Залізорудна комбінація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залізорудна комбінація

Фондовий ринок
334
Основний акціонер Evraz компанія Lanebrook Ltd оголосила вчора про завершення угоди з купівлі металургійних активів групи "Приват".
Як з'ясувалося, угода містить у собі не тільки п'ять підприємств, що називалися раніше, але й 50% акцій одного з найбільших на Україні Південного ГЗКа (ПГЗК), які оцінюються в $1,3-1,6 млрд. Усього акціонери "Привату" одержать від Lanebrook за свої активи $1 млрд готівкою і 8,9% акцій Evraz на суму $2,5 млрд. Аналітики припускають, що за інші 50% ПГЗК Evraz змушений буде поборотися із групою "Метінвест" Рината Ахметова.
Вчора основний акціонер Evraz - компанія Lanebrook Ltd, основними бенефіціарами якої є Роман Абрамович, Олександр Абрамов і Олександр Фролов, оголосила про завершення угоди з купівлі металургійних активів групи "Приват". З повідомлення компанії стало відомо, що угода не обмежується трьома коксохімічними заводами, Дніпропетровським метзаводім і ГЗКом "Суха балка".
Як повідомила Lanebrook, компанія також придбала принадлежні "Привату" 50% ВАТ "Південний ГЗК". Перші п'ять активів будуть після завершення угоди передані Evraz, а доля пакета Південного ГЗКа буде вирішена пізніше, говориться в повідомленні Lanebrook. Відповідно до повідомлення Evraz, без урахування 50% Південного ГЗКу сума угоди у фінансовому вираженні може скласти $2-2,2 млрд.
Південний гірничозбагачувальний комбінат (ПГЗК) розташований у Дніпропетровській області, в 2006 році зробив 8,71 млн тонн залізорудного концентрату і 4,65 млн тонн агломерату. 50% акцій ГЗКу до угоди з Evraz належали групі "Приват", інші 50% належать "Смарт-групп" Вадима Новинського.
За свої активи "Приват" одержить $1 млрд готівкою і 35 млн GDR Evraz Group. З урахування допемісії 35 млн GDR Evraz Group становлять близько 8,9% статутного капіталу групи. За словами першого заступника голови правління Приватбанку Тимура Новикова, при узгодженні суми угоди, що завершилася у вересні-жовтні, пакет акцій Evraz був оцінений, виходячи з ринкової вартості на той момент. У вересні-жовтні Evraz торгувався на LSE у діапазоні $50-70 за GDR, а виходить, у грошовому еквіваленті пакет Evraz, отриманий "Приватом", був оцінений в $1,73-2,42 млрд. Виходячи із учорашніх котирувань Evraz на Лондонській фондовій біржі (LSE), зараз 8,9% коштує близько $2,5 млрд. Таким чином, у грошовому еквіваленті за свої активи власники "Привату" одержать близько $3,5 млрд.
Експерти називають суму угоди з урахуванням Південного ГЗКу адекватною. На вчорашній день капіталізація ГЗКа на українській біржі ПФТС становила $2,74 млрд. Аналітик ІК Concorde Capital Євген Червиченко вважає, що справедлива вартість активу вища: 100% ПЗКу він оцінює в $3-3,2 млрд. Ігор Нуждін з банку "Зеніт" вважає покупку логічної: ПГЗК - єдиний постачальник агломерату на Дніпропетровський метзавод. "Агломерат не можна транспортувати на далекі відстані", - додає аналітик ІФК "Метрополь" Максим Худалов.
Evraz, безсумнівно, буде цікаво придбання інших 50% ПЗКу, говорить аналітик ІГ "Капіталъ" Павло Шелехов. Другою половиною ГЗКа зараз володіє "Смарт-групп" російського підприємця Вадима Новинського, що раніше цього року об'єднав з "Метінвестом" Рината Ахметова всі свої металургійні активи, крім пакету в ПГЗКі. Спочатку продати збиралися і його, говорить джерело в оточенні Новинського, але проти висловився співвласник "Привату" Ігор Коломойский, з яким у групи була домовленість про узгодження всіх дій з акціонерним капіталом. "Після того як Коломойский продав свою частку в ПЗГКі Lanebrook без узгодження з партнером, Новинський, безумовно, зволіє продати свій пакет Ринату Ахметову", - стверджує співрозмовник. В "Метінвесті" від коментарів відмовилися.
В умовах можливої конкуренції з боку Рината Ахметова Павло Шелехов з ІГ "Капіталъ" вважає, що вартість другої половини ПГЗКа складе не менше $1,2-1,4 млрд. Ольга Окунева з Deutsche UFG не впевнена, що Evraz готовий до подальших поглинань: "З урахуванням всіх анонсованих цього року угод в Evraz Group співвідношення чистого боргу до EBITDA досягло 1,5, що є "стелею" для компанії за її власними заявами", - пояснює вона.
Історія питання
Як ділили ПГЗК
В 1997 році компанії, близькі до нинішнього кандидата в прем'єр-міністри Юліи Тимошенко, купили понад 60% акцій Південного ГЗКу. В 2000 році контроль над підприємством одержали структури акціонера Приватбанку Ігоря Коломойського і глави "Смарт-групп" Вадима Новинського, у власності кожного з яких виявилося по 30% акцій підприємства.
У серпні 2004 року компанії Ігоря Коломойського і Вадима Новинського купили в держави 25,78% акцій ГЗКу.
Акції були продані відповідно до закону "Про особливості приватизації компанії 'Укррудпром'", відповідно до якого переважне право на придбання акцій мали акціонери, що вже володіли понад 25% акцій цих підприємств.
У листопаді 2005 року Фонд держмайна програв суд, у якому вимагав визнати недійсним закон "Про особливості приватизації компанії 'Укррудпром'".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас