Нацбанк зробить гривню дорогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зробить гривню дорогою

Валюта
3506
Як стало відомо, правління НБУ готує зміну в положення №368, що регулює діяльність українських банків.
Регулятор має намір у півтора рази збільшити рівень ризику для валютних позик, що приведе до скорочення валютного кредитування і збільшення ставок по гривневих позиках.
Джерело в Національному банку повідомило, що правління стурбоване стрімким зростанням валютних кредитів, виданих банками громадянам без відповідного підтвердження валютних доходів. "Банкіри компенсують свої ризики високими процентними ставками, однак, за даними Нацбанку, рівень проблемної заборгованості (простроченої більш ніж на 30 днів) стрімко збільшується", - розповідає джерело.
Як приклад він наводить один з найбільших банків, що, ідучи на поводу мережі роздрібної торгівлі побутової техніки, зменшив кількість відмов своєї скорингової системи з 60% до 20%. За його словами, обсяги проблемної заборгованості створюють загрозу для стабільності окремих банків, які повинні будуть погашати внутрішні і зовнішні позики найближчим часом.
У зв'язку із цим у відомстві Володимира Стельмаха розглядають можливість підвищення рівня ризику, на який зважуються валютні активи, з 100% до 150%. Відповідно до діючої редакції постанови №368, активи банків при розрахунку нормативу адекватності капіталу (Н2) розділені на п'ять груп ризику, з максимальним його значенням 100%. Кредити населенню і підприємствам, незалежно від валюти позики, зараз належать до останньої, 5-ї групі ризику. Після появи 6-ї групи ризикових активів банкам прийдеться множити на 1,5 всі свої валютні позики.
Це приведе до зниження розрахункового рівня адекватності капіталу і змусить банки, що зловживають валютним кредитуванням приватних клієнтів, нарощувати капіталізацію.
На думку заступника керівника бізнесу обслуговування індивідуального клієнта Приватбанку Романа Негінського, збільшення рівня ризику активів одразу на 50% - це багато. Потрібно проводити поступове збільшення таких нормативів. "Банківська система не терпить різких рухів. Хоча суть ідеї правильна - потрібно поступово переорієнтуватися на гривню", - говорить Роман Негінський.
У свою чергу голова правління одного із великих банків, що побажав не називати себе, підкреслює, що подібні заходи в НБУ можуть обмірковувати у зв'язку з бажанням скоріше змінити курсову політику. "Введення кошика для визначення курсу гривні може привести до її зміцнення. При відсутності можливостей для рефінансування валютних позик банкам буде дуже важко виконувати зовнішні зобов'язання", - вважає він.
Банкіри говорять, що після зміни рівня ризику по валютних кредитах у багатьох банків відразу виявляться проблеми з виконанням нормативу адекватності. "Прийдеться стримувати валютне кредитування", - ремствує пан Негінський. З урахуванням недостачі гривневих ресурсів, на які відразу ж виросте попит, ініціатива НБУ загрожує економіці черговим витком подорожчання ресурсів. У свою чергу це загрожує уповільненням темпів економічного зростання. Така буде плата України за американську іпотечну кризу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас