Іноземці вимагають від нас сек’юритизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці вимагають від нас сек’юритизації

245
Рейтингове агентство Moody's вважає, що широкі спреди у фінансовому секторі України підвищують привабливість угод сек’юритизації кредитів. Вітчизняні банкіри так поки не вважають, називаючи поточні умови залучення фінансових ресурсів непривабливими.
"В Україні ринок сек’юритизації ще тільки зароджується, але ми відзначаємо деякі позитивні ознаки для цього ринку в середньостроковій перспективі. Це пов'язано, у першу чергу, з тим, що процентні ставки по кредитах в Україні зазвичай вищі, тому в угодах з їх сек’юритизації надлишковий спред після виплати купонного доходу по облігаціях зберігається в обсязі, достатньому для того, щоб угода була економічно вигідною", - говориться в опублікованому вчора бюлетені Moody's, присвяченому ринкам країн СНД.
ПриватБанк в 2007 р. розмістив євробонди на $180 млн., ставши першим з українських банків, що розмістив єврооблігації, забезпечені іпотечними кредитами. Організатором випуску виступив банк UBS. Потім Укргазбанк розмістив внутрішні іпотечні облігації на 50 млн. грн. Після цього про аналогічні плани заявляли "Райффайзен Банк Аваль", Міжнародний іпотечний банк, "Форум", "БМ Банк", і Укрсиббанк (на загальну суму $800 млн.), але про реалізацію цих планів поки нічого не чутно.
Вітчизняні фінансисти не квапляться ставати в чергу до іноземних юристів для підготовки випусків облігацій, забезпечених іпотечними активами. "Якщо в середині минулого року ми активно готувалися до проведення угод сек’юритизації портфеля іпотечних, автомобільних і споживчих кредитів, то зараз ці процеси заморожені", - розповідає голова правління "Родовід Банку" Денис Горбуненко. За його словами, на сьогоднішній день вартість купона по іпотечних облігаціях для висококласних позичальників з України може становити близько 13,5-13,75% річних. "Якщо додати до цієї цифри витрати на юридичний супровід угоди, а також комісійні всіх учасників процесу, то виходить зовсім нецікава ціна", - пояснює Горбуненко.
Крім ціни, вважають експерти, ринок сек’юритизації, а вірніше загальноприйнята її модель, глибоко скомпрометована іпотечною кризою, що розгортається в США. "Провести зараз такі угоди для українських фінансових компаній нереально - ринок сек’юритизації банально лежить, - говорить голова представництва Nova Ljubljanska Banka Антон Сергєєв. - Щоб зрозуміти це, досить подивитися, що роблять провідні групи з сек’юритизації найбільших європейських банків. А вони нічого не роблять через відсутність довіри до цього інструмента. Тому - не знаю, що там придумав Moody's".
Банкір відзначає, що зараз іде серйозне переосмислення сек’юритизації як інструмента рефінансування. "Сподіваюся, що повністю він не пропаде, однак новий етап розвитку цього ринку почнеться в більш надійних ринках, ніж в Україні", - резюмує Сергєєв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас