Присмак невдоволеності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присмак невдоволеності

479
Жваво почавши рік, у третьому кварталі банки поступово стали зменшувати обороти. Незважаючи на гаданий прогрес, оптимістичні прогнози фінансистів на липень-вересень виправдалися не повною мірою і прибутковість вітчизняної банківської системи поступово зменшується. Відповідно до нинішніх пророкувань дана тенденція буде превалювати і у четвертому кварталі поточного року: через загострення конкуренції фінустанови, намагаючись догодити клієнтам, будуть зменшувати плату за свої послуги.
Позичальників підкупили ставками
Банківський сектор практично не відчув на собі передвиборної гонки, що, на думку аналітиків, могла підпсувати фінансистам результати третього кварталу. Незважаючи на негативні прогнози експертів, іноземці як і раніше цікавилися нашими фінустановами. Наприкінці вересня було оголошено про велику угоду: німецький Commerzbank AG повідомив про покупку 60% акцій київського банку "Форум" за $600 млн. Трохи раніше стало відомо про плани південнокорейського Kookmin Bank придбати Трансбанк. За підрахунками НБУ, частка іноземного капіталу в нашій банківській системі протягом липня-вересня виросла ще на 2,2% (на 7,4% з початку року), досягши 35%.
Досить в'яло влітку нарощувались активні операції фінустанов. Банкіри змогли врятувати становище лише у вересні, продемонструвавши вражаючу динаміку і побивши колишні рекорди. За даними НБУ, за дев'ять місяців активи банківської системи виросли на 49,6%, тоді як за аналогічний період минулого року - лише на 34,6%. На ринку активізувалися банки другого і третього десятка, які в останні місяці змогли помітно потіснити дотепер незаперечних лідерів.
"Частка ринку фінустанов, що входять у топ-10, знизилася. І в першу чергу через уповільнення темпів зростання Приватбанку, Укрексімбанку, Промінвестбанку та ОТП Банку", - пояснив у розмові з Діловою столицею начальник управління інвестиційно-банківських послуг АКБ "Укрсоцбанк" Ерік Найман.
Як і колись, в активних операціях ставка робилася на кредитування: портфель позик населення з початку року виріс на 64,9%, підприємств - на 42,6%. Для досягнення таких результатів фінансистам довелося піти на істотні поступки позичальникам.
"Відмінною рисою третього кварталу стала концентрація ряду банків на кредитуванні в національній валюті. Після перегляду цін на гривневі позики (ті впали відразу на 2-3% річні. - ред.) у деяких банків процентні ставки по кредитах у нацвалюті виявилися нижчими, ніж по долару. Дана тенденція викликана зміною норм резервування для кредитів в іноземній валюті (НБУ посилив вимоги до операцій у ВКВ. - ред.) і надлишковою гривневою ліквідністю на ринку", - пояснив ситуацію старший експерт відділу стратегій ОТП Банку Євгеній Зинов'єв.
Здивував у третьому кварталі депозитний ринок, на якому кілька років домінували рядові українці. У третьому ж кварталі їх змогли обійти підприємства: за даними НБУ, на 1 жовтня депозити юросіб у банківській системі виросли на 37,8%, у той час як населення - лише на 32,1%. І це незважаючи на всі зусилля фінустанов.
"Ринок депозитів характеризувався підвищенням ставок. Скажемо, у серпні ми підняли ставки по внесках у всіх валютах на 1,5-2%, а у вересні - ще на 1%", - повідомив перший заступник голови правління Правекс-Банку Роман Валесюк.
Прибутковість підкачала
Втім, зростання фінансових показників мало гріло душу акціонерів. Хоча, здавалося б, їхнє дітище і показувало пристойні результати по заробітках: за даними НБУ, за дев'ять місяців прибуток банків виріс на 4,9 млрд грн, тобто в 1,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.
"Найбільш прибутковим для банків у третьому кварталі залишалося кредитування - його частка в процентних доходах склала 74,8%", - розповів начальник управління бюджетування, контролінга і розвитку БМ Банку Юлія Федоренко. Втім, як з'ясувалося, при нинішньому зростанні активів банки могли претендувати на більш високі заробітки, ніж ті, що вони одержали на 1 жовтня.
"Показники говорять про зниження ефективності роботи банківської системи. Рентабельність її активів зменшилася з 1,61 до 1,38%, а капіталу - з 13,52 до 11,61%", - відзначив в. о. начальника департаменту управління ризиками VAB Банку Олександр Омельченко.
Недоодержання прибутку в першу чергу пояснюють зменшенням банківської маржі - різниці між вартістю залучуваних ресурсів і ціною їхнього розміщення. За підрахунками фінустанов, у середньому по ринку вона впала на 0,5-0,8%. "Щоб звернути увагу клієнтів на гривневі інструменти, банки в третьому кварталі досить активно йшли на зниження вартості кредитів у нацвалюті. Але в той же час піднімали ставки по гривневих депозитах", - розповів аналітик Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб. Ще одна причина зниженого заробітку - вимогливість регулятора.
"Більш скромні прибутки пояснюються необхідністю виконувати постанову НБУ (№83), що ставить за обов'язок банкам на 1 жовтня сформувати в повному обсязі резерви під активні операції (центробанк підняв резервні вимоги для підопічних. - ред.)", - пояснив Роман Валесюк.
Фінансисти допускають поступове падіння рентабельності капіталу та активів і у четвертому кварталі, оскільки збираються і далі працювати на низькій маржі, а також нарощувати свої витрати, що досить активно приростали в липні-вересні. Передбачається, що ще більш вагомими стануть статті, пов'язані з розвитком самих банківських структур.
"Порядку 31% витрат у третьому кварталі пішло на адміністративні цілі. Банки продовжували розширювати свою присутність у регіонах, активно інвестуючи в нові відділення. Більша частка витрат припадала на розвиток IT-технологій", - пояснила Юлія Федоренко.
На уклін до акціонерів
За таких показників по прибутку фінансистам буде складніше вмовити акціонерів на нові уливання в капітали, які їм незабаром будуть потрібні для подальшого нарощування активів.
"Темпи збільшення капіталу сьогодні відстають від темпів нарощування активів, адекватність капіталу (капітал, поділений на загальні активи. - ред.) у банківській системі з початку року поступово знижувалася - з 15 до 13,9%. Незважаючи на те що цей показник усе ще вище нормативу, встановленого Нацбанком (10%), поступове зниження адекватності капіталу викликає певне занепокоєння у зв'язку з потенційним збільшенням рівня проблемних активів і збільшенням інвестицій банків у технології і персонал", - розповів Дмитро Сологуб.
Зростання банківських капіталів сьогодні явно не поспіває за збільшенням активів. Якщо останні до 1 жовтня виросли на 49,6%, то капітали - лише на 38%. Як водиться, складніше всього з капіталізацією доведеться доморослим українським банкам, яким звичайно складно довести власникам необхідність додаткових уливань. Значно простіше повинно бути фінустановам з іноземним капіталом, чиї акціонери найчастіше зважають на становище "дочок", що працюють на ринках, які розвиваються. Правда, тут можуть виникати проблеми в термінах: через бюрократичні затримки в материнських конторах українських структур іноземців часто затягується залучення коштів.
Рівняння на Захід
Згідно з нинішніми прогнозами масового нарощування банками з іноземною участю своїх капіталів можна чекати не раніше початку 2008 р. Експерти розраховують на те, що на той час світова фінансова криза, що бушує в США і Європі із серпня, затихне. Через ту ж кризу банкам прийдеться в найближчі місяці переглядати свою стратегію на ресурсному ринку.
"Подальше погіршення кон'юнктури світового фінансового ринку підвищить для українських банків ставки залучення ресурсу у валюті. У пошуках нових коштів вони більш активно перемкнуться на внутрішній ресурсний ринок, що може досить швидко вичерпатись, що приведе до збільшення ставок і на гривневі ресурси", - поділився начальник управління по роботі з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печерицин.
Нагадаємо, що протягом серпня-жовтня зовнішні запозичення для вітчизняних фінустанов подорожчали відразу на 1-2% річні. При цьому ряд європейських та американських банків істотно урізали свої кредитні ліміти (а деякі і зовсім закрили) на всі фінустанови, у тому числі українські.
"Найстрашніше для вітчизняних банків уже відбулося - вони відрізані від зовнішніх ринків запозичень. Сподіваюся, що в четвертому кварталі ситуація буде змінюватися на краще. Банки-нерезиденти зрозуміють, що Україна ще не настільки інтегрована у світові фінансові ринки. Тому ті ризики, які притаманні США і країнам Західної Європи, нас все-таки не стосуються (кризи на іпотечному ринку в Україні немає і найближчим часом не передбачається)", - відзначив Олександр Омельченко. Якщо цього не відбудеться, то експерти прогнозують зменшення темпів зростання доходів банків у четвертому кварталі відразу на 10-15%.
При цьому вони не виключають уповільнення або закриття програм по валютному кредитуванню великих фінустанов з іноземним капіталом, які не зможуть вчасно збільшити свої капітали. За сприятливих умов, згідно з нинішніми прогнозами, прибуток української банківської системи за результатами роботи в 2007 р. може вдвічі перевищити торішній результат.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас