Банки продають своїх позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки продають своїх позичальників

Валюта
731
Приватбанк та «Райффайзен Банк Аваль» (РБА) ведуть переговори про продаж своїх валютних іпотечних кредитів іншим банкам.
Обидва банки гостро мають потребу в рефінансуванні для підтримки активності на ринку житлового кредитування.
Як повідомив «i» джерело в одному з великих банків з іноземним капіталом, зараз він веде переговори із двома банками про придбання портфелів іпотечних кредитів через механізм заставних: «У нас є можливість залучити дешеве фінансування, але в нас досить невеликі обсяги іпотечного кредитування. Збираємося купити в Приватбанку і «Райффайзен Банку Аваль» кілька десятків кредитів, щоб відробити технологію».
Прес-служби Приватбанку та РБА відмовилися підтвердити або спростувати інформацію про продаж портфеля своїх валютних позик. Але опитані банкіри називають тільки одну причину, з якої великі банки могли зважитися на розставання зі своїми іпотечними портфелями. «Зовсім недавно (у середині вересня) Приватбанк відмовився від залучення синдикованої позики, які повинні були піти на рефінансування іпотечних кредитів.
Тепер дніпропетрівці шукають можливість рефінансувати ці кредити, тому що незабаром настане час чергових виплат із зовнішніх позик. Валюти з-за кордону зараз нікому не одержати, тому вони шукають її усередині України», - повідомив на правах анонімності голова правління одного із середніх банків. Не виключено, що аналогічна ситуація склалась і у РБА. За даними, озвученим минулого тижня заступник директора департаменту частки банкінгу РБА Євгеном Дем’яновим, 90% видаваних зараз банком кредитів номіновані в гривні, і тільки 10% у валюті. До залучення синдикованого кредиту, що банк має намір витратити на підтримку темпів росту іпотечного кредитування, залишилося ще півтора місяця. Тому РБА потрібна валюта.
За словами джерела в Приватбанку, дніпропетровці продають близько десяти кредитів на суму в $1-1,5 млн. із прибутковістю 2-3% річних: «Для нас це обкатування технології і можливість поповнити ресурсну базу. Для покупців - можливість наростити портфель іпотечних кредитів, щоб виконати вимоги своїх материнських структур». За словами банкіра, покупцями портфеля можуть виступити Міжнародний іпотечний банк і ТАС-комерцбанк. Відмова всіх потенційних учасників угод з іпотечними портфелями надати офіційні коментарі можна пояснити їх небажанням відкрито говорити про продаж валютних кредитних портфелів усередині країни. «Нацбанк може злякатися цього процесу і поставити за обов'язок банкам одержувати індивідуальні валютні ліцензії на такі операції», - говорить банкір.
Для позичальників торгівля їх кредитами теж може обернутися проблемами - після переходу кредиту від банк-оригінатора до банк-власника з'являться складності з рефінансуванням проданої позики. «Банк-власник не буде зацікавлений у втраті кредитного портфеля через низьку маржу, тому, швидше за все, не буде видавати дозвіл на рефінансування своїм новим клієнтам», - впевнений незалежний юрисконсульт Олег Кравченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас