Коломойський вважає за можливе скорочення частки татарстанських акціонерів в "Укртатнафті" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський вважає за можливе скорочення частки татарстанських акціонерів в "Укртатнафті"

Фондовий ринок
952
Співвласник групи компаній, афілійованих із Приватбанком, Ігор Коломойський вважає за можливе, що частка татарстанських акціонерів у компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область), що тепер становить близько 38%, може скоротитися.
Про це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда".
Коломойський повідомив, що наприкінці 2007 року обговорював із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко ситуацію навколо "Укртатнафти", і проінформував її, що держава близька до того, щоб повністю контролювати понад 60% акцій.
"Вона була не в курсі. Сьогодні є ще друге питання, пов'язане з 38%, якими володіє в Кременчуцькому НПЗ російська "Татнафта". Коли створювалося це підприємство, там прописувалися зобов'язання. Видобувне підприємство - "Татнафтепром" (Росія), щось таке - повинне було поставляти нафту, або хоча б давати дивіденди", - сказав він.
Відповідаючи на конкретне запитання про те, що татарстанські акціонери через невиконання своїх зобов'язань можуть втратити частину акцій, Коломойський відповів ствердно.
У цілому, він виступив за ліквідацію "Укрататнафти" і повернення цілісного майнового комплексу Кременчуцького НПЗ державі.
"Я вважаю, що в принципі "Укртатнафту" як підприємство треба ліквідувати. Тому що первісних завдань учасників, які створювали це підприємство, не було реалізовано. А Кременчуцький НПЗ повинен повернутися державі як цілісний майновий комплекс", - підкреслив він.
Бізнесмен також розповів, як група Приватбанку стала акціонером "Укртатнафти".
З його слів, в 2004 році перед майбутніми тоді президентськими виборами існувала домовленість між бізнесменом Олександром Ярославським (на той час - міноритарний акціонер НПЗ) і командою кандидата в президенти Віктора Януковича, що якщо останній перемагає на виборах, то в інтересах Ярославського на посаді голови правління "Укртатнафти" відновлять Павла Овчаренка (нинішній керівник заводу).
"Але на щастя, трапилася помаранчева революція, Янукович не став президентом. І всі зобов'язання були списані, боргів немає... Була велика кількість людей, яких не брали в список Януковича, і навіть не запропонували, незважаючи на їх досить серйозні заслуги перед Януковичем в 2004 році. От Ярославському, наприклад, теж не запропонували", - повідомив Коломойський, зазначивши, що Янукович особисто йому також пропонував увійти в список кандидатів у депутати.
Після цього, зі слів бізнесмена, Ярославський втратив надію повернути Овчаренка керівником Кременчуцького НПЗ, і група Приватбанку викупила в нього пакет акцій (тепер компанія "Корсан", контрольована групою володіє 1,5% НПЗ).
"Нас директор Овчаренко влаштовує більше, ніж директор Глушко (Сергій Глушко колишній голова правління НПЗ). До того ж була реальна небезпека, що, як й "Дніпроенерго", пропаде й Кременчуцький завод, тому що було накопичено 4 млрд. боргів, за допомогою пана Зубика (Володимир Зубик - депутат фракції Партії регіонів) і його компаній", - сказав Коломойський.
Він також назвав несерйозними нинішні дії уряду з відновлення державного менеджменту на "Укрататнафті" і спробі призначення керівником заводу депутата від БЮТ Сергія Пашинського.
Як повідомляло агентство, наприкінці травня 2007 року "Нафтогаз України" сконцентрував 61,354% компанії "Укртатнафта".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас