ПриватБанк скуповує валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк скуповує валюту

Валюта
4052
У січні Національний банк сім разів продавав безготівкову валюту на міжбанку. Підсумкове сальдо інтервенцій склало біля $400 млн.
Про це повідомило компетентне джерело, близьке до Ради Нацбанку.
Воно спростувало інформацію глави ради Петра Порошенка, що у січні заявив, що НБУ продав на міжбанку майже $600 млн.
За його даними, надлишковий попит на безготівкові долари спровокував "великий регіональний банк", що у січні посилено скуповував валюту. Слідом за міжбанком виросли ціни і на готівковому ринку.
Це підтвердили спостереження дилерів. За їхньою інформацією, великий попит на міжбанку почався із другої половини січня. Котирування долара щодня перевищували рівень 5,06 грн.
Зазвичай в таких випадках НБУ продає валюту, щоб утримати котирування в межах коридору 5-5,06 грн./$1. Однак у другій половині січня регулятор завзято порушував своє правило. Котирування на покупку долара перебували в районі 5,075 грн., однак реакції НБУ не було.
Уже у двадцятих числах січня дилери розповіли, що ціни задирає ПриватБанк. Він скуповував валюту в будь-яких кількостях і готовий був платити більшу ціну - котирування стояли гарантовано вище 5,06 грн./$1. Невтручання НБУ в роботу ринку дилери пояснювали тим, що ПриватБанк не звертався до регулятора із проханням продати йому валюту з резервів.
Дилери припустили, що якби дніпропетровці не задирали ціну доларів, Нацбанку не довелося б проводити інтервенції. Проте, коли на тлі попиту з боку ПриватБанку виникли інші заявки, йому довелося продавати валюту з резервів.
Інтервенції проводилися протягом семи із двадцяти робочих днів січня - з 22 до 25, а також 28, 29 і 31 числа. Дилери пояснили, що надлишковий попит створював газовий трейдер "УкрГаз-Енерго". В останні дні січня він традиційно скуповував долари для оплати палива, що поставляється.
Сьогодні є три версії, навіщо найбільшому банку країни потрібна валюта в таких кількостях. Відповідно до першої, група "Приват", до якої відносять банк, продала великі об'єкти в Україні і тепер виводить кошти за кордон. У грудні ця ФПГ продала ГЗК "Суха балка", ДМЗ ім. Петровського і три коксохімічні заводи російській групі " Євраз". Втім, сумнівно, що розрахунок проводився в Україні та у гривні.
Друге припущення: група купує великий об'єкт за кордоном і тепер виводить гроші, щоб розплатитися. На користь цієї версії грає той факт, що ФПГ купила великий пакет акцій в австралійському гірничорудному підприємстві Consolidated Minerals.
Третє пояснення - власна операція Приватбанку. "Йому потрібно синдикат гасити, і він бере все, що продають, щоб дефолту не трапилося", - розповів заступник голови одного системного банку. Він відзначив, що дніпропетровці дотепер скуповують валюту, установлюючи високі котирування. Його слова підтверджуються тим, що НБУ поводиться так само, як у середині січня. На торгах 1 і 4 лютого котирування на покупку долара були вище 5,06 грн., однак регулятор на цю ситуацію не реагував.
Яка справжня причина тривалої активності ПриватБанку - невідомо.
Прес-служба установи була недоступна для коментарів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас