Коломойський заробив 3 мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський заробив 3 мільярди

863
На продажі своїх активів Evraz Group Ігор Коломойський "наварив" 3 мільярди доларів.
"Дело" проаналізувало історію придбання групою "Приват" всіх гірничо-металургійних активів, які були продані російській компанії Evraz Group, контрольний пакет якої належить Роману Абрамовичу.
Виявилося, що Ігор Коломойський витратив на те, щоб зібрати і розвинути до сьогоднішнього стану всі активи, 7 років і 367,5 мільйонів доларів. Так, в 2004 році "Привату" вдалося купити у ФДМ 25,78% акцій ПГЗК всього за 60 мільйонів гривень. Тоді оцінку ринкової вартості підприємства проводила афілійована із Приватбанком компанія "ПБ-Консалтинг". Сьогодні ж капіталізація ПГЗК становить 2,8 мільярди доларів. Таким чином, купуючи 50% ПГЗК, Evraz Group заплатить за нього близько 1,4 мільярди доларів.
Однак точна сума, що Ігор Коломойський з партнерами заплатив за більшість підприємств, невідома. А перехід права власності проходив у закритому режимі.
Практично всі компанії купувалися невеликими пакетами на конкурсах Фонду держмайна і сертифікатних аукціонів. Так, на сертифікатному аукціоні було реалізовано 72,45% акцій "Дніпрококсу". За них група "Приват" заплатила не більше 2,9 мільйони доларів. Винятком є ситуація із Дніпропетровським металургійним заводом ім. Петровського, який після довгої боротьби із групою "Приват" придбала у Фонду держмайна корпорація "ІСД". Однак уже через півроку пакет акцій був викуплений "Приватом" майже за 13 мільйонів доларів.
За підрахунками "Дела", придбання металургійних підприємств обійшлося групі "Приват" у суму близько 36 мільйонів доларів.
За час володіння проданими Evraz Group підприємствами Ігор Коломойський вклав у них близько 330 мільйонів доларів, істотно збільшивши їхній статутний фонд, а отже і кількість акцій підприємства.
Таким чином, при мінімальних вкладеннях у підприємства - усього 367,5 мільйона доларів - менш ніж за 7 років вартість проданих активів групи "Приват" виросла в ціні практично в 10 разів - до 3,5 мільярди доларів.
Evraz Group придбала в групи "Приват" Ігоря Коломойського: ГЗК "Суха балка" (99,25% акцій), Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського (95,57%), Коксохімічний завод "Баглейкокс" (93,74%), "Дніпрококс" (98,65%) і Дніпродзержинський коксохімічний завод (93,83%). Також Evraz Group придбає 50% Південного ГЗК.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас