Житло в кредит стає недоступним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло в кредит стає недоступним

Нерухомість
4254
Хочете взяти іпотечний кредит? Ви спізнилися! Зробити це тепер набагато складніше, та й "по кишені" тільки позичальникам з високим рівнем офіційного доходу. Такий висновок можна зробити за підсумками дослідження.
Як усе починалося
З початку березня багато банків ускладнили умови одержання довгострокових іпотечних кредитів, а деякі фінустанови і зовсім призупинили їхню видачу. Причиною всьому НБУ, що із середини лютого зобов'язав банки, що видають довгострокові позики, підтверджувати наявність у них такої ж "довгої" ресурсної бази. У зворотному випадку у фінустанов можуть початися проблеми з виконанням економічних нормативів.
Кореспондент з'ясував: щоб не порушувати вимог Нацбанку, багато кредиторів істотно підвищили вимоги до позичальників, а окремі банки взагалі перестали видавати позики. Правда, цей факт ніхто не афішує.
Довгі позики - дорожчі
Першим кореспондент відвідав Експрес-Банк. Виклавши своє прохання, мовляв, хочу взяти кредит на покупку квартири терміном на 30 років, потенційний клієнт був трохи засмучений. Як виявилося, наявності зарплати 1,5 тисячі доларів і немаленького початкового внеску недостатньо.
За словами консультанта, щоб одержати кредит, щомісячні виплати банку не повинні перевищувати 50% доходу сім'ї. Причому в розрахунок будуть братися тільки офіційні доходи, а як заставу, крім квартири, потрібно надати ще й двох поручителів з відповідним рівнем доходів.
На питання, навіщо банку потрібні аж два поручителі, адже в заставі залишається квартира та й за страховку щороку платити, дівчина відповіла: "Ми повинні бути впевнені, що ви зможете погасити кредит, а наявність двох поручителів саме дає нам таку впевненість". До речі, ні в роздруківках, ні на сайті банку про необхідність залучення поручителів не сказано ні слова.
Не все гладко з довгостроковими кредитами й у Кредобанку. У відділенні банку повідомили, що позику на 30 років одержати можна, однак ставка в такому випадку буде на 2% вища, ніж по позиках терміном до 15 років. "Це нововведення. Ми ще не встигли в роздруківках і на сайті виправити", - пояснив співробітник банку. Крім того, за словами консультанта, середньомісячний платіж не повинен перевищувати 40% доходу сім'ї, причому неофіційні доходи в розрахунок братися не будуть.
Для валютних кредитів фахівців не вистачає
Невдача чекала журналіста й у банку "Хрещатик". Там позичальникові повідомили, що банк взагалі призупинив видачу іпотечних кредитів. На здивоване питання, чому, дівчина заявила: "Це вказівка Нацбанку. Нам сказали не видавати кредити через світову банківську кризу, от ми й не видаємо". Надати старі умови кредитування також відмовилися. "Ви на старі умови не дивіться, вони незабаром будуть змінюватися. Швидше за все, не в кращий бік", - "порадував" фахівець. Правда, у прес-службі банку інформацію не підтвердили: "У нас просто підвищилися вимоги до позичальників. А деякі співробітники не хочуть більш скрупульозно перевіряти платоспроможність клієнта, тому й відмовляють у видачі кредитів".
В Укрпромбанку на прохання видати іпотечний кредит на 25 років співробітник банку відповіла: "Банк зараз кредитує тільки в гривні, якщо вам цікаво, я можу розповісти". На питання, а де ж долари і євро, адже там ставка набагато менша, була відповідь: "У нас зараз дуже багато заявок, ми не встигаємо всім кредити видавати, тому у валюті поки не кредитуємо".
Останньою фінустановою, куди зайшов журналіст, став Універсал Банк, що зараз проводить активну рекламну кампанію. Позичальникам банк обіцяє кредити терміном до 30 років із щомісячною виплатою всього 88 доларів з кожних 10 тисяч. Але й тут не склалося. Почувши про мету візиту клієнта, банківський фахівець був небагатослівний: "На жаль, я не можу вам зараз надати інформацію щодо наших іпотечних програм, ми тимчасово по них не консультуємо". На питання про причини співробітник банку тільки знизав плечима.
До речі, наступного дня в call-центрі Універсал Банку також не змогли відповісти на жодне питання щодо іпотечного кредитування. "На жаль, зараз всі співробітники, які займаються цими питаннями, зайняті, передзвоніть пізніше", - відповіла дівчина. Аналогічну відповідь кореспондент чула протягом всього тижня.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас