Страховики. Гості з майбутнього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики. Гості з майбутнього

595
Через кілька років страховики планують заробляти більше, ніж банкіри. У страхування приходять топ-менеджери з галузей, пов’язаних з конкретним напрямом страхового бізнесу.
С траховий бізнес, який багато років працював за схемами, тривалий час не потребував професійних топ-менеджерів. Більшість страхових компаній обслуговували корпоративні інтереси материнських фінансових груп. Та й сьогодні у загальній сумі страхових премій українських СК частка фізичних осіб, які в усьому світі є рушійною силою розвитку страхового ринку, не перевищує 15%. Тож навіщо платити багато керівникові, від якого фактичний прибуток компанії не залежить? У результаті перші особи СК заробляли набагато менше, ніж інші фінансисти: банкіри та керуючі інвесткомпаній.
З приходом іноземних гравців ситуація багато в чому змінилася. Страховики конкурують один з одним, розширюють список послуг, створюють філіальні мережі. Тому виник попит на професійних найманих топ-менеджерів, здатних виконувати завдання, поставлені іноземними акціонерами. Особливо проблематично сьогодні знайти фахівців вузького профілю: актуаріїв, методологів, андеррайтерів. Страховий ринок вельми специфічний - кожен його напрям вимагає від топа вузькопрофесійних знань.
У страхування приходять топ-менеджери з галузей, пов’язаних з конкретним напрямом страхового бізнесу. Майбутніх директорів департаментів знаходять у медицині й фармацевтиці, автомобільному продажу, девелопменті. Такий керівник може привести за собою великих клієнтів, з якими співпрацював раніше. Особливо цінуються управлінці, які мають досвід успішної роботи у сфері оптового продажу, вихідці з FMCG-компаній. Останні стали кузнею кадрів для фінансового ринку, що активно працює з фізособами.
Вимоги до CEO у страхуванні на порядок вищі: "В ідеалі це людина, що пройшла шлях від рядової позиції до найвищої, має профільну освіту і досвід управління у великій страховій компанії не менш ніж п’ять років", - розповідає Антоніна Бардакова, начальник відділу добору та адаптації персоналу СК "ПРОВІДНА".
Нинішній дефіцит кадрів скоротив розрив між винагородою страховиків і банкірів. Торік зарплати на страховому ринку зросли на 30-40%, але середньостатистична винагорода CEO банку вдвічі перевищує винагороду страховика, що працює на аналогічній позиції. Залишається високою змінна частина винагороди топ-менеджера страхового ринку, що виплачується за результатами діяльності компанії: не менш ніж 40% усієї суми річного доходу. Бонусну частину розраховують на підставі показників страхових премій, рентабельності страхової діяльності, частки ринку.
На думку Іллі Фоміна, керуючого партнера COMILFO Executive Search, страховий бізнес має величезний потенціал, і згодом ситуація зміниться: доходи топ-менеджерів страхового ринку збільшуватимуться відповідно до зростання обсягу самого ринку. Через кілька років вони зрівняються з доходами банківських топів і, можливо, навіть перевищать їх.
Олег Спілка, голова спостережної ради НАСК "Оранта", розповів про те, що в компанію повертаються фахівці, які раніше звільнилися
Як ви потрапили до страхового бізнесу, зокрема в Оранту? З якої посади починали свою кар’єру в компанії?
- В Оранту прийшов у 2004 році на посаду голови правління, і це було абсолютно логічно, оскільки з 993-го працював на керуючих посадах у банку, металургійному холдингу, Міністерстві фінансів.
Свого часу Оранта стала кузнею кадрів для багатьох страховиків...
- Коли в Україні розпочався бурхливий розвиток страхового бізнесу, кваліфіковані кадри передусім шукали в Оранті. У той період компанія втратила багатьох фахівців, але зміни останніх років дозволили повернути найкращих з них. Люди із задоволенням приходять в оновлену Оранту.
Як влаштуватися на роботу до вашої компанії?
- Багато хто зараз прагне потрапити в Оранту. Ми беремо і професіоналів у галузі страхування, і молодих спеціалістів, яких готові вчити. Внутрішня стратегія молоді - стратегія саморозвитку - збігається з нашою. Головні критерії при прийомі на роботу - порядність, самовіддача і готовність розділити наші цінності. Молодь, що прийшла в компанію на початку 90-х, уже обіймає керівні посади - це директори, керівники департаментів. Серед наших фахівців є й такі, що працюють в Оранті 30-40 років.
Чому середні зарплати страховиків менші, ніж банкірів?
- Певна різниця в зарплаті є, але вона невелика. Якщо взяти фахівців середньої ланки, то не більш ніж 10%. Це пояснюється тим, що зараз банківський бізнес розвивається інтенсивніше, ніж страховий. Люди зацікавлені в тому, щоб поліпшити свій побут, тому беруть кредити.
Ця тенденція незабаром зміниться. Світова практика засвідчила: спочатку банки володіють страховими компаніями, потім інтенсивність розвитку банківських установ сповільнюється. А страхові компанії акумулюють грошовий ресурс і поглинають банки. Тому в страховий бізнес приходять на меншу зарплату, але розраховують на більшу перспективу.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас