НБУ має намір посилити вимоги до мінімального розміру регулятивного капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір посилити вимоги до мінімального розміру регулятивного капіталу банків

Валюта
520
Національний банк України (НБУ) розробив проект змін у свої нормативні акти, що передбачає відмову від диференціації вимог до мінімального розміру регулятивного капіталу банків і збільшення його для всіх банків до рівня EUR10 млн, говориться в повідомленні на веб-сайті Асоціації "Українська кредитно-банківська спілка" з посиланням на лист НБУ.
Відповідно до повідомлення, проект постанови Нацбанку передбачає внесення відповідних змін до інструкції про порядок регулювання діяльності банків, положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій і положення про порядок держреєстрації банків і їх відділень.
Діюча інструкція про порядок регулювання діяльності банків передбачає, що мінімальний розмір регулятивного капіталу місцевих кооперативних банків повинен становити не менше EUR1,5 млн; банків, що здійснюють діяльність на території однієї області, - не менше EUR5 млн; міжрегіональних банків - не менше EUR8 млн.
НБУ пропонує встановити перехідний період для нарощування банками регулятивного капіталу. Банки з регулятивним капіталом більше EUR8 млн повинні будуть до 1 січня 2009 року збільшити його до EUR9 млн, а до 1 січня 2010 року - до EUR10 млн; банки з регулятивним капіталом менше EUR8 млн - до 1 січня 2009 року до EUR7 млн, до 1 січня 2010 року - до EUR8,5 млн, а до 1 січня 2011 року - до EUR10 млн.
При цьому банки з регулятивним капіталом менше EUR10 млн зобов'язані будуть до 1 травня 2008 року погодити із НБУ програму капіталізації.
Пропоновані зміни до порядоку видачі банкам банківських ліцензій, зокрема, передбачають підвищення вимоги в регулятивному капіталі банків, що претендують на одержання дозволу на здійснення операцій з валютними цінностями в частині залучення та розміщення іноземної валюти на міжнародному ринку, з EUR10 млн до EUR20 млн.
Проект виправлень до порядку створення та держреєстрації банків та їх відділень передбачає, що банки зможуть відкривати відділення лише за умови виконання нормативу мінімального розміру регулятивного капіталу.
Як повідомлялося, в 2006 році парламент вніс зміни до закону про банки, відповідно до яких банки в Україні можуть створюватися у формі відкритого акціонерного товариства або кооперативного банку з мінімальним розміром статутного капіталу на момент реєстрації не менше EUR10 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас