Десять способів врятувати інвестиції, коли падають біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Десять способів врятувати інвестиції, коли падають біржі

Фондовий ринок
36664
Іан Коуї, редактор відділу особистих фінансів газети Daily Telegraph, радить, що робити дрібним інвесторам у ситуації, коли біржі падають, і як перетворити втрати на нові можливості.
1. Не панікуйте. Продавати після того, як ціни впали, це вірний спосіб втратити гроші. Паперові втрати прикрі, але не такі болючі, як втрати реальні, а ви не втратили ні пенса, поки нічого не продали.
2. Зберігайте почуття перспективи. Навіть після падіння індекс найбільших британських акцій FTSE 100 виріс на 75% менше ніж за п'ять років у порівнянні з найнижчим з початку століття значенням 3287 пунктів у березні 2003 року. Багато розумників і тоді радили продавати.
3. Намагайтеся купувати дешево і продавати дорого. Якщо це здається тривіальним, згадайте, що програми пільгового продажу акцій службовцям компаній і іменні накопичувальні рахунки залучили більше 3 млрд. фунтів стерлінгів протягом 2000 року, що FTSE 100 почав з позначки, що перевищує 6900 пунктів. Однак торік спостерігався відтік, коли цінні папери реалізовувало більше рахунків, ніж купувало.
4. Розподіляйте ризик. Інвестиції в акції та біржі ризиковані за своєю природою. Однак ризик можна зменшити шляхом диверсифікованості через об'єднані кошти, такі як пайові та інвестиційні трасти. Вони розподіляють гроші індивідуальних інвесторів по десятках компаній, щоб зменшити вашу залежність від збитків або банкрутства однієї компанії.
5. Сформуйте власну думку про те, дорогі акції чи дешеві. Одним зі способів оцінити вартість є співвідношення ціни та доходів (публікується в колонці поруч із ціною акцій). Це показник ціни акції компанії за критерієм того, скільки вона заробляє на акцію - чим менший коефіцієнт, тим краща оцінка. За цим критерієм цінність акцій найкраща зараз, коли вони проходять через період падіння ринків. Це пояснюється тим, що в останні п'ять років доходи корпорацій росли швидше, ніж ціни акцій.
6. Пам'ятайте, що поспішний відхід може виявитися дорогим. Під час краху в жовтні 1987 року FTSE 100 втратив 20% за два дні. Але падіння індексу припинилося на 1565 пунктах, що трохи більше чверті його нинішнього значення, і він завершив 1987 рік на більш високому значенні, ніж почав.
7. Якщо не можете інвестувати як мінімум на п'ять років, уникайте біржових інвестицій. За даними Barclays Capital, акції приносять більш високі доходи, ніж ощадні рахунки, за п'ятирічний період в 75% випадків.
8. Короткострокові спекуляції ризиковані, на довгострокових інвесторів працює час. Аналіз доходів на інвестиції в 1899-2007 року, проведений Barclays, показав, що, якщо ви можете інвестувати всього два роки підряд, імовірність, що акції переможуть внески, падає приблизно до 67%. Якщо ви інвестуєте більше 10 років, імовірність, що акції виграють, перевищує 90%. На проаналізований період припало дві світові війни, Велика депресія і кілька обвалів бірж.
9. Ризиковано не тільки бути на біржах, але і не бути на них. За підрахунками Fidelity Investments, 1000 фунтів, інвестованих в FTSE протягом 15 років до понеділка 21 січня, виросли до 3452 фунтів. Однак, якщо ви пропустили 40 кращих днів біржі, або менше 3 кращих днів кожного року із цих 15 років, у вас залишиться всього 985 фунтів. Ще більші будуть збитки, якщо ви пропустили поворотні моменти на багатьох іноземних біржах.
10. Ключовим фактором для інвесторів є час - але не вибір часу. Ніхто не знає, як поводитиметься біржа через тиждень, місяць або рік. Але це не має значення, якщо ви, наприклад, накопичуєте пенсію і не збираєтеся виходити на пенсію через тиждень, місяць або рік. Якщо вас турбує те, що ви інвестуєте велику суму безпосередньо перед падінням цін, кращим способом зменшити ризик невдалого вибору часу є регулярне інвестування. Багато об'єднаних фондів готові приймати щомісячний внесок 50 фунтів, а іноді і менше. Зараз гарний час, щоб почати.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас