідність або смерть дитини, коштує в нас 3-8 грн. Страхова сума становить від 1000 грн.", - говорить провідний спеціаліст відділу особистого та медичного страхування компанії "Універсальна" Ольга Тітко. За експертними оцінками, уже до середини червня вітчизняні СК продадуть не менше мільйона дитячих договорів і зберуть до 15 млн грн.
На відміну від добровільного медичного страхування дорослих по дитячих програмах страховик не оплачує лікування свого клієнта, а компенсує витрати за фактом наданої медичної допомоги. Тому для одержання відшкодування в компанію варто надати довідку з медпункту або від лікаря, виписку з лікарні, товарні чеки за ліки та інші документи, які підтверджують витрати на лікування.
Втім, батькам не варто розраховувати на те, що СК відшкодує всі можливі витрати. Справа в тому, що відшкодування по дитячому страхуванню фіксовані, тобто не залежать від фактичної вартості наданих докторами послуг. Кожен вид травми має свою оцінку. Так, при переломі руки компанія може виплатити 50% страхової суми, при переломі ноги - 80% (залежно від програми конкретної СК) і т.д.
До того ж у деяких випадках страховку можна взагалі не одержати. "За законом за дії дитини у віці до 14 років відповідальність несуть батьки, педагоги або вожаті, якщо нещасний випадок трапився з нею у школі або таборі. Тому навіть якщо дитина сама винувата в нещасному випадку, компанія виплатить компенсацію. А от після 14 років діти відповідають за свої дії самостійно. І за наявності документа, що підтверджує, що, скажімо, призвідником бійки, у якій застрахований одержав каліцтво, був він сам, компанія відмовить у страховій виплаті. Таким документом може бути довідка з міліції або судове рішення", - пояснює Тітко.
Втім, всі ці тонкощі рідко цікавлять батьків, що страхують своїх дітей на літо. Адже найчастіше підписують договори не за власною ініціативою, а з подачі навчальних закладів, дитячих таборів або медичних установ. Саме їхні страховики називають своїми основними каналами продажів.
"Ми укладаємо договори про співробітництво з турбазами і санаторіями, у яких відпочивають діти, а також з медичними установами", - підтверджує Альона Кулакова, прес-секретар СК "Оранта". СК усіляко стимулюють школи до пропаганди дитячого страхування. Зокрема, "Оранта" стимулює своїх новоявлених агентів, що продають більшу кількість страховок, подарунками - школа має можливість одержати в подарунок телевізори, комп'ютери та іншу апаратуру.
Діти можуть масово страхуватися одночасно із придбанням путівки в санаторій або піонерський табір або на місці при заїзді на відпочинок. Батькам попросту пропонують оплатити ще одну додаткову квитанцію на незначну суму, що на перевірку виявляється платою за страховий поліс. Чи варто говорити, що при страхуванні таким способом вони рідко вчитуються в зміст, та й навряд чи стануть вимагати відшкодування при настанні страхової події. А тому цей вид бізнесу для СК можна вважати досить вигідним: за оцінками аналітиків, збитковість по літніх страховках не перевищує 30%.
Експерти попереджають, що при такій схемі продажів трапляються страховки досить сумнівної якості. "У них умови страхування можуть бути прописані нечітко, так що для одержання від СК грошей дитина повинна або стати інвалідом, або потрапити в лікарню. Інші випадки попросту не будуть підпадати під страхову подію", - відзначає керівник проекту Strahnadzor.ua Тимур Шакіров. Крім того, у масових полісах можуть установлюватися занижені ліміти. Приміром, при страховій сумі 1000 грн. ліміт по нещасному випадку може вказуватися в розмірі до 500 грн., що дозволить СК мінімізувати виплати.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас