Резерви НБУ витрачають на Ощадбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерви НБУ витрачають на Ощадбанк

Банківські метали
427
Опубліковані на сайті НБУ дані про стан золотовалютних резервів (ЗВР) суперечливі.
Розбіжність в офіційних цифрах може говорити про те, що уряд фінансує виплати вкладникам Ощадбанку СРСР із ЗВР центробанку. Експерти підозрюють, що Кабмін міг позичити в НБУ валюту під майбутнє розміщення єврооблігацій.
Відповідно до звіту Національного банку, його валові міжнародні резерви в січні зменшилися на $667,9 млн., або 2,1%,- до $31,7942 млрд.
Причина зниження відома - на перше півріччя припадає пік погашення українськими банками та компаніями зовнішніх позик, і цим суб'єктам довелося купувати валюту. Зокрема, великі погашення в січні провели "Укравтодор" і Приватбанк.
Однак у січні відбулася ще одна подія, що вплинула на резерви. Якщо в грудні сума всіх складових ЗВР збігалася з оголошеним офіційним розміром резервів, опублікованих НБУ, то в січні від статистики приховано приблизно $450 млн.
Перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов назвав таку розбіжність цифр технічним нюансом. "Ми не зобов'язані публікувати повну структуру резервів. Швидше за все, ці $450 млн. не належать до перерахованих видів цінностей і не внесені в таблицю", - заявив чиновник. Необхідно відзначити, що ці гроші не належать до валютних коштів уряду на рахунках у НБУ.
Однак опитані експерти припускають, що приховані резерви НБУ - це ніщо інше, як позика уряду під гарантії майбутнього розміщення єврооблігацій. "Можливо, отриману валюту Кабмін відправив на погашення боргів вкладникам Ощадбанку СРСР. Сума дуже вже близька до тої, котру виділив Мінфін Ощадбанку на першому етапі реалізації компенсаційної програми", - припускає один з членів ради НБУ, що побажав не називати себе. Фінансист допускає можливість подальшого збільшення прихованих резервів у даних НБУ - уряд же пообіцяв вкладникам Ощадбанку СРСР 6 млрд. грн. ($1,2 млрд.).
На користь версії про позику уряду говорить і динаміка коштів Кабміну на єдиному казначейському рахунку - у моменти переведення грошей від Мінфіну до Ощадбанку обсяг ЄКР не зменшувався. У цілому ж Мінфін перевів у держбанк у січні саме $450 млн. У лютому уряд продовжив витрачати ЗВР країни на компенсації: 5 лютого Ощадбанк одержав ще $65 млн.
У Міністерстві фінансів заперечують інформацію про використання ЗВР НБУ в процесі погашення внесків Ощадбанку СРСР. "Ніякої позики уряду в НБУ не було. З 2007 р. на ЄКР залишився перехідний залишок валютних коштів від зовнішніх позик Кабміну. Гроші Ощадбанку перераховуються звідти", - заявив заступник міністра фінансів Володимир Литвин.
Однак якщо припущення сторонніх спостерігачів вірні, то Кабміну до моменту погашення своїх зобов'язань перед НБУ буде на руку прогнозована експертами девальвація гривні - вона допоможе знизити навантаження на держбюджет.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас