Бідність на поріг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бідність на поріг

Нерухомість
670
Забудовники вважають утопією обіцянки президента виділити для будівництва доступного житла безкоштовні ділянки і 2 млрд гривень. Заяви уряду - теж.
Парад обіцянок
Забезпечити громадян України доступним (або, як частіше прийнято говорити, соціальним) житлом - традиційно одна з головних передвиборних обіцянок українських політиків. Житло в кредит під низькі відсотки обіцяв перший уряд Юлії Тимошенко, розробити загальнодержавну програму будівництва соціального житла до 1 липня 2007 р. мав намір уряд Віктора Януковича.
Самостійно вирішити проблему соцжитла намагається столична влада (в 2008 р. КМДА запланувала будівництво 1,5 млн кв.м житла, з яких 100 тис.кв.м - соціальне). Очевидно, що президентські вибори, що наближаються, змусили задуматися про забезпечення громадян житлом і Віктора Ющенка. Ґрунт для озвучування своїх практично передвиборних обіцянок Гарант Конституції вибрав благодатний - черговий з'їзд будівельників, скликаний минулого тижня Будівельною палатою України (м.Київ; з 2006 р.; більше 250 членів).
Прибувши із традиційним запізненням, Віктор Ющенко більше години знайомив будівельників з основними тезами програми “Доступне житло”, ініційованої ним у січні цього року. Нагадаємо: у рамках її реалізації глава держави доручив Мінфіну передбачити в Держбюджеті-2008 кошти на будівництво доступного житла для українців у розмірі 0,5 млрд грн.
Правда, Юлія Тимошенко внести в Держбюджет зміни, запропоновані Президентом, відмовилася, мотивуючи це тим, що в ньому вже передбачені 1,7 млрд грн. на нову програму забезпечення соціальним і доступним житлом працівників освіти, науки, культури та охорони здоров'я.
"Саботажу” прем'єра Віктор Ющенко належної уваги, мабуть, не надав. Інакше як пояснити той факт, що, виступаючи на з'їзді, президент обіцяв будівельникам передбачити для реалізації “Доступного житла” у змінах і доповненнях до Держбюджету-2008 уже не 0,5 млрд грн., а більше 2 млрд грн.?
“Я буду просити народних депутатів допомогти будівельникам і внести ці поправки”, - запевнив учасників з'їзду Віктор Андрійович.
Обіцяні главою держави мільярди повинні піти на фінансування 1/3 витрат на будівництво доступного житла. Інші 2/3 повинні будуть заплатити громадяни, яким необхідне житло (мова йде винятково про людей, що стоять у квартирній черзі).
Причому це можуть бути як власні кошти, так і кредитні ресурси (під 6% річних). Останні, на думку Віктора Ющенка, банківський сектор обов'язково забезпечить (правда, у банківського сектора на цей рахунок зовсім інша думка).
Не сумнівається президент і у підтримці місцевої влади, яка, відповідно до програми, повинна буде безкоштовно виділити земельні ділянки для будівництва доступного житла, а також відмовитися забирати частину новопобудованих квартир у міський фонд. Що стосується забудовників, то, відповідно до планів глави держави, вони повинні будуть лише забезпечити вартість будівництва доступного житла на рівні $500-600 за 1 кв.м.
Природна реакція
Як і слід було сподіватися, заяви президента викликали більш ніж неадекватну реакцію забудовників. Ні, мова не йде про учасників з'їзду - керуючись збереженою ще із часів соціалізму солідарністю, члени Будівельної палати сприйняли заяви Віктора Ющенка не інакше, як керівництво до дії. Більше того, деякі з них були готові негайно взяти участь у реалізації пілотних проектів у регіонах. Украй скептично поставилися до заяв Віктора Ющенка представники молодої когорти приватних забудовників.
Перше твердження, що поставили під сумнів девелопери, стосується фінансування програми. Ні президент, ні Мінфін, якому доручено підготувати відповідні зміни в Держбюджет, поки не повідомили, де саме візьмуть гроші для фінансування будівництва і за рахунок чого мають намір знижувати процентні ставки по кредитах. Адже, як заявив у кулуарах з'їзду голова НБУ Володимир Стельмах, для того щоб процентні ставки становили 5-6% річних, інфляція в країні не повинна перевищувати 6%.
Не менш проблематичним оператори ринку нерухомості вважають і вирішення питання щодо безкоштовного виділення забудовникам земельних ділянок. На їхню думку, як показує практика землевідведення, подібний крок влади тільки підсилить корупцію на місцях. Крім того, незрозуміло, які саме ділянки можуть бути передані під будівництво доступного житла.
“Переважна більшість ділянок, які можна виділити забудовникам у Києві, - майданчики, на яких знаходяться напівзруйновані будинки. Вони найчастіше розташовуються в гарних місцях, і їх можна “вигідно” продати. Ще можна заробити і на оформленні землевідведення. Тому чиновники вважають, що віддавати такі ласі шматки під будівництво доступного житла, недоцільно”, - вважає Сергій Тумасов, генеральний директор інвестиційно-девелоперської компанії Global Solutions.
Що стосується ділянок у передмісті, то, за словами девелопера, в 10-кілометровій зоні їх давно розкупили. Крім того, місцевій владі теж треба за щось жити, так навіщо їм віддавати землі під доступне житло?
“От і виходить замкнуте коло”, - відзначив Тумасов.
Не менш складна ситуація з ділянками і у регіонах. “На ПБК відвести земельну ділянку нереально. Та й будувати доступне житло там нерентабельно. Є ділянки в Сімферополі, але тільки в передмісті”, - констатує Валерія Петрусевич, провідний спеціаліст з нерухомості кримської будівельної компанії “Союзбуд-технологія”.
Розкритикували забудовники і заяву Президента щодо вартості будівництва доступного житла. За словами Петрусевич, за $600 за 1 кв.м в Україні можна побудувати хіба що панельні будинки з неякісною обробкою та одним ліфтом. Правда, у Києві і того може виявитися мало, оскільки будівництво панельного будинку в столиці обходиться в $700 за 1 кв.м.
У цілому, резюмуючи ініціативи влади щодо будівництва доступного житла, забудовники відзначили, що все це - не більш ніж популізм і передвиборні обіцянки. Як розповів забудовник, що побажав залишитися неназваним, “сьогодні існує політична конкуренція між доступним житлом від Ющенка і доступним житлом від Тимошенко (нагадаємо: уряд Юлії Тимошенко розробив програму, відповідно до якої відсотки по кредитуванню складуть 4,6%.
Тимошенко заявила, що буде втілювати свою програму паралельно із президентською. У березні цього року Мінрегіонбуд розробив законопроект “Про забезпечення доступним житлом”, що буде винесений на розгляд уряду у квітні. В умовах цього ринку Віктор Ющенко намагається грати за моделлю Тимошенко, що захопилася реалізацією соціальних програм. Але всі ці програми, всі заяви із приводу доступного житла - лише утопічна ідея, не більше”.
За яких умов забудовникам буде цікаво будувати доступне житло?
Валерія Петрусевич, провідний спеціаліст з нерухомості будівельної компанії “Союзбуд-технологія”
"У першу чергу це буде цікаво за умови безкоштовного одержання земельної ділянки та можливості виставляти на продаж хоча б частину доступного житла, наприклад 30%".
У регіонах будівництво соціального житла, швидше за все, зацікавить місцеві компанії. Деякі з них завдяки реалізації подібних проектів напрацюють певний досвід і репутацію та почнуть освоювати нові ніші будівельного ринку. Що стосується київських забудовників, то будівництво доступного житла в регіонах може бути цікаво хіба що великим компаніям, оскільки для реалізації проектів на місцях їм необхідно буде приганяти або орендувати техніку, наймати додатково робітників.
Володимир Германов (30), керівник відділу маркетингу і PR компанії “Київ Житло-Інвест”
"Для того щоб почати будівництво доступного житла, необхідно, по-перше, знищити корупцію, якою супроводжується виділення земельних ділянок, по-друге, скоротити термін збору дозвільної документації. Сьогодні від ідеї до одержання дозвільної документації на реалізацію проекту в забудовника йде два-три роки. І це ще дуже оптимістичний розклад. Крім того, для будівництва доступного житла забудовникам необхідно виділяти великі масиви землі, щоб вони могли будувати не один будинок, а цілий мікрорайон. Це дозволить зменшити витрати на будівництво, що, природно, відіб'ється на вартості квартир для кінцевого покупця".
Сергій Тумасов (43), генеральний директор інвестиційно-девелоперської компанії Global Solutions
"Реальне будівництво доступного житла може зацікавити забудовників, по-перше, якщо буде прийнята урядова програма, що допоможе мінімізувати витрати на земельну ділянку, по-друге, якщо частина новопобудованих квартир не буде йти в міський фонд і, по-третє, якщо держава буде допомагати підводити інженерні мережі до ділянки", - відзначив він.
Також він повідомив, що плюс в Україні повинна бути прийнята програма кредитування покупки житла під 3%. Тоді програма доступного житла буде якось працювати. Але тепер скажіть, кого в нашій країні можна змусити кредитувати населення під 3%? Хто і за рахунок чого буде проводити інженерні мережі?
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас