Оприлюднено перелік компаній, що цікавляться приватизацією ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оприлюднено перелік компаній, що цікавляться приватизацією ОПЗ

Фондовий ринок
304
Заявки на ознайомлення з ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) у рамках конкурсу із продажу 99,52% його акцій подали 14 компаній, у тому числі ВАТ "Мінерально-хімічна компанія "Єврохім" (Москва), підконтрольне співвласникам ПриватБанку ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ Дніпропетровська обл.) і приналежне українському бізнесменові Олександру Ярославському ВАТ "Азот" (Черкаси).
Як повідомила газета "Дело" у понеділок, серед тих, що цікавляться участю в конкурсі, також підконтрольний менеджменту на чолі з Миколою Янковським ВАТ "Концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька обл.), що входить у холдинг Group DF (GDF, Відень) співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа естонський АТ "Нітроферт", норвезька Yara International АSA (Норвегія) і "Нафтохімімпекс" українського бізнесмена Костянтина Жеваго.
У прес-службі Фонду державного майна агентству "Інтерфакс-Україна" не підтвердили, але й не спростували цю інформацію, а джерело у Фонді підтвердило, що оприлюднений у газеті перелік компаній, що звернулися за одержанням конкурсної документації і дозволом на доступ на підприємство, відповідає дійсності.
Крім зазначених вище в цей список увійшли українські компанії "Маллен Капітал Корпорейшен", "Кронос Капітал" (Україна), "Укрінвест" О.Ярославського, дочірнє підприємство "Сан Сплеш Україна", що представляє інтереси індійської Vaishali Group, банк HSBC (Великобританія) і одна з найбільших на українському ринку інвестиційна компанія "Конкорд Капітал", а також Pricewaterhouseсoopers.
Як повідомлялося, Україна 20 лютого офіційно оголосила відкритий конкурс із елементами аукціону із продажу пакета акцій ВАТ "ОПЗ" у розмірі 99,52% акцій з початковою ціною 3 млрд грн. Конкурс відбудеться через 75 днів після дати оголошення. Крок збільшення ціни при його проведенні встановлений у розмірі 30 млн грн. На думку аналітиків фондового ринку, ціна продажу пакета акцій може скласти до $1 млрд.
Відповідно до публікації, брати участь у конкурсі можуть компанії, що три останні роки здійснювали прибуткову діяльність, не зареєстровані в офшорній зоні та надали інформацію про пов'язаних з ними осіб.
У порівнянні з умовами конкурсу, оголошеного в серпні 2007 року, що так і не відбувся, у новому конкурсі закріплена норма про безперешкодний доступ експортерів аміаку до комплексу перевалки в рамках установлених Мінпромполітики квот і встановленні єдиних тарифів на перевалку за узгодженням з Мінекономіки та Мінпромполітики. Крім того, терміни зобов'язань про збереження покупцем чисельності персоналу і його пільг скорочені до 10 років, однак введена вимога про підвищення за три роки середньої зарплати до рівня середньої зарплати на аналогічних підприємствах Європейського Союзу та посилені екологічні вимоги.
В умови конкурсу вписана нова норма про право ФДМ припинити зобов'язання за договором купівлі-продажу з переможцем конкурсу у випадку неналежного виконання ним зобов'язань у відповідності зі ст. 651 Цивільного кодексу України.
Запит на інформацію про конкурс в 2007 році зробили 11 компаній, з яких названі були дев'ять: Yara International, "Азот" (Черкаси), "Єврохи\ім", ВАТ "Чернігівське хімволокно" (Україна), російське ВАТ "Акрон" (Великий Новгород, входить у холдинг "Акрон"), "Дніпроазот", ВАТ "Ренова-Україна", російське ВАТ "СИБУР Холдинг" і "Нітроферт".
Співвласник ПриватБанку Ігор Коломойський днями заявив про намір створити консорціум для участі в приватизації ОПЗ, у який, передбачається, можуть увійти власники українських азотних підприємств ВАТ "Рівнеазот", "Азот" (Черкаси), Концерн "Стирол" і ВАТ "Севєродонецький Азот" (Луганська обл.).
ОПЗ в 2007 році збільшив чистий прибуток на 30,5% - до 308,83 млн грн, чистий дохід - на 18,6%, до 2 млрд 228,862 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас