Куди рухаються депозитні ставки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди рухаються депозитні ставки?

Кредит&Депозит
1911
Депозитні ставки в українських банках міняються з космічною швидкістю! Поки "Деньги" збирали інформацію для рейтингу, кілька банків вже змінили прибутковість своїх внесків. Як?
Виділити чітку тенденцію в депозитному сумбурі досить складно, одне можна сказати із упевненістю -ставки з гривневих депозитів на термін 6 -12 місяців знижуються, прибутковість валютних внесків росте.
Курс - на євро
Дотепер найприбутковіші - гривневі - внески поступово втрачають свою головну перевагу. З початку року середня ринкова ставка з внесків у національній валюті знизилася майже на процентний пункт. Якщо раніше гривневий депозит у великому банку міг принести своєму власникові від 14% до 16% річних, то тепер не варто розраховувати на прибуток більше 13-15%. При цьому 14,5 -15% банк готовий заплатити тільки у звичайному річному ощадному депозиті з виплатою відсотків наприкінці терміну. За іншими внесками, природно, прибутковість ще нижча. З початку року мало-помалу підросли тільки ставки з гривневих внесків на три місяці - в середньому з 10% до 11,5% річних. З внесків на шість місяців ставки знизилися в середньому з 15% до 12,5%.
Доларові депозити з початку року, навпроти, додали до ставок від 0,1 до 0,5 пункту. А депозити в євро, що традиційно відрізняються найбільшим розкидом ставок - від 3% до 9% річних, у середньому стали вигідніше на 0,2-0,6 процентних пункту. До речі, радимо придивитися саме до них. З огляду на прогнози із приводу курсу європейської валюти, у довготерміновому періоді депозит у євро може принести вкладникові доход не тільки у вигляді відсотків, але й за рахунок курсової різниці.
Який внесок вигідніше?
Щомісячна виплата відсотків знижує прибутковість внеску мінімум на 0,5 і максимум на 2 процентних пункти. Якщо клієнт віддає перевагу внеску з капіталізацією відсотків, ставка знизиться на 0,25-0,5 процентних пункту. Можливість поповнення здешевлює депозит ще на 0,5-1 пункт. Ну а якщо внесок припускає ще й часткове зняття, можна сміливо ділити максимальну декларовану депозитну ставку навпіл.
До речі, треба віддати належне банкам - вони почали лояльніше ставитися до внесків з можливістю поповнення. Ставки з накопичувальних депозитах у всіх валютах у порівнянні з початком року зросли на 0,3-0,5 процентних пункту, скоротивши розрив прибутковості з ощадними вкладами. Тепер цілком реально знайти депозит з можливістю поповнення під 14-15% річних у гривнях, 10 -11% у доларах і 8-8,5% у євро. Ці ставки практично не відрізняються від ставок з ощадних вкладів, але при цьому вкладник має серйозну перевагу - можливість поповнення депозиту. До речі, якщо вибрати накопичувальний депозит із щомісячною виплатою відсотків, можна додатково заробити на капіталізації відсотків, навіть якщо вона не передбачена умовами договору. Як? Дуже просто - потрібно щомісяця зараховувати отримані відсотки назад на депозитний рахунок.
Час акцій
Незважаючи на загальне здешевлення депозитів, банки все частіше пропонують клієнтам бонусні процентні ставки, не тимчасово під акцію, а на постійній основі. Ми б виділили два основних способи підвищення депозитної ставки.
Перший спосіб - принести в банк багато грошей. Якщо вкладник хоче розмістити на депозит суму, що перевищує еквівалент $10 тис., він може впевнено розраховувати на підвищення ставки. Розмір бонусних відсотків залежить від умов конкретного банку - від 0,1 до 1,5 процентних пункту. А деякі збільшують ставки, починаючи навіть із $1000.
Другий спосіб одержати процентну надбавку - перескласти договір на новий термсін. За сталість банкіри готові додати від 0,25% до 1% до діючої процентної ставки. Найбільше люблять постійних клієнтів в Приватбанку, Укрсоцбанку, Укрсіббанку, Укрексімбанку, Укргазбанку, Кредітпромбанку та у банку Форум.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас