ПриватБанк став державним санатором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк став державним санатором

Фондовий ринок
2202
Невеликий Європейський банк розвитку та заощаджень (ЄБРЗ) не зміг залучити іноземного інвестора, тому 75% його акцій купив ПриватБанк.
Нацбанк виділив на відновлення фінансової ситуації в ЄБРЗ стабілізаційний кредит у розмірі 200 млн грн. У ПриватБанку повідомили, що покупка обійшлася в 1 грн, а після санації банку мають намір продати його за $500 млн. Банкіри прогнозують, що у зв'язку із кризою ліквідності цього року може відбутися ще п'ять-сім аналогічних поглинань.
Президент ЄБРЗ Євген Корніков повинен був 10 лютого підписати в Дубаї (ОАЕ) договір на одержання кредиту від Dubai Financial Group з наступною передачею інвесторам 51% акцій банку. Уже в понеділок Корніков, як розповіли в банку, повинен був разом із представниками Dubai Financial Group прибути в Нацбанк для узгодження цієї угоди. Але в НБУ йому довелося підписати інший договір.
Учора вранці ПриватБанк оголосив про покупку 75%+1 акції ЄБРЗ. В офіційному повідомленні Нацбанку відзначається, що ця угода стала першим випадком нового механізму санації проблемного банку, якому регулятор "визначає" стратегічного інвестора. У рамках санації Нацбанк виділив ЄБРЗ стабілізаційний кредит на невизначений термін у розмірі 200 млн грн, щоб ПриватБанк не відволікав свої оборотні кошти на оздоровлення банку, що зіткнувся із проблемою відтоку вкладників.
Як заявило одне з високопоставлених джерел у НБУ, власників ЄБРЗ переконали передати акції саме ПриватБанку: "В Україні є люди, яких акціонери ЄБРЗ дуже "дістали", і ті зажадали перестати тягти час і повернути борги, тому ми й віддали установу ПриватБанку". Неофіційно в ПриватБанку розповіли, що, оскільки ЄБРЗ був їм "нав'язаний", мова не йшла про покупку банку за ринковою ціною. "Нам проект обійшовся в 1 грн, тому що нас "попросили" увійти в цей банк", - заявило джерело в керівництві ПриватБанку.
За даними Асоціації українських банків, на 1 січня 2008 року ЄБРЗ займав серед українських банків 85-е місце за активами (670,85 млн грн) і 74-е за капіталом (133,37 млн грн). Його найбільшим акціонером був Євген Корніков (38,81%).
Втім, новий актив для ПриватБанку - вигідне придбання. "Ми цей банк реанімуємо. Завдяки тому, що в нього близько 3 тис. працюючих точок, одержимо гарний інструмент для розвитку свого бізнесу в Криму, - говорить генеральний заступник голови правління ПриватБанку Юрій Пікуш. - Банк одержить від НБУ істотну суму, що допоможе вирішити всі його проблеми, і протягом року ми виведемо його на рівень рентабельності".
В ЄБРЗ розповіли, що їхнє нинішнє керівництво вже вчора було знижено в статусі і відсторонено від видачі кредитів, а головою правління призначений колишній заступник директора розрахункового центру ПриватБанку Віктор Дергун. При цьому ПриватБанк, що має досвід санації проблемних установ (в 2007 році він взяв на санацію Український кредитний банк, перейменований в "Акцент-банк"), має намір через три роки продати ЄБРЗ. "Ми могли б продати його і швидше - до кінця року, за $100 млн, але хочемо продати за $500 млн. І ми це зробимо", - сказало джерело в ПриватБанку, додавши, що інвесторам ЄБРЗ буде запропонований разом з Акцент-банком за $1 млрд.
Банкіри рішенню НБУ не здивувалися. "Хто як не ПриватБанк вхожий у коридори влади і може врегулювати конфліктні питання?" - відзначає голова наглядової ради банку НРБ В'ячеслав Юткін. "У ПриватБанку є багато керівників, які раніше працювали в Нацбанку і зараз тепло дружать із чиновниками НБУ вищого рангу, користуючись зв'язками для вирішення низки питань, - сказав менеджер одного з найбільших банків. - Так як ПриватБанк шукав підходящий об'єкт поглинання, то гарний варіант був запропонований саме їм".
Банкіри вважають, що в 2008 році може відбутися ще кілька подібних угод. "Тенденція до злиттів і поглинань, безумовно, буде набирати темпи цього року, особливо після набрання чинності постановою про зміну нормативу адекватності капіталу та у зв'язку із кризою ліквідності, - вважає В'ячеслав Юткін. - Це тільки перша ластівка.
Є ще 15-20 банків, які можуть укрупнюватися за рахунок поглинання дрібних банків, і я впевнений, що ми станемо свідками ще п'яти-семи подібних випадків". Голова правління Альфа-банку Андрій Волков говорить: "Нас також може зацікавити санація банку, якщо в нього гарна мережа або добре поставлений картковий бізнес".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас