Малим банкам дали можливість поступово збільшувати капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малим банкам дали можливість поступово збільшувати капітал

262
Національний банк не витримав тиску невеликих банків і дозволив їм збільшувати свій регулятивний капітал до 10 млн євро до 2011 року. Банкіри вважають, що збереження кількості дрібних кредитних установ підвищує ризикованість всієї банківської системи, а нарощуванню капіталізації дрібних банків в основному перешкоджають їх акціонери.
Вчора Українська кредитно-банківська спілка оприлюднила проект змін до "Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні", розроблений Нацбанком. Документом вперше вводяться єдині мінімальні вимоги до регулятивного капіталу (Н1) українських банків у розмірі 10 млн євро і відміняються вимоги, що діяли з 1 січня 2007 року: для місцевих кооперативних банків - не менше 1,5 млн євро; банків, що діють в одній області, - не менше 5 млн євро; міжрегіональних банків - не менше 8 млн євро. В 2006 році законом "Про банки та банківську діяльність" були введені вимоги до мінімального розміру статутного капіталу створюваних банків - 10 млн євро.
Для банків, які на той час вже діяли, вимоги до статутного капіталу не змінювалися, але в НБУ заявляли, що збільшать норматив з капіталу через два-три роки. Тепер НБУ вводить мінімальну планку і для діючих банків. Кредитні установи з регулятивним капіталом (не може бути менше статутного) у розмірі до 10 млн євро будуть зобов'язані вже до 1 травня погодити з Нацбанком програму капіталізації.
Банки з Н1 більше 8 млн євро повинні будуть збільшити його до 9 млн євро до 1 січня 2009 року, до 10 млн євро - до 1 січня 2010 року. Установи з Н1 менш 8 млн євро повинні будуть докапітализуватися в три етапи: до 1 січня 2009 року- до 7 млн євро, до 1 січня 2010 року - до 8,5 млн євро, до 1 січня 2011 року - до 10 млн євро. Виходячи з даних НБУ на 1 січня, новому нормативу зараз не відповідали б 56 банків з діючих 173.
Виконавчий директор з банківського спостереження НБУ Олександр Кірєєв повідомив, що регулятор розтягує процес капіталізації невеликих банків під тиском Асоціації українських банків (АУБ). "Дрібні банки влаштували нам галас, що їх затискають і чи ледве не грабують. Вимоги у 10 млн євро ставляться тільки до створюваних банок, але це несерйозно, адже працюють банки зі статутним капіталом до 5 млн євро. Треба їх стимулювати, щоб вони нарощували капітал і ставали конкурентоспроможними", - відзначив він.
Президент АУБ Олександр Сугоняко вчора не коментував проект НБУ.
У невеликих банках впевнені, що зможуть наростити капітал. "Послуги банків користуються великою популярністю, тому збільшення термінів не призведе до того, що на ринку буде дуже багато банків, які не зможуть справлятися зі своїми зобов'язаннями", - впевнений голова правління Єврогазбанку Ростислав Павличенко. Тим часом велика кількість дрібних банків збільшує ризики банківської системи. "До різних банок доречні різні підходи і вимоги.
Тим паче що в нас дуже багато дрібних банків. А ризики їх роботи великі, тому що кишенькові установи виконують те, що диктують їм акціонери, а практика показує, що акціонери не завжди виконують всі вимоги регулятора", - говорить голова правління банку "Порто-Франко" В'ячеслав Воловик.
Підвищення вимог до капіталу занадто незначне, щоб змінити ситуацію на ринку, іважає радник міністра економіки Сергій Яременко. "Без різниці, який капітал - 10 млн або 8 млн євро. Це однаково банки-карлики. Було б зрозуміло, якби вирішили заборонити банки з капіталом менше 100 млн євро, тому що це пояснювалося б високим рівнем концентрації економіки", - стверджує Яременко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас