Група "Привіт" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Група "Привіт"

1802
Дніпропетровський олігарх Ігор Коломойський вважає, що гарний генератор нітрохи не гірше, ніж його донецький колега Рінат Ахметов...
На наступному тижні Держкомрезерв пограє енергетичною безпекою країни. 25 лютого відомство буде продавати енергоресурси прямо зі складів вітчизняної генерації. Потенційним покупцем ресурсу, від якого залежить доля держкомпаній, може виступити Ігор Коломойський. Останнім часом ця людина відіграє все більш помітну роль в українській енергетиці. Його активність не дає спокійно спати величезній кількості учасників ринку, включаючи Ріната Ахметова.
Доля боржника
В цілому комітет планує реалізувати 85 тис. т мазуту і 180 тис. т вугілля. Цей товар ще кілька років тому був поставлений резервом групі енергокомпаній ("Центренерго", "Донбасенерго", "Західенерго", "Київенерго", "Кримські генеруючі системи,", "Вінницькі теплові мережі", Сєвєродонецька ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ і Херсонська ТЕЦ), але останні дотепер не заплатили. "Реалізовується виведена з номенклатури товарна група (матеріальні цінності Держрезерву, які фізично перебувають на складах генкомпаній). Вона була закладена в дохідну частину бюджету на 2008 р., тому формування спецфонду і, відповідно, вся діяльність резерву залежать від цих продажів", - мотивував плани комітету в інтерв'ю Діловій столиці глава відомства Михайло Поживанов.
Варто нагадати, що за останні вісім місяців комітетчики вже кілька разів намагалися проводити подібні аукціони. Щоправда, тоді Держрезерв реалізовував права вимоги до енергокомпаній, а не енергоресурси. У той час комітетом керував Віктор Кириченко, який говорив, що продавати борги енергетики його змушує постанова Кабміну "Про забезпечення формування ресурсів зерна врожаю 2007 р.". Як результат влітку минулого року ТОВ "Укрметалозабезпечення" були продані зобов'язання "Центренерго" (612,5 тис. т вугілля і 310,3 тис. куб. м газу).
На межі 2007-2008 р. Держрезерв став реалізовувати вже енергоресурси. Тоді ТОВ "Діалог-Плюс" стало власником 47,48 тис. т вугілля і 5,1 тис. т мазуту, які комітет раніше поставив "Донбасенерго", ТОВ "ТД "Ресурси" купило 76 тис. т мазуту "Київенерго" і 124 тис. т вугілля "Центренерго", а ТОВ "ВВІКО" придбало 3,4 тис. т мазуту "Центренерго".
В інтерв'ю нові власники прав вимог говорили, що купили їх для того, щоб використати в рамках закону №2711, яким прописаний механізм взаєморозрахунків між підприємствами ПЕК. Вони сподівалися прибутково перепродати права вимог. У той же час можна припустити, що, якби не закон №2711, обидві категорії приватників могли б використати ці активи для початку процедури банкрутства енергокомпаній. Ідеальний приклад - ТОВ "Діалог-Плюс". Ця компанія входить до числа прихильників провідного енергетика Андрія Клюєва, який мав відношення до процедури банкрутства "Центренерго", що почалась у вересні 2004 р. і не закінчена дотепер.
Цікаво відзначити, що "Діалог-Плюс", так само як і "ТД "Ресурси" з "ВВІКО", став власником палива ТЕС у той період, коли комітетом вже керував Михайло Поживанов. Михайло Олександрович відхрещується від причетності до цих торгів, стверджуючи, що вони були проведені "на виконання судових рішень". Можливо, саме тому, що тоді права вимоги до генерації були реалізовані ідеологічним ворогом нинішнього прем'єра, недавно Поживанов провів тиху революцію. "Я скасував результати всіх проведених конкурсів у першу чергу на підставі заниженої ціни. Сподіваюся, що зараз (25 лютого) все це буде продано дорожче. Якщо раніше всі лоти були оцінені в 62 млн грн, то зараз стартова ціна становить 240 млн грн", - говорить Михайло Олександрович.
Навіть якщо припустити, що на прийдешньому конкурсі енергоресурси продадуть за початковою ціною, то енергетикам буде непросто викупити їх у приватників. Плюс ніхто не сказав, що останні взагалі захочуть реалізовувати їх генерації. Від такого розкладу тягне можливістю зупинки роботи енергокомпаній. Показових прикладів можна навести відразу декілька. Якщо 25 лютого Держкомрезерв продасть 67 тис. т вугілля зі складів Зміївської ТЕС (входить до складу "Центренерго"), то в резерві в цієї станції залишиться приблизно 70 тис. т цього ресурсу. У свою чергу, якщо зі складів Слов'янської ТЕС (входить в "Донбасенерго") комітетчики реалізують 47 тис. т вугілля, то на станції залишиться близько 90 тис. т енергоносія. Тому якщо нові власники ресурсу на цих станціях завередують, то вже навесні може виявитися, що Зміївці і Слов'янці нема на чому працювати.
Дніпровський інкасатор
За словами одного з колишніх співробітників "Центренерго", найбільш неприємне в цій історії те, що вугілля і мазут, які зараз збирається продавати комітет, давно спалені електростанціями. "Ці залишки є тільки на папері. В 2006 р. ми хотіли перевести їх з натуральної форми в грошову за цінами, які діяли на той час. Зараз їх вартість ще зросла. Я не знаю, як і за рахунок чого "Центренерго" погасить цей борг", - говорить співрозмовник.
Михайло Поживанов спростовує цю заяву. "У цій ситуації ви стаєте власником "живого" товару - боржники підписали акти, і покупець може ознайомитися з матеріальними цінностями. Новий власник може попросити свого боржника повернути не мазут або вугілля, а гроші. Це його справа", - вважає глава Держрезерву. Якщо виявиться, що представник "Центренерго" правий, а на інших енергокомпаніях склалася ідентична ситуація, то в нового власника товару не залишиться іншого виходу, як вимагати від енергетиків повернути його у вигляді грошової компенсації. В останніх грошей ніколи нема, тому агресивні кредитори їм гарантовані.
Це буде дуже до речі. Знаючі люди говорять, що Мінпаливенерго зараз активно розробляє проект про особливості передачі енергетики в приватну власність. Його основне посилання звучить просто: оперативно приватизувати генерацію. "Із цього приводу сьогодні засідав Кабмін. Питання порядку денного називалося "Про енергетичну безпеку України". У першу чергу на ньому розглядалася енергетика, тому що невідомо, як уряд стане впливати на галузь, якщо вона буде продана. Поки що із продажем невеликих пакетів акцій обленерго все завмерзло. "Заморозив" "Приват". Запитайте в Тимура Новікова (заступника голови ПриватБанку). Це його робота", - порекомендував 13 лютого представник однієї з бізнес-груп.
Тимур Юрійович спростовує це обвинувачення. "Думаю, що у вас не зовсім точна інформація. Я не бачу передумов для нашої групи блокувати або не бути зацікавленими у подібній приватизації. І взагалі, це питання вирішують не групи, а держава. Наша група ніколи не впливала на подібні процеси і не збирається впливати, - говорить Новіков. - У наших акціонерів вже є вкладення в енергопостачальні компанії і присутність у цьому секторі. Тому, якщо державою буде ухвалено рішення проводити відкриту приватизацію, то ми будемо в цьому брати участь". Також Тимур Юрійович відзначив, що "Приват" з великою соціальною відповідальністю підходить до питання продажу державою енергоресурсів генкомпаній.
"Я вважаю, що питання із продажем матеріальних цінностей енергетики Держкомрезервом повинне бути проаналізовано. Якщо в результаті виявиться, що цей процес є прихованою приватизацією, то ми виступаємо проти цього. Взагалі, купуючи генерувальні або розподільні компанії, як інвестиційне зобов'язання потрібно ставити умову погашення подібних боргів. Так буде правильно", - вважає друг Ігоря Коломойського.
Цілком можливо, Юлія Тимошенко прислухається до цих порад "Привату". У крайньому випадку прем'єр вже точно синхронно попрацює із земляками щодо реприватизації "Дніпроенерго". Минулого тижня глава Мінпаливенерго Юрій Продан підготував проект урядової постанови, яка скасовує торішнє розпорядження, яким Кабмін зобов'язав НАК "ЕКУ" голосувати за збільшення статутного капіталу "Дніпроенерго".
Якщо це відбудеться, то вийде, що Рінат Ахметов дарма "розмив" держчастку та оформив контроль над цією компанією. Саме такого розвитку подій останні три місяці активно домагається Коломойський, агенти якого заперечують додемісію дніпропетровської енергокомпанії. Цілком можливо, що у світлі прийдешньої приватизації генерації Ігор Валерійович і буде саме тим соціально відповідальним вітчизняним інвестором, на якого будуть переоформлювати "Дніпроенерго".
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас