ЄБРЗ втрачає юридичну особу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРЗ втрачає юридичну особу

Фондовий ринок
1128
Вчора Нацбанк відкликав ліцензію в Європейського банку розвитку та заощаджень (ЄБРЗ) і почав його ліквідацію. НБУ передумав віддавати ЄБРЗ на санацію Приватбанку, але призначив ліквідатором його представника.
Експерти пояснюють зрив угоди небажанням власників ЄБРЗ віддавати акції безкоштовно. Втім, Приватбанк все-таки має шанс одержати активи цього банку, але вже через аукціони.
Ачора НБУ повідомив, що постановою №39 від 22 лютого в ЄБРЗ із 25 лютого відкликана банківська ліцензія - починається його ліквідація.
У такий спосіб НБУ визнав зрив виконання договору від 11 лютого про покупку 75%+1 акції ЄБРЗ Приватбанком і видачі Приватбанку 200 млн грн стабілізаційного кредиту на санацію. "Коли ми побачили обсяги втрачених або, принаймні, розданих активів, які прийдеться повертати, і повертати тяжко, то зрозуміли, що інвестиції можуть виявитися неефективними", - пояснив агентству "Українські новини" виконавчий директор НБУ з банківського спостереження Олександр Кірєєв, додавши, що обсяг загублених активів становить близько 260 млн грн.
Ще 22 лютого Кірєєв заявляв ЗМІ, що зриву угоди із продажу акцій ЄБРЗ не може бути: "Приватбанк має наміру залишатися в цьому банку". Незважаючи на те що Приватбанк не купив ЄБРЗ, НБУ призначив ліквідатором ЄБРЗ колишнього заступника директора розрахункового центру Приватбанку Віктора Дергуна, який планували зробити головою правління ЄБРЗ.
За даним АУБ, на 1 січня ЄБРЗ займав 85-е місце за активами (670,85 млн грн), 74-е за капіталом (133,37 млн грн), 88-е за кредитно-інвестиційним портфелем (495,47 млн грн) і 60-е за депозитами фізосіб (302 млн грн). Найбільший власник - голова правління банку Євген Корніков (38,81%).
У Приватбанку заявляють, що угода була зірвана з вини власників ЄБРЗ, які не захотіли продавати акції. "Угода не була до кінця оформлена. Акціонери ЄБРЗ не поставили під договором свій підпис", - заявив прес-секретар Приватбанку Олег Серга.
Відповідно до договору, власники ЄБРЗ віддавали акції безкоштовно і, за словами Олександра Кірєєва, могли одержати за них гроші лише після повернення в банк проблемних активів. Приватбанк планував продати ЄБРЗ через три роки за $500 млн.
Ліквідатор ЄБРЗ Віктор Дергун говорить, що тепер Приватбанк не буде приймати прямої участі в санації установи, але продовжує цікавитися мережею відділень ЄБРЗ у Криму: "Приватбанк візьме участь у конкурсах з покупки активів, які будуть проводитися в рамках ліквідаційних процедур".
Зараз Дергун має намір звернутися до суду для стягнення боргів. "У межах року всі основні питання будуть вирішені, - запевнив Віктор Дергун. - Вкладники одержать свої гроші через Фонд гарантування внесків фізосіб, а тієї ліквідаційної маси, що ми одержимо від роботи з дебіторами, буде достатньо для розрахунків з фізособами".
Учасники ринку підтверджують, що ЄБРЗ дійсно має фінансові проблеми, тому не можуть прогнозувати, чи будуть повернуті в банк "погані" активи. "Я знаю, що проблеми з ЄБРЗ спливали ще два роки тому. Він був порожній, як параплан", - розповів ліквідатор одного із проблемних банків. "Люди, які працювали в ЄБРЗ, могли вводити в оману. Виведення такої кількості активів - це справа не одного дня.
Імовірно, Нацбанк мав якісь істотні перешкоди, які не дозволяли йому побачити проблеми банку", - відзначив голова правління банку "Контракт" Олександр Бродський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас