У банк за сейфом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У банк за сейфом

Валюта
10160
Якщо людина боїться втратити щось коштовне, але сумнівається в безпеці його зберігання вдома, банківський сейф може стати цілком прийнятним варіантом.
Усі в банк
Свої грошові заощадження прийнято відкладати на банківський депозит. Золото та інші дорогоцінні метали також не залишать банк байдужим. Однак на цих двох формах заощаджень перелік цінностей аж ніяк не обмежується. У людини можуть бути коштовності або прикраси, які не приймаються банком. Також іноді потрібно сховати в затишне місце важливі папери, які не несуть особливої матеріальної цінності, але їхня втрата може обернутися великими проблемами. Зрештою, бувають ситуації, коли з тих чи інших причин відкривати в банку рахунок і «світити» його суму вкрай небажано. У цьому випадку оптимальним варіантом є оренда індивідуального сейфа в банку. Що в певних випадках немаловажно, доступ до нього можна зробити як індивідуальним, так і спільним.
В останньому випадку є два варіанти доступу до сейфів - загальний (тільки в присутності обох клієнтів) і роздільний, при якому сейфом можна користуватися роздільно один від іншого.
Вранці гроші, увечері сейф
Перелік документів, необхідних для оренди індивідуального сейфа, нічим не відрізняється від відкриття рахунку. Вам буде потрібний паспорт та ідентифікаційний код. Після цього лише підписання договору і дотримання інших формальностей розділяє вас від сейфа. У цілому оформлення документів займає близько півгодини.
Варто пам'ятати, що сейфи бувають різних розмірів. Тому перед тим як вибрати його розмір, визначіться, що ж ви будете там зберігати. Одна справа, якщо це буде кольє. Але зовсім іншого розміру комірка буде потрібна для декількох папок важливих паперів і тим більше коробок. Розмір сейфа впливає не тільки на кількість речей, які можуть у нього поміститися, але й на вартість його оренди. Остання стартує із гривні з копійками за добу і доходить до декількох, а іноді і 10 гривень. У більшості банків є спеціально розроблені розміри знижок на оренду комірок: чим довший термін зберігання, тим менша плата у розрахунку на один день. Причому орендувати сейф можна хоч на один день, але в деяких банків тільки від 2-х днів.
Не зайвим буде поцікавитися, чи є в банку знижки на оренду сейфів для клієнтів банку. Втім, витратитися клієнтові все-таки прийдеться навіть незважаючи на можливі знижки. Клієнт при укладанні договору оренди комірки зобов'язаний відразу оплатити повну вартість усього терміну її оренди.
«Оплачується весь термін оренди відразу, - говорить Василь Нос, начальник відділу з надання послуг з оренди індивідуальних сейфів управління обслуговування фізичних осіб Київського регіонального департаменту Родовід Банку. - Це дозволяє клієнтові надалі не залежати від змін тарифів та істотно зменшує вартість при довгостроковій оренді». Крім цього, клієнтові буде необхідно внести заставу за ключі (як правило, на рівні 500 грн). Суму застави за ключі банк повертає клієнтові по закінченні терміну оренди. У випадку втрати ключа, дана сума не повертається, а із клієнта додатково стягується штраф.
Хоча, мабуть, усі банки надають послуги з оренди сейфів, варто пам'ятати, що далеко не у всіх відділеннях такі сейфи можна знайти. Адже для цього необхідний певний рівень безпеки. А де-небудь на малолюдній околиці міста домогтися його вкрай складно, та й недоцільно.
Охорона, але не захист
З метою додаткового захисту до сейфа додається не один ключ, а два. Один видається клієнтові, другий залишається в банку. Причому сейф можна відкрити, лише маючи обидва ключі. Це, як і його закриття повинне відбуватися тільки в присутності співробітника банку. Операції ж з коміркою відбуваються без нагляду банкірів.
Банківське сховище обладнане всім необхідним, тому недоторканність індивідуального сейфа гарантована, запевняють у Родовід Банку. До того ж уміст сейфа не може бути використано для розрахунку за зобов'язаннями банку у випадку його банкрутства і підлягає поверненню клієнтові.
Втім, є в оренді сейфів і підводні камені. Так, банк не несе ніякої відповідальності за вміст сейфа, а тільки за цілісність та охорону самої комірки. Тому, якщо із сейфа щось пропало, довести це неможливо. Для того щоб парирувати запевнення банкірів про неможливість пропажі, досить лише згадати, що пару років тому відбулася крадіжка 13,5 млн грн із індивідуальних банківських сейфів. Причому не в одному банку, а відразу в декількох. За неофіційними даними зловмисник орендував пару комірок у сховищі (угорі та унизу ряду) і потім порівнював у багаторазовому збільшенні ключі. Вони відрізнялися за декількома параметрами. Наприклад, на одному з них могло бути три зубчика певного розміру, на іншому - шість. Розраховуючи, що в сховищі є комірки, до яких підходять ключі із чотирма і п'ятьма зубчиками, він виготовлював їх вручну.
Приватні комірки сейфа відкриваються у два етапи. Спочатку замок до половини відкриває співробітник банку майстер-ключем й іде, а потім уже клієнт докручує замок власним ключем. Щоб виготовити майстер-ключ, шахрай знімав прихованою камерою ключ у руках співробітника банку, збільшував зображення, і точив свій екземпляр «на око».
Однак варто відзначити, що це виняток із правил, а індивідуальні сейфи володіють одним з найвищих ступенів надійності. До того ж випадок із крадіжкою речей з комірок, описаний вище, був попросту зам'ятий банками, щоб не піднімати галас.
Андрій Франко
За матеріалами:
Компаньйон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас