Чи потрібно говорити дітям про свої доходи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібно говорити дітям про свої доходи?

Валюта
48245
Всім відомо, що деякі дитячі питання заганяють батьків у глухий кут. Причому це не тільки питання типу "звідки беруться діти?", але й такі, здавалося б, повсякденні питання як "мамо (або тату), а скільки ти одержуєш?".
Звичайна реакція людини на подібні питання - бажання захиститися і не відповідати. Тому серед дорослих є неписане правило: про гроші питання не задавати. І вони не задають. Причому не тільки ті питання, які можуть поставити іншу людину в незручне становище, але і ті, які треба б задати, щоб розвивати свої грошові навички. Та тільки укорінена звичка бере гору і гальмує рух дорослої людини вперед. Але зараз ми не про дорослих, зараз ми говоримо про дітей.
Що стосується дитини, то вона, не скована ніякими рамками, які діють у світі дорослих, продовжує вивчення свого світу. І питання, що стосується доходів батьків для неї не безцільне. Вона намагається визначити своє місце в цьому матеріальному світі і місце своєї родини в тому контексті життя, до сприйняття якого вона вже доросла.
Що потрібно знати батькам, перш ніж відповісти на це запитання дитини? Тільки те, що інформацію про доходи говорити потрібно, але не всю, говорити з певною метою і залежно від ступеня зрілості вашої дитини.
Чому потрібно розкривати не всю інформацію?
Тому що розуміння суми доходів - це тягар, що здатний винести тільки доросла людина. І це не залежить від кількості грошей, тому що і їх достаток, і їх нестача може серйозно нашкодити психіці дитини, якщо вона не готова до цього.
Достаток може неправильно вплинути на її місце в матеріальному світі і здатність домагатися власних результатів, а не користуватися плодами батьківської праці.
Нестача може надмірно послабити впевненість у собі і розвинути страх за власне виживання, відповідальність за яке нести вона ще не готова.
Другий момент, про який тут треба пам'ятати - оточення дитини. І чим старшою дитина стає, тим більшим стає світ довкола неї. А у світі цьому, крім добра сімейного вогнища, є ще ворожі сили, породжені соціальною нерівністю та іншими проблемами, про які ми зараз говорити не будемо.
Якщо інформація про доходи родини виходить за рамки сімейного кола, це може порушити рівень безпеки, що оточує дитину. Тобто, якщо випадково ваше маля проговорилося (без злого наміру) про розмір доходів батьків, то воно може стати об'єктом соціального невдоволення або знаряддям у руках шахраїв.
Тому все, що стосується теми грошей, треба вчитися тримати в секреті і не виставляти на загальний огляд. Це позбавить вас і вашу дитину від зайвих проблем.
Яку частину інформації про доходи можна відкривати? З якою метою це краще робити?
Так як дитина однаково буде з непрямих даних робити висновки про розмір вашого доходу, то частину цієї інформації вам доведеться відкривати. І в той момент, коли питання про розмір доходу зненацька виникло, потрібно визначити, чому воно виникло саме зараз?
Якщо це наслідок отриманої ззовні інформації про доходи інших людей, наприклад: "Ось Петро вчора сказав, що його батько десять тисяч отримує, а ти скільки?", то відразу можна зрозуміти, що вона визначає місце своєї родини в рейтингу доходів батьків однокласників і, як наслідок, своє місце в класі, якщо в ньому не розвинені інші критерії цінності себе як особистості.
У цьому питанні звучить страх "а раптом ми менше одержуємо і раптом це може відбитися на моєму положенні в колективі, якщо це питання знову виникне в класі під час обговорення. Що скажу я? Що скажуть хлопці?"
У таких ситуаціях краще дитину заспокоїти і сказати, що грошей у вас достатньо для того, щоб нормально жити і вчитися. Звичайно, це пролунає переконливо тільки в тому випадку, якщо раніше на очах дитини ви не заявляли на весь голос про те, що важко жити, грошей не вистачає, що вас завжди обраховують і взагалі ви такий нещасний.
Якщо дитина наполягає на сумах, то можна поставити зустрічне запитання, запитавши його про те, що він думає про розміри заробітку родини. До речі, заодно і довідатися, що саме ваша дитина знає про те, що ви так ретельно приховуєте.
У тому випадку, якщо сума виявиться значно нижчою за ту, що ви заробляєте, але в очах дитини це виглядає переконливо, то і скажіть їй, що вона майже вгадала. Або знайдіть інший варіант відповіді, щоб задовольнити першу цікавість. Але не викладайте всю інформацію цілком. Практика показує, що першої відповіді в основному буває достатньо для задоволення цікавості.
До речі, у процесі обговорення чужих доходів краще концентрувати увагу дитини на тих моментах, які важливі для її розвитку. Наприклад, а чи знає дитина, чим займається батько Петра, якщо вже мова зайшла про цю людину? Як він вважає, чи багато він вчився, щоб зайняти таку посаду або розвинути бізнес, яким він займається. Що, на його думку, було важливо зробити, щоб домогтися такого результату?
Принаймні, якщо ваша дитина не зможе відповісти на ці запитання, то наступного разу система оцінок того чи іншого рівня доходів буде мати під собою інші критерії, такі як ступінь вкладеної праці, творчості, енергії і часу, і мотивувати на пошук відповідей на запитання, як цього можна домогтися.
Відповідаючи на питання про суму сімейних доходів, можна також сказати про суму необхідних видатків на місяць. Адже це не обов'язково буде тією сумою, яку ви одержуєте. І не розкривайте поки інформацію про стан ваших банківських та інвестиційних рахунків. Адже дитина запитала тільки про доходи!
Якщо ж питання виникло в результаті спостереження за вашими діями (наприклад, підрахунком бюджету за комп'ютером), то обговорювати цю тему треба вже з освітньою метою.
І знову ж зовсім не обов'язково показувати всі цифри цілком, а розповісти про рівень видатків, сформулювавши відповідь на дитяче питання в такий спосіб: "А чи знаєш ти, що важливо не те, скільки ти одержуєш, а скільки витрачаєш? От порахуй, скільки б тобі довелося заробляти, якби ти сьогодні самостійно оплачував свою школу (спортивну секцію, інші захоплення) із власного доходу?" І покажіть йому видатки з цієї статті.
А якщо дитина наполягає на повній інформації про ваші доходи, то можете розповісти про золоте правило, що діє у світі дорослих, що рахувати чужі гроші не добре, краще навчитися рахувати свої.
"І якщо ти замислюєшся про майбутнє, то давай ми почнемо з тобою заняття (якщо ви ще їх не почали зі своєю дитиною), і на твоїх кишенькових грошах я навчу тебе всьому тому, що сам (сама) знаю про управління грошима. І тоді в майбутньому, коли виростеш, ти зможеш стати фінансово незалежною людиною. Ти будеш готовий (готова) до того, щоб брати участь і в сімейних розрахунках".
Чому критерієм для відкриття інформації про доходи повинна бути зрілість вашої дитини?
Все та ж причина. По-перше, безпека вашої дитини. Більшою мірою її психологічна безпека, її готовність виконувати в житті своє призначення та вміння долати труднощі і перешкоди, які або є (реальна нестача грошей у родині), або їх немає, але вони моделюються для того, щоб дитина змогла навчитися сподіватися на себе, а не на товстий гаманець своїх батьків.
По-друге, з метою вашої безпеки. Історії про невдячних дітей - не такі вже й рідкісні в нашому житті. Тому повна інформація про ваш фінансовий стан може зіпсувати життя не тільки вашій дитині, що у результаті своєї незрілості (причому від віку це не залежить!) може неправильно оцінювати свої сили, але й вам, тому що постійні фінансові претензії з боку своєї дитини ляжуть тяжким тягарем на ваші плечі.
Тому, будьте обережні.
Незважаючи на те, що тема грошей повинна бути відкрита в родині, будь-яка інформація про гроші повинна подаватись з обережністю. І більшою мірою з метою вироблення певних навичок правильного поводження з грошима. Тільки тоді це принесе результати, на які ви розраховуєте, і допоможе вашим дітям знайти свій шлях до багатства та успіху.
Галина Острикова, "Школа особистих фінансів"
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас