Приватбанк зафіксував падіння рейтингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватбанк зафіксував падіння рейтингу

584
Приватбанк відмовився від послуг єдиного українського уповноваженого рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", заявивши, що йому досить рейтингів двох міжнародних агентств. Рейтинг, від якого позбувся найбільший український банк, був досить низьким. Експерти не виключають, що інші кредитні установи з міжнародними рейтингами також відмовляться від підтримки внутрішніх аналогів. Однак багато банкірів вважають, що національний рейтинг дозволяє оцінити всі їх ризики.
У п'ятницю найбільша українська кредитна установа - Приватбанк - заявила про "недоцільність подальшої підтримки рейтингу банку uaBBB+(pi) від українського агентства 'Кредит-Рейтинг" і про його відкликання починаючи з 6 грудня". Відмова від послуг агентства Приватбанк пояснила наявністю в нього рейтингів двох найбільших міжнародних рейтингових агентств (РА) - Fitch і Moody's - і небажанням платити додаткові витрати. "Коли агентство з'являється, то пропонує безкоштовні послуги, - розповів генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш. - Хоча витрати на підтримку рейтингу були б досить незначні, ставити їх в один ряд з міжнародними агентствами некоректно. А інвестори орієнтуються на міжнародні рейтинги банку". Нагадаємо, у грудні 2005 року банк відмовився від рейтингу S&P.
Приватбанк був останнім банком, що мав від "Кредит-Рейтингу" безкоштовний pi-рейтинг, який розраховувався при використанні тільки публічних джерел інформації, тоді як всі інші банки або також відмовилися від рейтингу, як, наприклад, "Райффайзен Банк Аваль", або уклали з "Кредитом-Рейтингом" договори і почали надавати йому повну фінансову звітність.
Директор "Кредиту-Рейтингу" Станіслав Дубко повідомив, що за підтримку їх рейтингів банки щорічно платять близько $10 тис., міжнародних агентств - $25-50 тис. За його словами, невеликий рейтинг Приватбанку uaBBB+ (такі ж рейтинги в банків "Київ", Міжнародний комерційний банк і Укрінбанк) міг бути збільшений у випадку надання більш повної інформації. "Чим більше для агентства незрозумілого в банку, тим нижче рейтинг, - пояснив він. - Були випадки, коли після укладання договору рейтинг ставав вище, ніж при pi". Зараз довготерміновий рейтинг рівня ua мають 10 банків, uaBBB - 35, uaBB - 6.
Працюючі з "Кредитом-Рейтингом" банки "Надра", "Хрещатик", "Південний", ТАС-комерцбанк, Укргазбанк мають по два рейтинги від агентств Moody's і Fitch, Укрпромбанк - тільки від Moody's. Вони також можуть піти за прикладом Приватбанку і відмовитися від послуг українського агентства, побоюються в "Кредиті-Рейтингу". "Хоча заяв не було, це дійсно можливо, - говорить Станіслав Дубко. - Можуть відмовитися і ті банки, які планують активно працювати на зовнішньому ринку і одержати по другому міжнародному рейтингу".
У банках заявили, що поки мають намір співробітничати з "Кредитом-Рейтингом". "Міжнародних інвесторів завжди цікавить, який, крім зовнішніх і даних Нацбанку, внутрішній рейтинг установи, - відзначає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Тому ми зацікавлені у внутрішній підтримці показників". "Третій рейтинг нікому не заважає, а тільки доповнює інформацію про банк. Також важливо, що він може бути вищим за міжнародні показники", - вважає заступник голови правління ТАС-комерцбанку Віктор Гладкий.
Учасники ринку говорять, що банки хотіли б відмовитися від рейтингу, але закон цього не дозволяє. "Поки що не можна говорити про об'єктивність, якість і адекватність рейтингів цього агентства", - заявив заступник директора РА "Гамма-Консалтинг" Сергій Лобов. "Страхові резерви повинні розміщатися в банках, що мають рейтинг від агентства, яке одержало статус уповноваженого, - пояснив директор з розвитку РА "Рюрик" Леонід Долинський. - А "Кредит-Рейтинг" одержав статус уповноваженого агентства ще до проведення конкурсу. І вся нормативна база з надання рейтингових послуг писалася під "Кредит-Рейтинг".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас