Нацбанк спровокував попит на ресурси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк спровокував попит на ресурси

Валюта
422
Уведений із учорашнього дня Нацбанком норматив резервування по кредитах від нерезидентів уже відбився на грошовому ринку. Кредити овернайт учора подорожчали з 0,5-1% до 8-10% річних.
Експерти очікують, що такі ціни на гроші збережуться протягом 2-3 тижнів.
За даними "Экономических Известий", найбільш активними покупцями ресурсів на міжбанківському ринку виступили ті банки, які переживають досить високу залежність від валютних ресурсів: це Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ, Кредитпромбанк, Надра, Приватбанк і Правекс-Банк.
Великі обсяги ресурсів, які були потрібні цим банкам для виконання резервних вимог НБУ, а також висока активність Нацбанку зі стерилізації грошової маси через депозитні сертифікати підштовхнули ринок нагору. "Останні півтора місяці НБУ збирав гроші із системи через депозитні сертифікати. У свою чергу великі банки поступово знижували ліміти кредитування на дрібні банки через напружену ситуацію з ліквідністю на зовнішніх ринках. Звідси і зростання ставок", - говорить голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
Директор департаменту казначейських операцій банку Фінанси та кредит Андрій Войтенко розповів, що кредити для різних банків подорожчали по-різному. Для великих банків ціни з 0,5-1% збільшилися до 5-8% річних. Дрібні банки змушені платити за ресурси до 10% річних. "За нашими підрахунками, обсяг обов'язкових резервів з 20 листопада виріс приблизно на 30%. Звідси і дефіцит ресурсів",- пояснює пан Войтенко.
За його словами, попит формувався залежно від структури пасивів банків. Ті банки, які залежали у своїй роботі від валюти найбільшою мірою, найбільше і мали потребу в кредитних ресурсах. "Я думаю, що нема рації зараз давати прогноз погоди на кожен день. Ліквідність зберігається, і після першого грудня ставки повинні прийти до свого нормального рівня, тобто нижче 5%. При цьому ринок буде зберігати тонус, і таких викидних цін на гроші, які ми спостерігали донедавна, уже не буде",- стверджує банкір.
Голова правління банку Хрещатик Дмитро Гриджук пояснює підвищення ставок на міжбанку не тільки діями НБУ. "На мій погляд, це відбулося не тільки через резервування. У четвертому кварталі відбувається активізація бізнесу. У зв'язку із цим ставки ростуть",- говорить банкір. За його словами, така тенденція буде зберігатися два-три тижні, а потім почнеться процес стабілізації цін на ресурси. Звичайно, у першій декаді грудня багато бізнесменів закінчать розрахунки з контрагентами, ділове життя трохи заспокоїться і попит на ресурси затихне. На думку Дмитра Гриджука, зростання цін нічних кредитів не відіб'ється на вартості банківських позик, а значить не буде впливати і на інфляцію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас