Банки переманюють вкладників Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки переманюють вкладників Ощадбанку

Валюта
2092
ПриватБанк запустив акцію "Максимальний %". Суть її в тому, що вкладники Ощадбанку, що одержали компенсацію, можуть відкрити депозит у ПриватБанку з підвищеною процентною ставкою під 16% річних у гривні і під 11% річних у доларах США.
У банку стверджують, що це винятково соціальна програма, покликана допомогти скривдженим вкладникам. "Ми робимо посильний внесок у підтримку громадян, що постраждали від внесків в Ощадбанку. Ми запустили цю акцію у зв'язку з кількаразовими зверненнями наших клієнтів, що є вкладниками Ощадбанку, щоб зайвий раз довести стабільність нашої структури і дати вкладникам відчути нашу лояльність", - розповів Юрій Кандауров, заступник голови правління ПриватБанку.
В Ощадбанку критикують акцію ПриватБанку. "Ми вважаємо, що подібні акції - свідчення непорядної конкуренції. Якщо подивитися ставки на автокредитування або іпотеку в першої десятки банків, то стає зрозуміло, що 16% річних по депозиті - це неконкурентна ставка. Такі процентні ставки тільки в банків другої сотні, які дуже потребують коштів. Якщо ПриватБанк дає таку велику ставку, виходить, у нього проблеми з фінансами та у такий спосіб він залучає ресурси. Він дуже глибоко зайшов у споживкредитування фізосіб, що припускає високий ступінь неповернень. Я б задумався, чи відкривати депозит під 16% у такому великому банку, а чи не лусне він завтра? Інтерконтинентбанк перед початком ліквідації теж пропонував дуже високі депозитні ставки", - відзначає Сергій Подрєзов, заступник голови Ощадбанку.
За його словами, раніше ПриватБанк пропонував Ощадбанку допомогу у виплаті компенсацій. Мовляв, клієнти будуть приходити до нас, ми будемо виплачувати їм компенсації, а ви нам перераховувати гроші. Ощадбанк відмовився. "Зараз ми ведемо переговори із ПриватБанком, щоб припинити такі дії з його боку. Подібна ситуація була, коли він розсилав військовим пенсіонерам листа з вимогою з'явитися в ПриватБанк і переоформити одержання пенсії з Ощадбанку на ПриватБанк", - відзначає Подрєзов.
Банкіри дії ПриватБанку не засуджують. Вони впевнені, що компенсації вкладників Ощадбанку треба повернути в банківську систему, щоб не спровокувати зростання інфляції. З огляду на сформовану ситуацію із залученням позик з-за кордону, не виключено, що й інші роздрібні банки можуть увести подібні акції.
"Це абсолютно правильний маркетинговий хід, тому що з'являється додатковий ресурс у розмірі декількох мільярдів гривень. І між роздрібними банками буде боротьба за ці гроші. З огляду на те, що ПриватБанк спеціалізується на споживкредитування, 16% по депозиті -абсолютно реальна ставка. На місці інших роздрібних банків я б теж задумався над подібними кроками, щоб одержати свою частину пирога.
Зараз м'яч перебуває на боці Ощадбанку, чи зможе він щось протиставити ПриватБанку і зберегти в себе ці пасиви? Зуміє - виходить, готовий відстоювати і своїх клієнтів, і ці гроші. Програє - покаже, що не готовий до нинішніх реалій", - вважає Владислав Кравець, голова правління "Банку НРБ".
В Ощадбанку впевнені, відтік клієнтів буде невеликим. Адже Ощадбанк також пропонує клієнтам залишити гроші на депозиті під 13,5% річних, до того ж внески в ньому повністю гарантуються державою. "Вкладники не понесуть гроші на депозит і під 20%.
Вони несуть ці гроші в аптеку або в подарунок онукам. У нас відсоток осідання вкладників Ощадбанку низький, тому я сумніваюся, що вони понесуть ці гроші в ПриватБанк", - упевнений Подрєзов. Станом на 15 січня, з 155 тис. чоловік, що пройшли ідентифікацію в Ощадбанку, тільки 30 тис. відкрили депозит.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас