Як платіжна карта ляже — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як платіжна карта ляже

Фінтех і Картки
552
Найбільш критикований проект Національного банку України - Національна система масових електронних платежів (НСМЕП) - домігся перших серйозних успіхів. У середині листопада в НСМЕП, членами якої були в основному невеликі банки, вступили відразу дві великі фінустанови - банки "Форум" і Укрпромбанк.
За словами нових учасників, їх у першу чергу зацікавив розвиток системою додаткових послуг. Наприклад, можливість випуску в НСМЕП мобільних платіжних інструментів, які дозволять їхнім власникам здійснювати платежі за допомогою мобільних телефонів.
"Ми стали членами НСМЕП, оскільки зараз у системі реалізується низка проектів, пов'язаних з використанням карт НСМЕП при оплаті мобільних послуг. У майбутньому, можливо, переведемо на НСМЕП більшість своїх карток, розрахунки по яких не виходять за межі України", - розповідає голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус.
Правда, відразу обумовлює, що таке можливе тільки у випадку, якщо система дійсно почне набувати всеукраїнських масштабів.
Дійсно, поки що назвати НСМЕП національною платіжною системою можна з великою натяжкою - відносний розвиток вона одержала тільки в Одеській і Харківській областях. До того ж членами національної платіжної системи до останнього часу були в основному невеликі банки. Та і кількість банкоматів, що приймають платіжні карти системи, не вражає - близько 800, а це менше, ніж у будь-якого комерційного банку з п'ятірки лідерів ринку. Як результат за 11 місяців 2007 року кількість випущених карток збільшилася всього на 300 тисяч - до 1,7 мільйона штук.
Для порівняння, Приватбанк за цей же період емітував близько 3 мільйонів платіжних карток.
Лобісти з Нацбанку
Поряд із цим за час існування цієї платіжної системи в неї з'явилося багато супротивників серед великих банків. Так, представники Приватбанку неодноразово заявляли, що для розвитку НСМЕП Нацбанк часто застосовує адміністративні важелі. Приводом для таких обвинувачень послужили спроби НБУ ввести єдиний студентський квиток по всій країні, а також здійснювати виплату пенсій тільки через карти національної системи масових електронних платежів.
До речі, реалізація подібних проектів викликала критику і в самих учасників системи. За їхніми словами, спроби НБУ переорієнтуватися під соціальні проекти замість розвитку загальнонаціональної платіжної системи для населення ведуть її в "вузьку" соціальну сферу.
"Сьогодні розвиток НСМЕП проходить дуже слабко. У першу чергу через те, що в Нацбанку немає чіткої позиції щодо розвитку. Вони повинні робити національну систему електронних платежів, як це передбачалося спочатку, а не займатися винятково соціальними проектами", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Примарні перспективи
У той же час у Нацбанку запевняють, що НСМЕП розвивається досить успішно і вже через кілька років буде працювати по всій території України. Учасники ринку більш скептичні.
"У дуже далекій перспективі НСМЕП, напевно, стане національною системою електронних платежів не тільки за назвою, але і по суті. Правда, сьогодні говорити про якісь пріоритети в роботі із НСМЕП не варто", - говорить Олександр Солтус. А от директор міжбанківської асоціації платіжних систем "ЕМА" Олександр Карпов упевнений, що в НСМЕП нічого не поміняється доти, поки її розвитком буде займатися Національний банк.
"Для того щоб говорити про якусь масовість, а також конкуренцію з іншими платіжними системами, у НСМЕП потрібно міняти технології та ідеологію", - говорить він.
Олег Мельничук
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас