Купити житло в кредит стало ще важче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купити житло в кредит стало ще важче

Кредит&Депозит
1653
Минулого тижня почали збуватися давні погрози банкірів - кредитні ставки поповзли нагору, а строки кредитування скоротилися. Фінансисти і не думають приховувати, що роблять це навмисно, щоб збити попит на позики під покупку нерухомості, оскільки не в силах задовольнити всіх новоселів. Провиною тому стала гостра нестача ресурсів, що панує в країні з початку року. Дефіцит грошей може спровокувати незабаром чергову хвилю подорожчання іпотечних кредитів.
Зростання цін торкнулося всіх видів іпотечних кредитів. "Вартість позик у доларі і євро збільшилася в середньому на 0,5-0,6% річних, у гривні - на 1-2,5%. Причому по окремих програмах, наприклад, кредитування земельних ділянок і заміської нерухомості, підвищення ставок по валютних кредитах досягало 2-3% річних", - повідомив "ДС" директор з роботи з партнерами іпотечного супермаркету Т.О.Ч.К.А. Дмитро Лобов.
Практично одночасно, за словами фінансистів, почали переглядатися і строки іпотеки - з 20-30 років вони скоротилися до 10-15. На старих умовах (до 30 років) позики сьогодні видають лише кілька банків. Правда, зменшення строків в основному відбувалося завуальовано - у рекламі фінустанов усе ще красуються звичні умови кредитування нерухомості.
Про те, що їм зможуть надати позику на більш короткі строки, клієнти дізнавалися лише після відвідування банку і подачі необхідних документів. Наприклад, відмовити в довгому кредиті могли через невеликий початковий внесок, що позичальник міг внести за житло власними коштами, або через вік клієнта. Банкіри вважають, що їхні кредити повинні повністю гаситися ще до виходу позичальника на пенсію. Скритність фінансистів, які не хочуть привселюдно визнавати зменшення кредитних строків, сьогодні пояснюють прагненням зберегти позитивний імідж і по можливості не упустити цікавих клієнтів з високим статком. "Банки розуміють, що реальний строк життя іпотечного кредиту становить сім-дев'ять років (більшість із них в остаточному підсумку гасяться достроково), і тому не квапляться скорочувати декларовані строки кредитування", - пояснив "ДС" позицію фінансистів Лобов.
Напередодні подорожчання іпотеки банкіри підняли вимоги ще й до участі позичальника в покупці нерухомості. "Сьогодні вже не зустрінеш кредитного продукту без початкового внеску. Середній розмір внеску по позиках на покупку житла нині становить 20% його вартості", - розповів "ДС" начальник департаменту роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку Антон Шаперенков.
За словами фінансистів, кілька банків пішли ще далі. "Вони стали обмежувати максимальний розмір іпотечного кредиту. Причому нерідко мова йде про зовсім смішні суми - 100 тис. грн.", - відзначив начальник управління роздрібного бізнесу однієї з київських фінустанов. Якщо вірити фінансистам, у деяких випадках банки взагалі відмовляли в наданні іпотечних позик. Найчастіше це робили після розгляду кредитної заявки і поданого клієнтом пакета документів. Банкірів не бентежило, що той витрачає дорогоцінний час дарма, збираючи необхідні папери, і повідомляли про відмову в кредитуванні лише через кілька днів.
Головна причина кардинальних змін на іпотечному ринку - гостра нестача ресурсу. "Цей дефіцит викликаний як діями Нацбанку, так і впливом на Україну світового фінансового колапсу 2007 року, наслідки якого відчуваються і сьогодні. Зміна інших умов кредитування пов'язана з політикою банків з мінімізації ризиків та їхніх прагнень не повторювати помилок, що спровокували великомасштабні кризи на ринках іпотеки у світі", - сказав заступник директора департаменту приватного банкінгу Райффайзен Банку Аваль Євген Дем’янов. "Український ринок дуже залежить від зовнішніх запозичень, які практично перестали надходити в наші фінустанови через останні фінансові потрясіння.
Обсяги внутрішніх ресурсів, на жаль, досить обмежені. На залучення через кордон зараз можуть розраховувати лише банки з іноземним капіталом, причому вони також жорстко лімітуються", - розповів директор департаменту роздрібного кредитування банку "Фінанси та Кредит" Ігор Шевченко.
Позичальники поки напрочуд спокійно реагують на жорсткість умов іпотеки. "Охочих одержати кредит на покупку нерухомості менше не стало. Просто знизилися реальні обсяги кредитування більшістю банків іпотечного сегмента", - підкреслив в інтерв'ю "ДС" Шевченко. Причому експерти не сумніваються в тому, що нинішнє подорожчання позик на покупку житла не останнє цього року. "Ставки по доларових кредитах до кінця року можуть вирости ще на 0,5-1% річних. В інших валютах змін може і не відбутися через обмежений попит", - відзначив Антон Шаперенков.
Незважаючи на це, експерти прогнозують досить пристойні результати роботи. "Думаю, до грудня приріст видачі іпотечних позик складе порядку 70% стосовно 2007 року", - резюмував для "ДС" Дмитро Лобов. Нагадаємо, що за минулий рік обсяг кредитів, наданих під заставу нерухомості, збільшився в 2,1 рази - до 57,2 млрд грн.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас