RosUkrEnergo знайшла захист у Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo знайшла захист у Польщі

Енергетика
215
RosUkrEnergo (RUE) одержала союзника в боротьбі за експорт газу в Європу. Європейські споживачі - Polskie Gоrnictwo Naftowe i Gazownictwo (Польща) і SPP (Словаччина)- виступили проти рішення українського уряду про позбавлення RUE права на експорт газу.
"Ми стурбовані тим, що уряд України заборонив RUE експортувати газ,- повідомила прес-секретар Polskie Gоrnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNi) Іоанна Закшевська.- У нас із цією компанією укладений контракт на покупку палива". PGNi підтримали в словацькій SPP - у своїй заяві компанія звинуватила Україну в порушенні Енергетичної хартії.
Цей договір, до якого Київ приєднався в 2001 році, зобов'язує країни "не переривати і не скорочувати існуючі транзитні потоки навіть у випадку пов'язаних із цим транзитом суперечок з іншою країною". В 2007 році RUE поставила в Євросоюз 10,2 млрд кубометрів газу.
У НАК Нафтогаз України заяви PGNi і SPP не коментують. Не стали обговорювати цю тему і в RUE.
Тиск із боку покупців газу в Європі може змусити Кабінет міністрів скасувати своє рішення, вважають експерти.
Нагадаємо, що раніше Юлія Тимошенко заявляла, що очікує найближчим часом відходу компанії RosUkrEnergo з газового ринку.
Прем'єр відзначила, що після відходу RosUkrEnergo з газового ринку ціна на газ для України не підніметься.
Як повідомлялося, заступник голови правління Газпрому, обраний Президент РФ Олександр Медведєв в інтерв'ю газеті The Financial Times заявив, що компанія RosUkrEnergo не може бути поки виключена з відносин між Росією та Україною в сфері постачання газу.
Раніше один із власників українського ПриватБанку Ігор Коломойський заявив інтернет-виданню Українська правда: "Я почав переговори про покупку 50% RosUkrEnergo і вирішив провести due diligence цієї компанії". На питання, що його цікавить в RosUkrEnergo, Коломойський відповів: "Контракти на газ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас