МММ повертається! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МММ повертається!

Нерухомість
3077
Налітай, 67% річних! З мовчазної згоди влади в Україні знову будується кілька фінансових пірамід. Їхня діяльність змахує на принципи роботи відомого трасту МММ. "24" з'ясувала, як не стати жертвою фінансових посередників
Кореспондент "24" вирішила перевірити на собі, як працюють нинішні фінансові піраміди. А саме, відвідати київський офіс компанії під назвою Lionebank. "Ми пропонуємо вкладати гроші під 54% річних, з виплатою відсотків щомісяця або ж наприкінці терміну", - розповідає менеджер компанії. Якщо ви приведете нових клієнтів, які довірять гроші компанії - вам пообіцяють 67% річних. За такою нехитрою технологією - приведи нових клієнтів і заробиш - діяли в бурхливих 90-х роках всі фінансові піраміди, що залишили громадян без заощаджень.
Підозріло високі відсотки не відлякують клієнтів Lionebank - на столі в менеджера лежить стопка договорів, верхній з яких має номер 851. Людей не лякає навіть те, що компанія не дає ніяких квитанцій або документів, що підтверджують прийом грошей. Високий прибуток компанія одержує нібито за рахунок того, що вкладає гроші в акції іноземних компаній і нерухомість за кордоном. Але нинішні клієнти поки одержують тільки 3% від суми, що принесуть залучені ними нові шукачі доходів.
Lionebank, що із червня минулого року приймає в людей гроші, насправді не має на це дозволу Нацбанку. Головний банк країни навіть спеціальне попередження розіслав через свою прес-службу: "Деякі організації використовують у назві слово "банк", не маючи на те права". Слово "банк" у більшості людей асоціюється з надійністю, а якщо назва написана ще й іноземними буквами, то складається враження, що боятися дійсно нема чого. Використання слова "банк" дозволяє творцям Lionebank видавати себе за банк, але при цьому не нести ніякої властивої банку відповідальності за гроші клієнтів.
У чому різниця
Чим відрізняється банк, що має ліцензію, від компанії, що називає себе банком? Тим, що всі банки входять у Фонд гарантування внесків фізичних осіб і платять у нього внески. У випадку руйнування банку клієнтові повернуть гроші із цього фонду - але не більше 50 тис. грн. А гроші, які ви довірите компанії, що не входить у Фонд, можете ніколи більше не побачити.
Відсутність ліцензії не лякає співробітників компанії. "Ми займаємося консультаційними послугами, тому ліцензія НБУ нам не потрібна", - заявив менеджер, прочитавши повідомлення НБУ. З погляду закону він правий: компанія дійсно не приймає внески, а надає послуги. Але на ділі це виглядає як проста передача грошей від людини на рахунок компанії, що не дає ніякої гарантії повернення коштів.
Епідемія обману
Останнім часом в Україні компанії, схожі на фінансові піраміди, стали діяти активніше - їхня реклама заповнила безкоштовні газети і метро, люди несуть їм гроші. Компанія Kings Capital теж обіцяє вкладникам надзвичайні відсотки. І влада теж каже, що нічого не може зробити - юридично нема до чого причепитися.
Інший спосіб змусити людей віддати гроші - пообіцяти наддешевий кредит на покупку квартири. Так працювала дочірня компанія YFU Financial чеської CFU Services, що розгорнула свій бізнес наприкінці вересня 2007 р. Видачу позик YFU Financial вирішила організувати через мережу агентів, стати яким можна було, тільки відвідавши семінар і заплативши близько 700 грн. За два місяці чехи залучили 20 тис. "радників", на яких, за оцінками співробітників цієї ж компанії, заробили майже $3 млн. Схожа технологія в компанії Intway. Своїм клієнтам вона пропонують іпотечний кредит під 5% на 15 років. Щоб його одержати, потрібно купити одну іпотечну облігацію вартістю $1690 і залучити в компанію більше 800 чоловік. У рядах Intway уже працює близько 200 тис. чоловік, а суперкредит одержали лише десятки.
А керівництво кредитної спілки Berliner Bausparkasse, офіс якого розміщався в центрі столиці, збирало "урожай" схожим чином. Щоб одержати дешевий житловий кредит під 5% річних, потенційному позичальникові треба було протягом року вносити щомісячні платежі в розмірі платежу по майбутньому кредиті. Так керівництво думало перевіряти позичальника на платоспроможність. Вся сума нібито йшла на окремий депозитний рахунок, і на неї нараховувався 1% річних. Berliner Bausparkasse був зареєстрований і мав ліцензію Держфінпослуг. Однак це не перешкодило керівництву компанії зникнути з $2 млн., які їм довірили українці.
Примари піраміди
Компанія, що залучає гроші і називає себе банком, повинна мати дозвіл Нацбанку та перебувати у Фонді гарантування внесків. Правом залучати гроші також володіють кредитні спілки і компанії з управління активами. Вони одержують ліцензії в Держкомісії цінних паперів або в Держфінпослуг. На вашу вимогу ці ліцензії повинні бути пред'явлені
Якщо прибутковість внесків забезпечується за рахунок залучення вами нових клієнтів - це перша ознака фінансової піраміди, що напевно звалиться.
Якщо прибутковість внесків набагато перевищує банківські депозити (більше 17%) або внески в кредитні спілки (більше 30%), гроші можуть не повернути
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас