Політика сильного долара - казка, вигідна США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політика сильного долара - казка, вигідна США

Валюта
54559
Психолог Бруно Беттельгейм у своїй книзі "Про користь чар" ("The Uses of Enchantment"), що побачила світ в 1976 році, наводить безліч доказів того, що казки вчать дітей думати та розуміти через категорії вигаданого світу, адже фантазія йде коріннями в людські емоції. Слова Беттельгейма про те, що дорослим, що вважає казки "набором брехливих сюжетів, не варто навіть намагатися їх розповідати", цілком можна адресувати учасникам валютного ринку.
Своєрідним чарівним оповіданням можна назвати й дії представників міністерства фінансів США, стверджує Marketwatch (marketwatch.com). Вони зовсім не обманюють, знову і знову кажучи про силу долара. Хоча їхні слова більше не дають інвесторам прямих сигналів про подальші кроки на ринку, вони все-таки надають реальну підтримку американській валюті, постійно нагадуючи ринку, що за "зеленим" стоїть уряд.
"Віру в національну валюту та упевненість щодо її сили повинен підтримувати уряд", - відзначає Кеті Лієн, головний фахівець зі стратегії в компанії Forex Capital Markets. На думку Лієн, "щоб стимулювати економіку, США необхідний слабкий долар".
У той же час фахівець відзначає, що країні необхідно залучати закордонні інвестиції, а для цього, навпаки, знадобляться казки про сильний долар, здатні додати впевненості інвесторам.
Залишитися неупередженим
Розмови про "сильний долар" добре відомі фахівцям і учасникам ринку, які нерідко знають напам'ять усе, що говорять представники влади, і часто закатують очі, чуючи подібні розмови. Трейдери, що мають короткі позиції, попросту не звертають уваги на ці висловлювання.
"Очевидно, що сильний долар залишається в наших інтересах", - знову повторив міністр фінансів Генрі Полсон у минулий четвер. Проте, його слова, що пролунали на брифінгу в Білому домі, у той день не змогли вберегти долар від падіння проти більшості своїх конкурентів.
"У міністра фінансів Полсона вистачило сил спокійно повторити фразу "сильний долар залишається в наших інтересах". Ця фраза була ще однією спробою пожвавити "зелений", якому не допомогло навіть зростання фондових ринків", - написав в аналітичній записці незабаром після виступу міністра старший фахівець із валютної стратегії Девід Ватт з RBC Capital Markets.
Пізніше Ватта попросили пояснити написане. Фахівець відзначив, що хоча висловлювання Полсона не вплинуло на ринок, його безпристрасне обличчя ще раз підтвердило намір американської адміністрації дати ринку сигнал, що долар не завжди сильний, але при цьому його значимість залишається. На думку Ватта, слова міністра насправді означали наступне: "Нам однаково, у який бік рухається курс долара, поки зберігається довіра людей до нашої валюти". Полсон вимовляв ці слова стільки разів, що це дає підставу вважати, що люди хочуть бачити долар сильним, але при цьому ніхто не бажає зізнаватися в тому, що не заперечує проти слабкого долара.
Із чого почалася гарна казка і чому закінчилася
В 1990-і роки проводити політику сильного долара почав колишній міністр фінансів Роберт Рубін. Повторюючи фразу про "сильний долар в інтересах США", Рубін давав інвесторам зрозуміти, що влада не збирається втручатися в ситуацію на валютному ринку, щоб його послабити. Ці слова слугували також сигналом для іноземних інвесторів, що вони можуть безбоязно вкладати кошти в американські активи, не побоюючись знецінювання долара, що може негативно відбитися на прибутковості.
За словами головного фахівця зі стратегії в CMC Markets Ешрафа Лейді, "використання певних послань, що є знаковими для учасників ринку, почало втрачати ефективність навесні 2002 року, коли президент Джордж Буш поступився закликам американських виробників, що вимагали зробити щось для запобігання зайвій переоціненості національної валюти".
Тоді, щоб захистити американських виробників сталі, Буш ввів митні тарифи на імпорт окремих марок сталі та сталевих виробів, чим викликав негативну реакцію з боку закордонних учасників ринку. Тоді ж зазвучали скарги про те, що це йде врозріз із нормами міжнародного торговельного законодавства. В 2002 році долар втратив 15% проти євро близько 10% проти ієни.
Спадкоємці Рубіна на посаді міністра фінансів Джон Сноу і Пол О'ніл продовжували говорити про силу долара, використовуючи давно знайомі ринку звороти. Втім, уже тоді стало ясно, що США проміняли політику "дійсно" сильного долара на дещо байдуже ставлення до нього.
Реальна вигода
Звичайно, слабість долара може принести збільшення обсягів експорту та економічне ріст. Однак його силою теж можна скористатися. За словами старшого експерта з валютної стратегії в Bank of New York Mellon Майкла Вулфолка, "сильний долар залишається в інтересах США, оскільки це дозволяє стримувати інфляцію, залучати іноземних інвесторів і дозволяє національній валюті перебувати в центрі світової фінансової системи".
Останнє дає можливість США справлятися з великим дефіцитом рахунку поточних операцій, а також дозволяє підтримувати більш швидке економічне зростання і високий рівень зайнятості.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас