Сировинний відкіт: Огляд ринків за тиждень (25-29 лютого) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сировинний відкіт: Огляд ринків за тиждень (25-29 лютого)

Фондовий ринок
306
Світові ринки
Фондові ринки розвинених країн завершили черговий тиждень і місяць падінням основних фондових індексів. Слабкі економічні дані (невтішні дані з ВВП та інфляції в 2007р. у США, падіння індексу споживчої довіри, зростання заявок на одержання допомоги з безробіття) стали важливим фактором впливу на настрої американських інвесторів, спровокувавши нову хвилю продажів. Більше всіх знову постраждали компанії фінансового сектора після того, як глава ФРС Бен Бернанке заявив про можливість банкрутства деяких банків. Додатковий негатив на ринку створило зниження рейтингів фінансових компаній інвестиційними банками.
Індекс S&P 500 упав за тиждень на 1,7%, Dow Jones Comp. 65 втратив 2,1%, Nasdaq Comp. знизився на 1,4%.
Нестійкість на американському і європейському фінансовому ринках робила сильний тиск і на японські фондові індекси, які продемонстрували помітне зниження наприкінці минулого тижня.
Падіння цін на акції на японському фондовому ринку (на тлі продажів акцій компаній-експортерів) у першу чергу було викликано рекордним підйомом курсу ієни на валютному ринку. І все-таки за підсумками тижня японським індексам удалося закритися в плюсах: Nikkei 500 додав 3,2%, TOPIX підвищився на 3%.
Український фондовий ринок
Активність інвесторів протягом всього тижня була на відносно високому рівні. Загальний обсяг торгів на ПФТС склав $165,8 млн., що вдвічі вище середньотижневого оберту за останній квартал. Лідерами продажів стали Запорізький завод феросплавів (ZFER, $19,2 млн.), НАСК "Оранта" (SORN, $9,4 млн.), Центренерго (CEEN, $8,4 млн.), Мотор Січ (MSICH, $8,1 млн.) і
Єнакіївський металургійний завод (ENMZ, $8 млн.).
За підсумками тижня індекс ПФТС упав на 0,45%. На нашу думку, цей місяць також буде характеризуватися високою волатильністью. Активність інвесторів на українському фондовому ринку буде залежати від ситуації на світових площадках, а також новостійного тла з вітчизняного ринку.
Гірничодобувна промисловість
Новини про дворазове збільшення інвестиційної програми Полтавського гірничозбагачувального комбінату на тлі значного росту світових цін на залізорудну сировину, як це часто буває на українському ринку, миттєво підняли котирування в усіх позиціях сектора. Однак переоцінка ризиків і перспектив незабаром змусила багатьох гравців зафіксувати прибутки. За підсумками минулого тижня Полтавський ГЗК втратив 9,2% (проти 30,9% росту на попередньому тижні), Центральний - 13,9% (+41,7%), ГЗК Суха Балка - 7,4% (+50,5%), Північний - 3,2% (+3,3%). Тільки Південний ГЗК додав до попереднього 6,8%-вого росту ще 0,6%.
Безумовним аргументом на користь всіх гірничозбагачувальних комбінатів є стовідсоткова затребуваність їх продукції. Альтернативні джерела сировини для українських металургів обмежені і фінансово, і технічно (українські порти не можуть приймати судна великий тоннажності, перевалка також витратна). Єдине "але": 65% зростання світових цін на залізорудну сировину не гарантує аналогічного підвищення цін на продукцію українських гірничозбагачувальних комбінатів. Почасти це пояснюється внутрішньокорпоративними відносинами.
Як мінімум третина продукції комбінатів українського холдингу "Метінвест" (а це все комбінати, крім Полтавського, з різними частками участі) поставляється на металургійні підприємства цієї ж групи, що ставить під сумнів значні цінові перегони усередині групи.
Більше шансів на підвищення цін має Полтавський ГЗК, - єдиний експортноорієнтований комбінат (на іноземні ринки поставляється близько 90% окатишів).
Менш песимістичними виявилися торги у вугільному секторі. За підсумками тижня дві вугільні компанії, представлені на ПФТС, - шахта Червоноармійська-Західна і Комсомолець Донбасу, практично зберегли попереднє зростання, скорегувавшись на 1,6% і 0,3% відповідно (проти підвищення на 27,9% і 12,7% на позаминулому тижні). Підтримку сектору зробив підвищений попит на продукцію компаній і обмеженість пропозиції не тільки на внутрішньому ринку України, але й на найближчому російському.
Нафта
На прохання Укрнафти із приводу перегляду ціни продажу газу власного видобутку на 2008р. Національна комісія регулювання електроенергетики відреагувала своєрідно, зменшивши її з 272,6 грн. за тис. куб. м. (без ПДВ), установлених 31 січня, до 192,2 грн. Нагадаємо, весь газ власного видобутку, відповідно до діючого законодавства, збувається населенню за регульованими цінами. Обидва цінові варіанти, за даним Укрнафти, передбачають збитковість діяльності із продажу газу (- 22% і - 45% чистої рентабельності відповідно). В 2007 році збитки від цього виду діяльності склали $41,5 млн. при загальному прибутку компанії в $245 млн.
Після такої "допомоги" пішов позов Укрнафти в Окружний адміністративний суд Києва і заява компанії про згортання видобутку газу через її нерентабельність, що в цілому можна вважати методом боротьби Укрнафти за підвищення газових цін. Ринок спокійно відреагував на останні події, опустивши котирування з компанії в п'ятницю на 0,9% (-0,6% у загальному заліку тижня). Відзначимо, що остаточного рішення ще не має (розгляд справи про суті за поданим позовом Укрнафти призначено на 18 березня), але вже зараз можна припустити, що згортання газової діяльності та концентрування на більше прибуткових сферах (видобуток нафти, переробка, продаж через AЗС) не буде найгіршим результатом для компанії.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас