Рік рейдерів, маніяків і грабіжників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік рейдерів, маніяків і грабіжників

Кримінал
573
У кримінальній сфері 2007 рік видався небувало бурхливим. Отже, якими знаковими подіями був відзначений цей рік, які можна виділити тенденції і закономірності в "кримінальному" житті країни?
Колапс судової системи
В 2007 ми стали свідками колапсу судової системи - на вищому рівні це продемонструвала ситуація з Конституційним судом України. КС не витримав двостороннього тиску політиків і, по суті, так і не зміг ухвалити рішення щодо історичного звернення депутатів із приводу законності Президентського указу. Цей конфлікт, що розгортався на очах всієї країни, став лакмусовим папірцем, що виявив розкладання української системи правосуддя.
На місцевому рівні це демонстрували районні суди, які протягом усього року приймали рішення у політичних справах, що взаємовиключали одне одного.
Саме в 2007 році в нашому побуті остаточно зміцнився такий термін, як "політичне рейдерство", коли, використовуючи суди, певні політики намагалися вирішити свої проблеми. Яскравий приклад політичного рейдерства - спроба за допомогою рішення Солом’янського районного суду поновити на посаді Генерального прокурора Святослава Піскуна (зараз вирішується питання про притягнення судді, що прийняв це рішення, до дисциплінарної відповідальності).
Рейдери активізуються
Крім політичного процвітало і звичайне рейдерство. Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку проаналізувала ситуацію в цій сфері в Україні і виявила ознаки рейдерства в 29 вітчизняних компаній. Ще близько 200 підприємств мають серйозні проблеми і внутрішні конфлікти між власниками (тобто потенційно вони є вогнищами рейдерства).
На думку експертів, ця цифра сильно занижена - насправді фірм і підприємств, які стали жертвами недружнього фінансового поглинання, а то і відвертих бандитських нальотів, набагато більше. Класичним зразком рейдерської атаки став конфлікт навколо Дніпропетровського ринку "Озерка". У цій історії було все: суперечливі судові рішення, захоплення будівлі (тоді 150 озброєних до зубів людей намагалися проникнути на територію ринку і чинили опір міліції, що прибула на місце події) і, нарешті, кілька вбивств, найгучнішим з яких став розстріл російського бізнесмена Максима Курочкіна.
"Дев'ятий вал" замовлених убивств
Цього року триває закладена в 2006-му тенденція - росте кількість замовлених убивств. Найчастіше жертвами кіллерів стають бізнесмени і політики "середньої руки" - депутати районних і міських рад. Незважаючи на те, що за кількістю "заказухи" минулий рік лідирує, 2007- й взяв, так сказати, "якістю".
Саме цього року відбулося одне із найбільш резонансних і цинічних убивств останнього часу. Одіозного бізнесмена Максима Курочкіна на прізвисько Макс Скажений застрелили прямо на території Святошинського районного суду, у якому розглядалася його справа.
Це перший випадок в історії України, коли підсудного вбили на очах конвоїрів. Останнім у серії замовлених убивств став розстріл консультанта Блоку Литвина з земельних питань комерційного директора ПП "Земельно-ресурсний кліринговий центр" Олега Шеремети.
Ріст корупції
На думку міжнародної громадської організації з боротьби з корупцією Transparency International, корупція в Україні досягла небувалого розмаху та охопила всі сфери соціального і політичного життя країни. У міжнародному рейтингу визначення корупції наша країна займає 99 місце (індекс 2,6) і перебуває між Мозамбіком і Болівією (усього ж оцінювалося 163 країни). Цій проблемі приділяє величезну увагу Президент, він затверджує Концепцію подолання корупції в Україні, при РНБО створюється спеціалізоване управління, все частіше говорять про створення спеціального антикорупційного органу.
Цей рік був відзначений голосними корупційними скандалами загальнодержавного рівня - скажемо, у здійсненні корупційних дій звинувачували екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-заступника міністра юстиції Валерія Бондика. Але найбільш резонансною справою такого роду стала "справа Сюзанни Станік" - у квітні цього року СБУ передало в ГПУ матеріали, що нібито доводять незаконне одержання суддею Конституційного суду квартир у центрі столиці. Але в жодній гучній справі так і не була поставлена крапка.
Примітно, що правоохоронцям цього року вперше вдалося зареєструвати великі суми хабарів - голова районної адміністрації Дніпропетровської області затриманий на одержанні "хабаря" у розмірі 400 000 доларів, співробітникові податкової міліції Київської області закидається одержання хабарів у цілому на півмільйона доларів. У вимаганні такої ж суми грошей звинувачуються і двоє заступників глави Дніпровської районної адміністрації столиці.
Епідемія банківських пограбувань
У порівнянні з 2005 роком, число банківських пограбувань виросло більш ніж у два рази: за весь 2005 рік їх було зареєстровано 20, а тільки за 8 місяців 2007 - 53. Всі злочини були вкрай примітивними - грабіжники просто заходили в банк, погрожували касирові зброєю і забирали те, що було в касі.
Існувала одна закономірність - практично всі постраждалі відділення були зовсім маленькими і перебували "на відшибі". Відповідно, вони були обладнані мінімальними засобами захисту - кнопкою тривоги і сигналізацією. Фізичної охорони практично ніде не було. Саме такі "об'єкти" і вибирали злочинці, і, як не дивно, їхній розрахунок завжди спрацьовував.
Найбільше від грабіжників постраждав "ПриватБанк" - цього року відділення цього КБ у різних регіонах грабували п'ять разів.
Смертельні дороги
Цього року Україна пережила шквал ДТП і, як наслідок небувале збільшення кількості смертей на дорогах. На проблему навіть звернув увагу Віктор Ющенко і влаштував "розгін" на міжвідомчій нараді ДАІ. Ситуація дійсно драматична - якщо до 2001 року в аваріях щорічно гинуло приблизно 3,5 тисячі чоловік, то в 2007 ця цифра подвоїлася. Основною причиною збільшення аварійності експерти називають маленькі штрафи, які породжують безкарність водіїв, збільшення кількості автомобілів, відсутність нормальної дорожньої інфраструктури, корумпованість ДАІ-шників та автошкіл.
Знаковим дорожнім злочином, що обговорювала вся країна, стала аварія за участю пасинка Дмитра Фірташа Сергія Калиновського, у результаті якої загинуло троє чоловік. За рік до цього Калиновський уже був помічений у події, пов'язаній з порушенням ПДР і побиттям співробітника ДАІ, але, незважаючи на це, правоохоронці поставилися до нього більш ніж лояльно, і під приводом проблем зі здоров'ям залишили на підписці про невиїзд. У підсумку Сергію Калиновському вдалося втекти за кордон.
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас