Будівельників змусять дотримуватись нормативів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельників змусять дотримуватись нормативів

Нерухомість
439
Днями начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) Олександр Бондаренко повідомив про намір підсилити контроль над виконанням всіх нормативних вимог до внутрішнього оснащення новобудов.
Здавати без оснащення заборонять
Саме в обов'язки ДАБІ, підлеглої Мінрегіонбуду, входить контроль над якістю будинків, що вводять в експлуатацію. Починаючи з 2008 року інспекція не тільки стежить за дотриманням установлених норм і правил українськими забудовниками, але й за діями місцевих органів влади в сфері містобудування.
Коментуючи проблеми при будівництві нового житла, начальник ДАБІ Олександр Бондаренко повідомив, що з лютого інспекція підсилила контроль над дотриманням будівельних норм при здачі будинків в експлуатацію, зокрема щодо обов'язкового внутрішнього оснащення, порушення яких набули сьогодні масового характеру.
За його словами, у результаті перевірок було встановлено, що з 1,2-1,3 млн кв. м житла, що щорічно будується в Києві, лише 150-200 тис. кв. м можна сьогодні вважати придатним для життя.
У свій час наказом Держбуду був прийнятий перелік внутрішніх робіт, без яких забудовникам, у вигляді винятку, було дозволено вводити об'єкти в експлуатацію. Однак низка компаній не просто "взяла його за правило", але й "розширили" на свій розсуд.
Відповідно до документа, при здачі будинків в експлуатацію допускається відсутність: шпалер або фарбування на стінах; плитки та інших водостійких облицювальних матеріалів у ванних кімнатах і туалетах; покриття підлог у всіх приміщеннях паркетом, лінолеумом, облицювальною плиткою і т.п.; фарбування металевих трубопроводів, приладів опалення; покриття лаком дерев'яних деталей приміщення; внутрішніх дверей, убудованих шаф, антресолей; сантехприборів та арматури, крім запірної; електроплит, світильників, апаратів керування освітленням і т.п. (крім приладів сигналізації, якщо це передбачено проектом), а також розеток за умови забезпечення нормативних вимог безпеки.
За результатами ж перевірок ДАБІ встановлені багаторазові факти, коли будинки були введені в експлуатацію без постійного електро- або водопостачання, з непрацюючими ліфтами, без запірних арматур на сантехобладнання, з неоштукатуреними стінами або без стяжки на підлогах, без гідроізоляції в санвузлах, - тобто не підготовленими до завершальних ремонтних робіт. "Це неприпустимо, і ми будемо вимагати строгого дотримання цих норм, - відзначає Олександр Бондаренко. - Що стосується повного декору квартир - то це питання на даному етапі обговорюється. Ми узагальнюємо результати роботи, я повинен сказати, досить вдалі, по певних будівельних компаніях, які зводять сьогодні будинки "під ключ". Він також підкреслив, що вартість робіт із внутрішнього оснащення закладена в ціну квадратного метра, і вимагати доплати за них компанія не має права.
Відповідно до містобудівної документації, на побудованому об'єкті повинні бути завершені не тільки всі внутрішні роботи, але також облаштована прибудинкова територія, проведено озеленення, побудовані малі архітектурні форми, яких, за словами Олександра Бондаренка, на момент здачі багатьох будинків взагалі немає.
Оснащення та обробка
Керівник відділу маркетингу і РR БІК "Київ Житло-Інвест" Володимир Германов звертає увагу на необхідність поділу понять. "Ініціатива ДАБІ стосується внутрішнього оснащення приміщень, а не остаточної внутрішньої обробки. Ці поняття потрібно чітко розділити.
Внутрішнє оснащення, а саме електророзводка, стяжка на підлогах, безпіщанка на стінах, сантехприбори, радіатори опалення і т.д., як, втім, і благоустрій прибудинкової території, є необхідними при будівництві житлового будинку за вимогою законодавства, у той час як виконання опоряджувальних робіт ніхто не може забудовникові нав'язати", - говорить експерт. У той же час, питання невідповідності будинку нормативним вимогам потрібно адресувати також до тих органів, які дозволили ввести його в експлуатацію. Квартира повинна бути в такому стані, щоб її покупець відразу міг приступити до чистової обробки.
Володимир Германов відзначає, що розмови про подорожчання житла у зв'язку з введенням жорсткішого контролю якості об'єктів, не мають під собою підстав, оскільки ціна, що установлена на ринку і за яку продаються квартири, уже враховує всі роботи з остаточного внутрішнього оснащення.
"Покупці стали більш пильно ставитися до того житла, що купують. Минули ті часи, коли люди просто інвестували гроші, купували все, що продається. Сьогодні усе більше уваги приділяється супутнім факторам", - говорить Володимир Германов.
У той же час він відзначає, що система будівництва житла "під ключ" навряд чи стане популярною в найближчі роки. З одного боку, більшість покупців хочуть робити ремонт "під себе". З іншого боку - така діяльність не надто вигідна компанії і веде до затягування строків будівництва.
Олена Блиндюк, керівник центру продажів будівельної компанії "Міськжитлобуд", відзначає: "Інвестори здебільшого хочуть купувати квартири без внутрішньої обробки, і це природно, при розмаїтості напрямків дизайну, нових напрямків в оздоблювальних і декоративних матеріалах. Покупці квартир хочуть втілити своє бачення квартири, а воно може кардинальним чином відрізнятися від запропонованого будівельниками".
У той же час, відзначає експерт, ремонти у квартирах часто проводяться особами, що не мають ліцензії. Несанкціоновані втручання мешканців приводять до розбалансування системи водо-, електропостачання, опалювальної та вентиляційної систем. У цих випадках страждають всі мешканці будинку. Але найсумніші випадки відбуваються, коли валять несучі стіни.
"Компанії-забудовникові вигідно виконувати обробку квартир не тільки у фінансовому плані, - говорить Олена Блиндюк. - У випадку виконання ремонтних робіт своїми майстрами, компанія буде впевнена, що під час ремонту не відбудеться руйнування несучих конструкцій, втручання в інженерно-технічні комунікації всього будинку".
У той же час, на думку Олени Блиндюк, компанії необхідно надати своєму клієнтові право вибору, не нав'язувати обов'язкову обробку або навпаки, залишити його з "голими" стінами, не надаючи таких послуг.
Сьогодні, хоча більшість будинків як і раніше здаються на етапі "голих стін", багато будівельних компаній організовують структуру, що займається внутрішніми опоряджувальними роботами. "Своя структура завжди вигідніше, ніж залучена, це стосується і строків виконання і якості робіт, і звичайно ж, вартості", - відзначає президент компанії "МЖК "Оболонь", Заслужений будівельник України Василь Антонов. На його думку, будівництво будинків "під ключ" хоча і клопітно, але цікаво.
"Думаю, через рік-другий покупці прийдуть до того, що будуть цікавитися квартирами з повною внутрішньою обробкою і навіть із меблями, - говорить Василь Антонов. - Але це зовсім інший вид інвестування - напевно, забудовник повинен брати кредит або мати власні достатні оборотні кошти, щоб мати можливість побудувати будинок, розробити кілька проектів планувань, ще більше проектів внутрішньої обробки, меблів, побутової техніки, і пропонувати клієнтам варіанти повністю готових проектів квартир. Зараз же в забудовника не завжди вистачає грошей на будівництво будинку, тому він починає процес приватного інвестування з нульового циклу, при цьому втрачаючи великі гроші. Адже вартість квадратного метра споруджуваного житла і готового із внутрішньою обробкою відрізняються в ціні в кілька разів. Істотний вплив на це роблять банки - якби вони пропонували кредити з більш низькими відсотками, забудовник міг би дозволити собі завершити будівництво будинку і зробити внутрішню обробку приміщень, а вже потім продавати квартири".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас