Власники Правекс-банку займуться комунальними платежами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власники Правекс-банку займуться комунальними платежами

Валюта
807
У п'ятницю стали відомі подробиці угоди із продажу Правекс-банку італійському банку Intesa Sanpaolo.
Сім'я Черновецьких пообіцяла не займатися комерційним банківським бізнесом протягом двох років, але зберегла право розвивати компанію "Правекс-страхування" і приймати комунальні платежі в населення в деяких областях країни.
Учасники ринку вважають, що в сім'ї Черновецьких у такий спосіб будуть готуватися до створення нового банку, що до моменту зняття обмежень буде мати велику клієнтську базу.
Антимонопольний комітет у п'ятницю повідомив про видачу дозволу на укладання договору між італійським банком Intesa Sanpaolo і власниками Правекс-банку - Леонідом, Степаном і Христиною Черновецькими - про продаж банку за $750 млн. Це означає, що фізичні особи-акціонери банку вирішили продати акції прямо, а тому повинні будуть сплатити 15-процентний прибутковий податок за місцем реєстрації.
З повідомлення комітету також стало відомо, що сім'я Черновецьких зобов'язалася два роки не вести "комерційну та іншу діяльність на ринках банківських послуг, крім регіональних ринків прийому комунальних платежів від населення на користь третіх осіб". Такою діяльністю акціонери Правекс-банку або афілійовані з ними компанії зможуть займатися тільки в низці районів дев'яти областей України.
Власники Правекс-банку будуть приймати комунальні платежі від населення в П’ятихатському, Синельниківському і Софіївському районах Дніпропетровської області, Амбросіївському і Мар’їнському районах Донецької області, Любарському районі Житомирської області, Веселовському районі Запорізької області, Бородянському і Славутицькому районах Київської області, Гарбузинському районі Миколаївської області, Кролевецькому районі Сумської області, Богодухівському і Нововодолагському районах Харківської області, Буському і Золочівському районах Львівської області.
У Правекс-банку повідомили, що ця умова - лише частина пакета нетипових поступок італійців. "Формулювання угоди досить складне і нехарактерне для українського ринку. Акціонери банку не можуть займатися банківським бізнесом протягом двох років, але при цьому є порядку 30-40 видів бізнесу, які перераховані в угоді і якими ми можемо займатися. Ми маємо на це право, але це не означає, що ми будемо це робити. Ми можемо взагалі нічим не займатися, але гроші вкладати прийдеться, - сказав голова наглядової ради Правекс-банку Степан Черновецький. - Зараз немає ніяких конкретних планів, але ми точно будемо розвивати 'Правекс-страхування'".
Тим часом учасники ринку говорять, що акціонерам "Правекс-страхування" буде складно розвивати страхову компанію (СК) без банку. "Це повністю кептивна компанія. Вони працювали не через агентів, а через банківських службовців, які після продажу банку будуть займатися тільки своєю справою", - упевнений заступник голови правління СК "Кредо-Класик" Віктор Луцюк. За даними "Правекс-страхування", в 2006 році її активи склали 34,187 млн грн, або 0,142% активів всіх СК. "Після продажу материнської структури таким страховим компаніям дуже складно. Але якщо в "Правекс-страхування" вкласти хоча б 10% виручених від угоди коштів - $75 млн, то її можна підняти до першої тридцятки, а потім перепродати з великим мультиплікатором", - відзначає голова правління СК "Крона" Анатолій Іванців.
Банкіри вважають, що сім'я Черновецьких зробить акцент на збитковій діяльності з прийому комунальних платежів, що допоможе їм повернутися в банківський бізнес. "У такого бізнесу дуже низька рентабельність, тому що банки не можуть вимагати занадто високу комісію. Ці послуги може надавати будь-який банк, що уклав договір з підприємством, але тільки для такого виду діяльності створювати банк недоцільно", - говорить начальник управління організації роздрібного бізнесу Ощадбанку Володимир Бондаренко. Втім, прийом комунальних платежів власники Правекс-банку можуть використовувати для формування клієнтської бази нового банку. "На базі прийому комунальних платежів створюються інформаційно-розрахункові центри, що виконують аналітичну функцію і формують взаєморозрахунки населення та підприємств. Комунальні платежі - це просто зачіпка. Через два роки вони можуть розширити свою діяльність і створити банк", - вважає заступник голови правління ПриватБанку Юрій Кандауров.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас