30 мільярдів на іпотечні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

30 мільярдів на іпотечні кредити

Кредит&Депозит
776
Українські банки видали населенню 30 мільярдів гривень іпотечних кредитів. Такий підсумок 2007 року. Усього ж станом на 1 січня загальний обсяг непогашених іпотечних кредитів в Україні перевищив 57 мільярдів гривень.
"Ця сума становить 9% ВВП країни. Ще пару років тому ця цифра була всього 2-3%", - констатує президент Української національної іпотечної асоціації Ігор Юшко.
У трійку банків-лідерів по іпотеці традиційно ввійшли Укрсиббанк, "Аваль" і Укрсоцбанк. Ці фінустанови контролюють більше 40% ринку. При цьому позиції лідерів торік трохи похитнулися. За рахунок агресивної стратегії на ринок іпотечного кредитування ввірвалися відразу декілька фінустанов. Наприклад, Ерсте Банк, ПУМБ і "Форум" за рік зуміли відвоювати по 2% ринку.
При цьому, як відзначив Юшко, на сьогоднішній день зростання іпотечного ринку відбувається в основному через збільшення середнього розміру кредиту. "Кількість кредитів збільшується несуттєво", - підкреслив президент Української національної іпотечної асоціації.
Разом з тим зі значним зростанням ринку іпотечного кредитування відсоток прострочень по таких кредитах практично не змінився. Українці продовжують платити справно. Глава правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук запевняє, що в його банку прострочення по іпотечних кредитах не перевищують 2%.
Заступник начальника відділу іпотеки Укрсоцбанку Володимир Ламаренко хвастається ще кращими показниками. За словами менеджера, заборгованість по іпотеці в його фінустанові тримається на рівні 1%. Дмитро Соломченко, начальник сектора індивідуального бізнесу банку "Фінанси та кредит" взагалі стверджує, що заборгованості по таких кредитах у банку немає.
Ставка на гривню
В 2007 році намітилася тенденція до збільшення видачі іпотечних кредитів у національній валюті. Хоча впливовість долара залишається значною. У цій валюті видано 83,6% кредитів.
Ігор Юшко пояснює, що популярності гривні додало зниження процентних ставок на іпотечні кредити в нацвалюті. "Наприкінці минулого року почала працювати державна іпотечна установа, проводилося рефінансування банків по стандартних кредитах у гривні", - додає експерт.
У банках також говорять, що в гривні стали брати більше кредитів. За словами Володимира Ламаренка, в Укрсоцбанку на кредити в гривні припало близько 20%. У Райффайзен Банку Аваль, банку "Фінанси та кредит", Укрсиббанку цей показник також коливається на рівні 15-20%.
Невеликі зміни відбулися в рейтингу банків, що надають іпотечні кредити. Трохи послабили свої позиції Укрсиббанк, Укрсоцбанк. Їхня частка знизилася на 1-2%. Більше 3%, у порівнянні з минулим роком, втратив ОТР і ПриватБанк. Помітно поліпшили позиції ПУМБ, "Форум". Їхня частка за рік виросла в три рази.
Що чекає іпотеку в 2008 році
На думку експертів, в 2008 році іпотечний ринок не повторить зростання минулого року (110%).
"Ми очікуємо збільшення іпотечного кредитування в цілому по країні на рівні 60%", - відзначив Юшко. Цього року також не очікується зниження процентних ставок по іпотеці - як в іноземній валюті, так і в гривні.
"У національній валюті, умовно кажучи, ставки знизяться несуттєво - на 1 або 0,5%, але, швидше за все, вони залишаться на тому рівні, що є", - сказав голова іпотечної асоціації.
"Що стосується іноземної валюти - на істотні зміни ставок можна не розраховувати", - резюмував він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас