Фондовий ринок: Огляд ринків за тиждень (07-11 января) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок: Огляд ринків за тиждень (07-11 января)

Енергетика
464
Світовий фондовий ринок
Минулий тиждень американський фондовий ринок завершив зниженням з основних індексів, це пов'язано з побоюваннями інвесторів із приводу рецесії американської економіки. Значною подією минулого тижня був виступ Бена Бернанке, за підсумками якого стало очевидним, що ФРС, скоріш за все, знизить базову процентну ставку.
Наприкінці цього місяця відбудеться засідання ФРС, де й буде вирішено питання дисконтної ставки. Учасники ринку очікують зниження на 0,5% до 3,75%, що повинне позитивно вплинути на настрій інвесторів і надати підтримку ринку.
Після закінчення тижня індекс Dow Jones 65 Composite втратив 5,3%, Nasdaq Comp впав на 8,77%, Sn 500 Index - 5,24%. Фондовий ринок Японії і Європи також завершили торги в п'ятницю зниженням основних індексів.
Український ринок
Підводячи підсумки минулого року потрібно відзначити, що він був досить вдалим. За минулий рік індекс ПФТС виріс на 135,34%, що є одним з найвищих показників приросту у світі. Таким чином, український ринок залишається досить привабливим як для внутрішніх, так і для іноземних інвесторів. Лідерами торгів в 2007 році були акції металургійної галузі, її частина склала 29% від загального обсягу торгів акціями. Також великий інтерес простежувався до акцій енергетичних компаній (25% від загального обсягу торгів), машинобудування й банківська сфера - по 16%.
Початок нового року охарактеризувалося помірною активністю на фондовому ринку, у зв'язку із тривалим "розгойдуванням" після минулих свят. Обсяги торгів за тиждень склали менше $22 млн. Найбільш активно торгувалися акції Алчевського металургійного комбінату (ALMK, $4,16 млн.), Єнакіївського металургійного заводу (ENMZ, $2,6 млн.), Центренерго (CEEN, $1,6 млн.), Маріупольського заводу важкого машинобудування (MVZM, $1,6 млн.) і Укрнафти (UNAF, $ 1,1 млн.).
Лідерами росту став Харківський тракторний завод (HTZD, виріс на 38,2%). Серед ліквідних акцій вирізнився АвтоКрАЗ (KRAZ, 12,6%), таке зростання пов'язане з позитивними новинами щодо збільшення реалізації автомобілів і машинокомплектів на 30,8% у порівнянні з 2006 р. - до 4327 од. Крім того, компанія зміцнила позиції в країнах СНД, а також країнах далекого зарубіжжя.
Випуск автомобілів КрАЗ (з урахуванням машинокомплектів для складальних виробництв) в 2007 р. збільшився на 20,7% у порівнянні з 2006 р. - до 4206 од., що стало кращим за останні 12 років показником.
Серед важливих подій тижня варто відзначити заяви нинішнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, про наміри повернути державі Нікопольський завод феросплавів. Крім того, Верховний суд України підтвердив незаконність приватизації Луганськтепловозу, що негативно відобразилося на котируваннях його акцій.
Енергетика
Підводячи підсумки минулого року, зупинимося на двох, що визначали настрій у секторі процесах: приватизації та експорту електроенергії.
Ситуація із приватизацією в енергетичному секторі є такою: продаж державних пакетів шести енергорозподільних компаній, запланована на 2007 рік, була припинена.
Головною причиною тому стала непогодженість питання про розподіл отриманих від приватизації коштів. Концепція приватизації, розроблена Мінтопенерго, передбачала напрямок отриманих від приватизації коштів на модернізацію галузі. У той же час міністерство фінансів планувало за рахунок приватизаційних надходжень профінансувати дефіцит держбюджету.
Справедливості заради варто відзначити, що одна схема приватизації в енергогенеруючому секторі все-таки була здійснена. Мова йде про Дніпроенерго. Два місяці тому портфельні інвестори зітхнули з полегшенням: у вересні була підписано інвестиційна угода між Павлоградвугілля, шахтою Комсомолець Донбасу та Дніпроенерго, відповідно до якого погашалася кредиторська заборгованість останньої. Однак у нас все-таки залишалися сумніви відносно майбутнього компанії, і, як виявилося, не безпідставні.
Відразу після обрання Юлії Тимошенко прем'єром, 21 грудня Апеляційний господарський суд Запорізької області за позовом підконтрольної Приватбанку компанії Бізнес-Інвест виніс постанову про визнання недійсними всіх рішень, прийнятих зборами акціонерів Дніпроенерго (у тому числі - і про збільшення статутного капіталу). Весь минулий тиждень від Дніпроенерго не надходило ніяких новин, і тільки вчора стало відомо про призупинення даного судового рішення постановою Вищого господарського суду.
Друге питання, що цікавить інвесторів і ставиться в першу чергу до Західенерго, - це скорочення експорту електроенергії в 2007 році - у цілому і Україні на 11,8% і на 6,9% на Західенерго. Що, втім, не було для нас несподіванкою. У жовтні було припинено експорт у Польщу (після відмови польської сторони від запропонованого збільшення ціни).
Позов угорської Energy Capital до експортера української електроенергії Укрінтеренерго та урегулювання конфлікту світовою угодою, швидше за все, поставило крапку в епосі продажу електроенергії на аукціонах. Нова договірна ціна визначається ціною оптового ринку плюс 20%, що в півтора разу нижче аукціонної. Основна проблема українського експорту - підписані довготермінові контракти на поставку - як і раніше залишається невирішеними. З іншого боку, потрібно констатувати факт перегляду і збільшення контрактних цін практично в усіх напрямках поставок.
Енергогенеруючий сектор зберіг свою інвестиційну привабливість у середньо- і довготерміновій перспективі. Ми вважаємо, що зростання котирувань акцій підприємств цього сектора - справа часу. Основними драйверами очікуваного росту в 2008 році стануть:
  • збільшення рівня споживання електроенергії промисловістю внаслідок зростання виробництва. В 2007 році споживання зросло на 3,5% (зокрема, металургійна промисловість, що споживає близько третини електроенергії країни, збільшила споживання електроенергії на 4,8%);
  • подальше підвищення тарифів на електроенергію;
  • приватизаційні очікування, особливо на тлі процесів реорганізації РАО "ЄЕС Росії" після завершення яких у липні 2008 року генеруючи потужностей, і збуту компанії Росії перейдуть до приватних інвесторів;
  • можлива участь міжнародних організацій у фінансуванні галузевих проектів (реформа оптового ринку електроенергії, "Проект передачі електроенергії" і ін.).
На акції більшості енергорозподільних компаній ми дивимося скептично, тому що ця галузь має потребу в корінній модернізації основних фондів, так само як і в структурному реформуванні в цілому.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас