Промінвестбанк готують до продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк готують до продажу

Фондовий ринок
2241
На думку експертів, це говорить про те, що банк буде проданий стратегічному інвесторові.
Минулого тижня в пресі з'явилося оголошення, у якому акціонерам Промінвестбанку пропонувалося продати свої акції за високою ціною. Директор одного з великих інвестбанків пояснив "Делу", що скупка проводиться за вказівкою голови правління Промінвестбанку Володимира Матвієнка. І пов'язана вона з майбутнім продажем фінустанови.
"Юрба народу зараз ходить до Матвієнка із пропозицією продати банк. При цьому він десь півтора місяці тому віддав команду "причесати" структуру акціонерів, тобто скупити на ринку всі можливі акції", - пояснює інвестбанкір.
За інформацією аналітиків, якщо Володимиру Матвієнкові, що до всього також є й великим акціонером Промінвестбанку, удасться провернути угоду, він зможе виручити до 2 мільярдів доларів. За великі гроші банки вдавалося продавати тільки Віктору Пінчуку. Торік бізнесмен уступив Укрсоцбанк групі UniCredit за рекордні 2,2 мільярди.
Імовірність продажу фінустанови підтверджує й аналітик інвесткомпанії "Альфа Капітал" Андрій Заріпов. "Те, що зараз іде консолідація пакета акцій, швидше за все, свідчить про намір ПІБ залучити стратегічного інвестора", - говорить він. У самому ПІБ не захотіли коментувати дане питання.
До речі, експерти виключають імовірність того, що акції викуповує третя сторона. "Через те що банк є закритим акціонерним товариством, купувати ці акції мають право тільки акціонери. Так що замовлення на скупку могло надійти тільки від одного з них", - відзначають у компанії "Сіті Брок".
Брокер з Карбовки
Скупкою акцій займається компанія Брокерський дім "Україна 2000". "Ми готові купити будь-який пакет акцій за ціною від 70 гривень за штуку. Нас цікавлять будь-які пакети, навіть якщо вони будуть становити кілька відсотків", - говорить представник компанії Олександр. У той же час перепродати вже скуплені папери в компанії не захотіли: "Ми не продаємо акції, у нас є замовник і варіанти продажу, навіть якщо ціна буде на 20% вища, нас не цікавлять".
На думку експертів, Брокерський дім "Україна 2000" створений спеціально під скупку паперів "Промінвесту". Про це можуть свідчити "молодість" брокера та місце його реєстрації - компанія заснована в червні минулого року, а ліцензія на торгівлю цінними паперами отримана тільки в лютому 2008 року. Засновником фірми є якийсь Богдан Бартосевич, а сама компанія зареєстрована в селі Карбовка Вінницької області.
Банк за пару мільярдів
Якщо Промінвестбанк дійсно буде виставлений на продаж, він стане третьою фінустановою після "Авалю" та Укрсоцбанку, ціна якої перевищить 1 мільярд доларів. "Промінвестбанк входить у десятку найбільших банків країни. Тому мультиплікатор P/B (ціна до капіталу) може піднятися до 3,5, а ціна угоди - до 1,8 мільярда доларів", - відзначає Андрій Заріпов.
На думку експертів, той факт, що в банку слабо розвинено роздріб, ніяк не позначиться на його привабливості, а при значному обсязі інвестицій налагодити роздрібний бізнес у ПІБ можна буде за рік. "У банку величезна кількість реальних корпоративних клієнтів, велика філіальна мережа. На заході банки, які займаються корпоративним бізнесом, вважаються більш стабільними та менш ризиковими", - говорить аналітик інвест-компанії "Ренесанс Капітал Україна" Володимир Дінул.
Втім, продаж банку - не єдиний варіант розвитку подій. Можливо, ініціатори скупки паперів "Промінвесту" хочуть просто заробити на спекуляціях з акціями. Справа в тому, що найближчим часом банк буде реорганізований у відкрите акціонерне товариство, і після цього вартість акцій виросте в рази. "Акції банку дуже перспективні і якщо фінустанову переведуть у ВАТ, тоді папери сильно виростуть у ціні", - відзначають у компанії "Сіті Брок".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас