ЛСОУ: Страхового буму не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЛСОУ: Страхового буму не буде

507
Цього року експерти очікують збереження темпів страхового зростання. В 2007 р., за попередніми підрахунками Ліги страхових організацій (ЛСОУ), ринок виріс майже на третину - зібрані премії склали 17,6 млрд грн. Частка страхування у ВВП склала 2,5%.
Безумовним лідером за обсягами страхування є добровільне майнове страхування. Його обсяги виросли на 2,5 млрд грн і досягли 13,6 млрд грн. При цьому найбільша частина в майновому страхуванні належить автострахуванню. Премії від продажів полісів КАСКО досягли торік близько 3 млрд грн, що становить 12,5% всіх премій у майновому страхуванні. Добровільне особисте страхування також показало зростання. Його обсяги виросли з 723 млн грн до 1 млрд грн.
Майже у два рази збільшилися обсяги обов'язкового страхування - з 954 млн грн до 1,7 млрд грн. Левову частину - близько 1,2 млрд грн - приніс продаж полісів ОСАЦВ.
Страхування інвестицій також набуває популярності, однак як і раніше залишається на низькому рівні. Мова йде про страхування інвестицій при будівництві будинку або страхуванні ризиків, пов'язаних з інвестиціями у виробництво. "Будинок можуть здати в експлуатацію із запізненням або взагалі не здати. Тому страхові компанії не беруться страхувати цей вид ризиків", - говорить Дмитро Овдій, заступник голови правління ФГ "Страхові традиції". Страхування інвестицій у виробництво також не поширено, оскільки багато які його ризики збігаються з ризиками майнового страхування (стихійне лихо, пожежа, повінь і т.д.).
Ще швидше, ніж премії, виросли виплати за страховими випадками. Приріст склав 173% - з 2,6 млрд грн в 2006 р. до 4,5 млрд грн в 2007 р. Лідером виплат залишається добровільне майнове страхування за рахунок автострахування фізичних осіб. Його обсяги збільшилися з 2 млрд грн в 2006 р. до 3,4 млрд грн в 2007 р. Виплати за добровільним особистим страхуванням торік виросли у два рази і досягли 580 млн. грн. На думку Ліги страхових організацій, добровільне особисте страхування є малоприбутковим. "Обсяги виплат в особистому страхуванні досягають 50%, на відміну від майнового страхування, де виплати становлять усього 15%", - повідомили в прес-службі ЛСОУ.
У сфері обов'язкового страхування обсяги виплат також збільшилися. Їхній приріст склав 102%, до 357 млн грн. При цьому виплати за полісами ОСАЦВ склали 296 млн грн.
Цього року ЛСОУ очікує розвитку страхування будівельних ризиків, особистого страхування та страхування життя. Зростання у сегменті страхування будівельних ризиків буде викликане проведенням чемпіонату Європи з футболу. Справа в тому, що більшість замовлень у будівництві спортивної інфраструктури буде передано іноземним підрядникам. А страхування будівельних ризиків є обов'язковою умовою побудови будь-яких споруд на Заході. Вітчизняні ж забудовники рідко удаються до подібного виду страхування.
"Іноземні інвестори практично завжди змушують страхувати будівельно-монтажні ризики. Якщо говорити про будівництво об'єктів до Євро-2012, то обсяг страхування будівельно-монтажних ризиків буде рости, але перевага буде віддаватися компаніям, що мають гарні програми перестрахування за кордоном", - стверджує Тарас Чемерис, директор департаменту страхування ФГ "Страхові традиції". Хоча не виключено, що перевагу буде віддано муніципальній страховій компанії, що планується створити для страхування ризиків при підготовці проведення чемпіонату Європи.
За прогнозами ЛСОУ, інтерес до страхування життя також буде рости. Щорічний приріст цього сегмента страхування становить 50-60%. В 2007 р. компанії страхування життя зібрали більше 650 млн грн страхових премій, що на третину більше, ніж 2006. Крім того, специфіка страхування життя полягає в тому, що більшість договорів розраховані на термін від 10 років. У страховій компанії "Універсальна" прогнозують, що найбільша конкуренція в 2008 р., як і в попередні роки, буде спостерігатися в сегменті транспортного страхування. Це пов'язано зі збільшенням обсягів кредитування покупки автомобілів і введенням з 1 січня 2008 р. контролю за наявністю полісів автоцивілки. "У січні 2007 р. наша компанія зібрала по цьому виду страхування 3 млн грн, а в січні минулого року - 46 млн грн. У цілому за 2007 р. обсяги обов'язкового страхування відповідальності автовласників у нашій компанії виросли в 15 разів", - повідомив Олег Спілка, голова наглядової ради НАСК "Оранта".
Але в цілому, за прогнозами страховиків, більшість видів страхування будуть розвиватися темпами 2007 р. Так що страхового буму цього року не варто очікувати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас