ПриватБанк створив колекторське агентство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк створив колекторське агентство

4892
Найбільший український банк "ПриватБанк" створив колекторську компанію "Верус", що повинна буде повертати борги клієнтів не тільки свого засновника, але й інших кредитних установ.
Втім, банкіри поки не хочуть передавати інформацію про позичальників своєму основному конкурентові. Колектори ж вважають, що "Верус" закріпиться на ринку, тільки якщо буде викуповувати борги, а не просто надавати послуги з їх повернення.
Як стало відомо, ПриватБанк вивів підрозділ, що займався стягненням проблемних кредитів, в окрему колекторську компанію "Українське фінансове агентство "Верус".
Як заявив голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет, колекторська компанія (КК) поки займається стягненням боргів тільки клієнтів ПриватБанку, але надалі буде пропонувати свої послуги іншим кредитним установам. "Ми виділили з банку колекторське агентство, але сьогодні в нього настільки великий обсяг роботи, що воно не в змозі приймати чужі замовлення. Думаю, цього року ми вже будемо їх приймати", - сказав Дубілет.
ПриватБанк є найбільшим банком за розмірами активів і базою клієнт-фізичних осіб. До роботи колекторами він залучає колишніх співробітників МВС і СБУ. За даними банку, на 1 березня його портфель кредитів досяг 48,535 млрд грн, з яких проблемні - 884,967 млн грн (найбільший показник по системі). Обсяг неповернень у ПриватБанку з початку минулого року виріс на 8,86%. Із суми всього портфеля обсяг споживчих кредитів склав 21,124 млрд грн: прострочених - 564,371 млн грн.
Учасники ринку вважають, що "Верусу" буде складно працювати на ринку через зв'язок із ПриватБанком. "Як правило, будь-яка афілійована з банком структура дуже рідко займає велику частку на ринку стягнення боргів, адже колекторська компанія повинна забезпечувати конфіденційність інформації.
А банк, передаючи інформацію в афілійовану з іншою кредитною установою компанію, не впевнений у її конфіденційності. Адже ПриватБанк є конкурентом практично для сотні українських банків, - пояснив керуючий директор КК X-Point Василь Голда. - Більше того, кредитні установи проводять тендери для колекторів, де однією з умов є відсутність зв'язків з банком або страховою компанією".
Банкіри з побоюванням сприймають появу на колекторському ринку нового гравця. "Повинні розвиватися незалежні структури, тому що виникає конфлікт інтересів. Інформація передається конкурентові, а є вимоги законодавства про захист банківської таємниці", - заявив голова правління СЕБ Банку Іван Корякін. "Головне - ціна питання, який відсоток вони будуть брати, і ефективність роботи.
Це може зацікавити банки з великою заборгованістю по дрібних роздрібних кредитах", - вважає заступник голови правління Першого інвестиційного банку Сергій Каплін. Колектори радять "Верусу" викуповувати борги, а не надавати послуги з їх повернення. "Є складності при виході на ринок у колекторських компаній, що мають відношення до банків, тому що вони одержують характеристику 'афілійованих'. Але якщо такі компанії будуть викуповувати заборгованість, цей негативний аспект нівелюється, - упевнений генеральний директор КК "Служба виконання зобов'язань' Максим Бруль. - Найчастіше банки зацікавлені в продажі портфеля споживчих кредитів, як найбільш проблемних".
За словами Бруля, у Росії викуп боргів коштує 7-10% від суми безумовних прав вимог - тіло кредиту плюс відсотки. Цей бізнес вимагає великих інвестицій. "Зв'язок з банком може піти на користь, тому що можна залучити ресурси. Але тут є протиріччя: банки хочуть позбутися від позик, які нереально повернути, а компанії - купувати тільки ліквідні борги", - відзначає Василь Голда.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас