Податкова займеться інсайдерськими кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова займеться інсайдерськими кредитами

Казна та Політика
434
На розгляді Ради перебуває урядовий законопроект "Про застосування звичайних цін при здійсненні податкового контролю". Крім усього іншого, розроблювачі - зокрема, Державна податкова адміністрація (ДПАУ) - запропонували ввести додатковий термін: "звичайна процентна ставка по кредиту".
Цей термін буде означати розмір доходу, що банк одержить у вигляді процентної ставки і всіх додаткових зборів по кредиту. До цієї суми будуть також належати всі послуги, які надають одержувачеві кредиту різні треті особи. Таким чином, оцінюватися буде повна вартість отриманих позичальником грошей. За задумом ДПАУ вона повинна бути не нижчою, ніж середня по ринку.
Податківці пояснили свою пропозицію бажанням боротися із кредитуванням пов'язаних осіб. Також вони послалися на "труднощі при адмініструванні податків". "Нинішні положення (закону) не містять визначення "звичайна процентна ставка по кредиту", що приводить до непорозумінь між платниками податків і податковими органами. Зокрема, по операціях з пов'язаними особами та операціях із платниками податків, які застосовують інші правила або ставки оподатковування, ніж такий платник податків", - пояснила директор департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів ДПАУ Наталія Хоцянівська.
Вона вважає, що запропонований податківцями порядок буде справедливим стосовно всіх учасників ринку фінансових послуг. "Введення норми відносно чіткого визначення звичайної ставки відсотка по кредиту буде мати позитивний результат, у результаті чого ставки по кредитах хоча і повільно, але будуть знижуватися, а сума виданих кредитів збільшиться", - вважає Хоцянівська.
Заступник начальника департаменту роздрібних продуктів "ВТБ Банку" Павло Ярошенко спростував версію про те, що цей законопроект допоможе боротися з демпінгом по кредитах. Зокрема, саме це явище вимагав припинити голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет на недавній конференції Асоціації українських банків (АУБ). У цей час у навмисному заниженні процентних ставок підозрюються деякі банки з іноземними, у тому числі російськими, інвестиціями.
"До демпінгу даний законопроект не має ні найменшого відношення. Нижня межа ставок по кредитах визначається як мінімум вартістю ресурсів банку, за чим стежить Національний банк, а все інше - ринкова стратегія і цінова політика конкретного банку. Правдива мета внесення поправок щодо звичайної ціни кредитів - запобігти можливим зловживанням, пов'язаним із заниженням (завищенням) декларативної ціни з метою зниження податкового тягаря, а також перерозподілу цього тягаря між пов'язаними особами", - відзначив Ярошенко.
Якщо законопроект буде незабаром схвалений парламентом, його почнуть застосовувати заднім числом - з 1 квітня. Це пояснюється наступним пунктом законопроекту - його норми використовуються з того податкового періоду, на який випаде дата вступу його в силу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас