Standard & Poor`s оцінило рівень підтримки українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Standard & Poor`s оцінило рівень підтримки українських банків

415
Учора агентство Standard & Poor's заявило, що українські уряд і Нацбанк не підтримають банки у випадку поглиблення кризи ліквідності та дефолтів, на відміну від Росії і Казахстану, тому що не мають досить коштів.
Російські аналітики вважають, що НБУ розраховує на те, що іноземні банки не допустять дефолту своїх українських "дочок". Втім, самі банкіри у випадку серйозної кризи все-таки сподіваються на підтримку Нацбанком кредитних установ, банкрутство яких невигідно економіці.
Міжнародне рейтингове агентство S&P оприлюднило звіт про вплив світової фінансової кризи на банківські системи України, Росії та Казахстану. У документі відзначається, що хоча напруженість на ринках капіталу "відносно м'яко" відбилася на українських банках, у лютому і березні вже відбулося погіршення ліквідності. "Проблеми з ліквідністю (у цих країнах) виникнуть знову. Їхня гострота та наслідки будуть значною мірою визначатися заходами центральних банків щодо збільшення ліквідності, ефективністю управління ліквідністю в конкретних банках", - вважають аналітики S&P.
Агентство стверджує, що поряд зі слабкою депозитною базою, що не дозволить банкам нарощувати активи, "українському уряду буде важко надати своєчасну підтримку навіть стратегічно значимим банкам, тому що його фінансові можливості обмежені".
Заступник директора паризького офісу S&P Катерина Трофимова пояснює, що інструментарію Нацбанку поки досить для підтримки поточної ліквідності банків, "хоча є питання щодо прозорості механізму" рефінансування. "Ми робимо серйозний акцент на тому, що ситуація з ліквідністю у світі та Україні змінилася. В українських банків досить вузький запас ліквідності - цей показник у два рази нижчий, ніж у Росії і Казахстані, - сказала вона. - До того ж жорсткість антиінфляційних заходів найбільше сильно проявляється в Україні. У випадку кризової ситуації і виникнення дефолтів дуже обмежені ресурси для надання великої підтримки банків і високе виникнення політичних дискусій на цю тему. Тому ми не розраховуємо, що можуть бути випадки порятунку якихось банків".
Такі очікування дій НБУ - використання пруденційного нагляду, а не фінансових уливань - аналітики S&P пояснюють високим рівнем проникнення іноземного капіталу в банківську систему України (45%), на відміну від Казахстану (15%) і Росії (18%).
На думку експертів, Нацбанк проявив демократичність відносно закордонного капіталу, пустивши його в українські банки, а тому тепер розраховує на фінансову підтримку "дочок" з боку материнських структур. "НБУ потенційно може собі дозволити не підтримувати банки, - вважає старший аналітик російського Альфа-банку Наталя Орлова. - Але якщо в якогось банку проблеми, то Нацбанк буде стимулювати його до продажу за низькою ціною, як таке було в інших країнах". Вона відзначила, що на відміну від України, центробанки Росії та Казахстану готові фінансувати банки на шкоду інфляції, яку буде провокувати емісія на їхню підтримку: "У Росії Нацбанк не пустить на самоплив питання дефолту банків. Тому що це приведе до кризи довіри банківській системі". Учора не вдалося одержати коментар у Нацбанку.
Українські банкіри, на відміну від російських колег, сподіваються, що НБУ все-таки не допустить кризи ліквідності системних банків. "У Нацбанку вистачить ресурсів та інструментарію, що він ще не використовував, - вважає генеральний заступник голови правління ПриватБанку Юрій Пікуш. - Нацбанк готовий буде викуповувати активи, якщо банки вичерпають свої можливості".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас