Нацбанк грає в девальвацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк грає в девальвацію

Валюта
4561
У квітні Національний банк купував у комерційних банків тільки екзотичні валюти, замінюючи ними долари і євро в резервах. Це вказує на очікування центробанком погіршення економічної ситуації в Єврозоні і США, що приведе до короткочасного зміцнення гривні. Тим часом економічна ситуація в Україні також продовжує погіршуватися.
За словами голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, в останні місяці НБУ не купував у банків ні долари, ні євро. "За моїми відомостями, центробанк купує в резерви російський рубль, швейцарський франк, китайський юань і британський фунт. Вони і йдуть на поповнення резервів і заміщення доларів і євро, які будуть дешевшати", - відзначає заступник голови правління одного з банків з іноземним капіталом. Очевидно, у результаті цих дій з лютого місяця сальдо інтервенцій Нацбанку на валютному ринку залишається позитивним - $617,7 млн. За словами заступника голови банку "Фінанси та кредит" Ігоря Львова, свою лепту вносять і держпідприємства, що займаються експортом зерна. "Їхні валютні надходження через рахунок Держказначейства також збільшують резерви", - вважає банкір.
Але експерти сумніваються, що платіжний баланс буде і далі зберігати свій профіцит. За даними Держкомстату, в І кварталі експорт товарів і послуг збільшився на 28,9%, а імпорт - на 42,3%. Це привело до формування рекордного негативного сальдо поточного рахунку в розмірі $3,5 млрд. (9,4% від ВВП). Чистий приплив грошей по фінансовому рахунку платіжного балансу склав лише $3,4 млрд. "Ніхто не прораховував результат вступу України у Світову організацію торгівлі, коли сюди хлине потік дешевих товарів, багато наших експортерів стануть неконкурентними. Це може привести до зменшення валютних надходжень і як наслідок резервів", - відзначає Ігор Львов.
Якщо врахувати, що нинішнє керівництво НБУ не раз заявляло про те, що не має наміру брати на себе валютні ризики і витрачати резерви на підтримку валютного курсу, можна припустити, що вже до осені на міжбанківському ринку почнеться процес, протилежний поточному. Відчуваючи дефіцит валюти, ринок самостійно девальвує курс гривні. Можливо, саме тому НБУ і не змінює офіційний курс долара до гривні, а також відмовляється змінювати закладений в Основах грошово-кредитної політики курсовий коридор (4,95-5,25 грн./$1). Адже цілком імовірно, що девальвація гривні в другому півріччі поверне середньорічний курс гривні в зазначений проміжок.
Тим часом девальвація національної валюти істотно підсилить тягар обслуговування зовнішніх боргів для компаній, що не мають надходжень в іноземній валюті. Для банків у випадку ослаблення національної валюти не тільки збільшиться навантаження зовнішньоборгових виплат, але й різко погіршиться якість активів: неплатежі позичальників, що одержали кредити в іноземній валюті, можуть стати масовим явищем. Для компаній, як залучили позики в євро з початку 2005 р. до середини 2007 р., поточне ослаблення курсу долара також створює певні проблеми. Особливо гостро вони будуть проявлятися в моменти погашення єврооблігацій, ефективна ставка яких збільшується разом з курсом. "У такій ситуації потрібно аналізувати подальше нарощування зовнішніх боргів - тому що рано чи пізно за них прийдеться платити, а валюти в країні може не вистачати", - вважає Ігор Львов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас