Ющенко призупинив рішення уряду про приватизацію ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко призупинив рішення уряду про приватизацію ОПЗ

Фондовий ринок
240
Президент України Віктор Ющенко указом №359 від 15 квітня призупинив дію розпорядження уряду №261 від 11 лютого цього року про затвердження умов конкурсу із продажу 99,52% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ).
"За відсутності державної програми приватизації, адекватного сучасного рівня розвитку суспільних відносин приватизація ВАТ "Одеський припортовий завод" - підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, не відповідає інтересам національної безпеки в сфері приватизації", - відзначається в документі, розміщеному на веб-сайті президента.
Ющенко також вважає, що Кабінет міністрів перевищив свої повноваження, обмежені законами "Про управління об'єктами державної власності" і"Про приватизацію державного майна" у частині визначення умов приватизації стратегічних підприємств тільки їхнім узгодженням.
Як повідомлялося, Україна 20 лютого офіційно оголосила відкритий конкурс із елементами аукціону із продажу пакета акцій ВАТ "ОПЗ" у розмірі 99,52% акцій з початковою ціною 3 млрд грн. Конкурс відбудеться через 75 днів після дати оголошення. Крок збільшення ціни при його проведенні встановлений у розмірі 30 млн грн.
Заявки на ознайомлення з ОПЗ подали понад 15 компаній, у тому числі ВАТ "Мінерально-хімічна компанія "Єврохім" (Москва), підконтрольне співвласникам ПриватБанку ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ Дніпропетровська обл.) і приналежне українському бізнесменові Олександру Ярославському ВАТ "Азот" (Черкаси).
Серед зацікавлених в участі в конкурсі також підконтрольний менеджменту на чолі з Миколою Янковським ВАТ "Концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька обл.), що входить у холдинг Group DF (GDF, Відень) співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа естонський АТ "Нітроферт", норвезька Yara International АSA і "Нафтохімімпекс" українського бізнесмена Костянтина Жеваго.
Крім того, заявки на ознайомлення направили українські компанії "Маллен Капітал Корпорейшен", "Кронос Капітал" (Україна), "Укрінвест" О.Ярославського, дочірнє підприємство "Сан Сплеш Україна", що представляє інтереси індійської Vaishali Group, банк HSBC (Великобританія) і одна з найбільших на українському ринку інвестиційна компанія "Конкорд Капітал", а також Pricewaterhouseсoopers.
Торік Ющенко вже припиняв конкурс із продажу ОПЗ, умови якого затвердив у серпні попередній уряд на чолі з Віктором Януковичем. Тоді запит на інформацію подали 11 компаній.
У порівнянні з умовами конкурсу, оголошеного в серпні 2007 року, у новому конкурсі закріплена норма про безперешкодний доступ експортерів аміаку до комплексу перевалки в рамках установлених Мінпромполітики квот і встановлення єдиних тарифів на перевалку за узгодженням з Мінекономіки та Мінпромполітики. Крім того, терміни зобов'язань про збереження покупцем чисельності персоналу і його пільг скорочені до 10 років, однак введена вимога про підвищення за три роки середньої зарплати до рівня середньої зарплати на аналогічних підприємствах Європейського Союзу та посилені екологічні вимоги.
В умови конкурсу вписана нова норма про право ФДМ припинити зобов'язання за договором купівлі-продажу з переможцем конкурсу у випадку неналежного виконання ним зобов'язань у відповідності зі ст. 651 Цивільного кодексу України.
ОПЗ в 2007 році збільшив чистий прибуток на 30,5% - до 308,83 млн грн, чистий дохід - на 18,6%, до 2 млрд 228,862 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас