Григоришин втомився писати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Григоришин втомився писати

764
Костянтин Григоришин вирішив продати Ігореві Коломойському 28% акцій ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат". Єдина перешкода для завершення угоди - висока ціна. За даними "ДС", за свій пакет Костянтин Іванович хоче $20 млн. Економного Ігоря Валерійовича ця сума дуже засмучує.
Мир заради війни
3 грудня Господарський суд Львівської області затвердив мирову угоду між ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат" (ЖЦПК) та офшоркою із Британських Віргінських островів Kedart Finance Limited, якій належить 9,6% акцій ВАТ (ще майже 20% припадає на дві інші компанії Костянтина Івановича - Buargled і Manbrite). Відповідно до документа ЖЦПК зобов'язаний протягом десяти робочих днів (до 13 грудня) надати Kedart Finance "для ознайомлення з можливістю робити фотокопії" цілу низку документів. Серед них чинний статут комбінату, положення про наглядову раду і ревізійну комісію, протоколи загальних зборів акціонерів, а також засідань правління (у період з 1 січня 2006 р. до 14 червня 2007 р.) і положення про фонд виплати дивідендів. Власне кажучи, цього позивач і домагався.
Власником Kedart Finance Limited є запорізький бізнесмен Костянтин Григоришин, що уже два роки конфліктує із дніпропетровцем Ігорем Коломойським, що контролює 63% акцій ВАТ і його оперативну діяльність. Вищевказана угода зовсім не говорить про настання миру: представники Костянтина Івановича стверджують, що вона дає привід для чергової атаки. "Довелося судитися шість місяців, для того щоб нам віддали ці документи. Тепер ми ними володіємо, і вони дають нам можливість пред'явити додаткові позови. Приміром, з'ясувалося, що із середини 2006 р. до літа 2007 р. заборгованість комбінату перед Приватбанком відчутно виросла", - повідомив Діловій столиці працівник апарату Григоришина.
Цікаво відзначити, що підлеглі Костянтина Івановича згодні забути про "художества" Ігоря Валерійовича, якщо той погодиться викупити акції запорізького бізнесмена. "Геннадій Олегович (Корбан, керуючий на ЖЦПК в інтересах Коломойського. - ред.) забув, що зараз не 2002 р., коли можна було так працювати. У нього є один варіант - викупити нашу частку і тим самим закрити свої гріхи", - інтелігентно шантажують запорожці. Власник "Енергостандарту" готовий позбутися від свого пакета за скромні $20 млн.
Чому запорожці йдуть
Рішення Костянтина Григоришина продати свої акції напевно пов'язане з тим, що бізнесмен зневірився в тому, що може одержати контроль над комбінатом. Останній шанс був втрачений ще в середині минулого року, коли Верховний суд підтвердив законність приватизації 26%-ої частки ВАТ групою "Славутич" Григорія Суркіса. Згодом цей пакет був проданий "Привату", завдяки чому дніпропетровці наростили свою частку на ЖЦПК до стратегічних 63%. Якби Григоришину вдалося домогтися скасування приватизації, то продаж акцій Ігореві Коломойському був би визнаний незаконним, але тоді Феміда не перейнялася б побажаннями запорожця.
З іншого боку, можна відзначити, що, на запевняння представників Григоришина, вони недавно виграли судову суперечку про підписку на додаткову емісію акцій ЖЦПК. Нагадаємо, що торік ініціатором збільшення статутного фонду комбінату на 22%, до 27,81 млн грн, за рахунок додемісії виступив Ігор Коломойський. Це дозволяло дніпропетровській групі наростити свій пакет до 75% акцій та одночасно розмивало частку міноритарних акціонерів. Костянтин Іванович не став винятком, тому він ринувся оскаржувати результати підписки в суді. "Недавно суд визнав незаконним договір на підписку акцій додвипуску (який укладає кожен емітент, що підписався на емісію акцій. - ред.)", - стверджує джерело в оточенні Григоришина. Але навіть якщо сукупна частка Buargled International Ltd, Manbrite Trading Ltd і Kedart Finance Ltd (які до розміщення додемісії контролювали 28% акцій жидачівського ВАТ) буде відновлена, особливих важелів впливу на паперове підприємство в них не буде.
Дешевий папір
Представники Ігоря Коломойського стверджують, що Костянтин Григоришин просить нереальну суму за свій акціонерний пакет в "Жидачеві". "Це багато. Ми їм запропонували $15 млн. Це остаточна ціна, - повідомив глава компанії "Славутич-Капітал" Геннадій Корбан. - Костянтин Григоришин займається дрібними справами. Атакувати підприємство на підставі порушень, які він побачив у документах, несолідно. Ми будемо з ним судитися".
Про ощадливість Ігоря Валерійовича ходять легенди, але в даній ситуації вона зовсім виправдана. В 2006 р., коли спостерігалося активне протистояння між лідерами "Привату" та "Енергостандарту", кіпрська офшорка американського інвестиційного фонду Foyil - Foyil Cervices Limited - вийшла із числа акціонерів ЖЦПК. Тоді фонд продав свої акції (5,6%) приблизно за $3 млн. На цьому тлі червона ціна пакета Костянтина Григоришина (з огляду на те, що він блокує) - $16-17 млн. "Остаточна цифра залежить від того, як комбінат працював протягом останнього року (у січні-листопаді 2007 р. він збільшив продажі продукції на 12,5% у порівнянні з аналогічним періодом 2006 р. - до 360,3 млн грн - ред.). Я не думаю, що в нього (Григоришина. - ред.) буде багато шансів піти з підприємства за $20 млн. "Приват" такі гроші ніколи не заплатить. Так, група має менше ніж 75% акцій (абсолютний контрольний пакет, власник якого може самостійно приймати будь-які рішення. - ред.), але вона не сильно цим стурбована", - поділився один з колишніх акціонерів ЖЦПК.
З огляду на заявлену непоступливість сторін, процес їхнього розставання буде досить цікавим. Але в будь-якому разі закінчиться він досить швидко - "Привату" надокучливий партнер ні до чого, а Костянтину Григоришину комбінат уже зовсім не потрібний.
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас