Нормальні герої завжди йдуть в обхід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нормальні герої завжди йдуть в обхід

Валюта
988
Експансія іноземного банківського капіталу в Україні триває вже давно. Частка фінансових установ з вітчизняним капіталом знижується на очах. А все тому, що для іноземців зайти на ринок прямо - дуже складно. Теоретично це буде можливо після вступу України до СОТ - не дарма ж відповідні норми прописані в законодавстві. На практиці ж повномасштабний прихід іноземного банківського капіталу в країну відбудеться через рік-два. Так, принаймні, стверджують у НБУ. Ну, а поки охочі використовують схему покупки українського банку з подальшим перебрендуванням.
Судячи з останніх подій, в "чистих" структурах зі згідливими хазяями попит явно перевищує пропозицію. Та й самі іноземці найчастіше не хочуть купувати громіздку установу, зі своїми внутрішніми "головняками" і корпоративними проблемами. У результаті в Україні з'явився досить оригінальний бізнес - продаж банку "під ключ".
Приміром, стало відомо, що на ринок вийшов черговий представник грецького капіталу - Alpha Bank. Греки давно придивлялися до України і тепер "зайшли" у країну, купивши якийсь "Астра банк". А тепер увага: дана фінансова структура була зареєстрована НБУ всього-на-всього в грудні 2007 року. Тобто банк створювався винятково під продаж. Причому українським інвесторам вдалося провернути угоду із приголомшливою швидкістю. Це й не дивно, адже вони є "акулами" фінансового ринку. Так, за повідомленнями ЗМІ, інвесторами "Астра банк" були екс-власники "Індекс-банку", раніше вже успішно проданого. Цю інформацію підтверджував і голова правління "Індекс-банку" Ігор Францкевич. Ну а хто з відомих особистостей стояв за "Індекс-банк" на ринку, знають практично всі: це народний депутат від НУ-НС Віктор Тополов.
Відзначимо, що це вже не перша такого роду угода на вітчизняному ринку. Після успішного продажу "Аваль" у такий же спосіб заробили мільйони й екс-народний депутат від НУ-НС Федір Шпиг, і його компаньйон Олександр Деркач. Після чого цими ж панами і за тією ж схемою був організований банк "Престиж". Який незабаром був успішно "загнаний" австрійцям. Причому "Престиж" продали у два етапи, що принесло українським банкірам ще більше прибутку.
Очевидно, на ринку ці випадки - далеко не останні. Попит поки що є, іноземців повноправно пускати на ринок ніхто не збирається - отже, зацікавленість у банках "під ключ" нікуди не дінеться.
Звичайно, такого роду бізнес виглядає трохи дивним. З одного боку, влада ставить перешкоди іноземному банківському капіталу при входженні на ринок. З іншого боку, окремі її представники заробляють на цьому непогані гроші, запускаючи "через себе" іноземців. Як співали пірати з кінофільму "Айболит-66", "нормальні герої завжди йдуть в обхід".
Безперечно - можливо, і праві ті, хто стверджує: засилля іноземного фінансового капіталу б'є по національній безпеці, "гнобить" вітчизняних бізнесменів і створює стратегічні ризики. Якщо дотримуватися такої точки зору, висновок очевидний: іноземний капітал дійсно потрібно тримати у вузді - в інтересах як держави, так і вітчизняного банківського сектора.
Але хіба логічно тоді допомагати цьому ж капіталу входити в Україну і заробляти десятки мільйонів доларів на нехитрій комбінації? Виходить подвійний стандарт. Втім, навряд чи хтось замислюється про такі речі, коли на кону стоять ну дуже значні суми у вічнозелених одиницях...
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас